Η ΕΔΟΝ για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου του 1973,  τιμά τους φοιτητές  που εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία της Χούντας, η οποία αποτελούσε το φασιστικό όργανο των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ζήτησαν  «ψωμί- παιδεία- ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία», διεκδίκησαν μια  χώρα ανεξάρτητη δημοκρατική, κυριαρχούμενη   από το δικό της λαό και όχι από τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η εξέγερση και η κραυγή διεκδίκησης των φοιτητών δεν αφορούσε μόνο αυτούς, αλλά και ένα ολόκληρο λαό που ζούσε εγκλωβισμένος  στη δίνη του φασισμού. Η λαϊκή εξέγερση αποτέλεσε το έναυσμα  για την πτώση της Χούντας και της επτάχρονης δικτατορίας της.

Η Χούντα, ωστόσο,  πριν την οριστική της κατάρρευση, πρόλαβε να διαδραματίσει το ρόλο της στο δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της CIA. Το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ στις 15 Ιουλίου 1974 έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στις 20 Ιουλίου του 1974 και να κατέχει μέχρι σήμερα το 37% των εδαφών του νησιού μας. Το πραξικόπημα και η εισβολή άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, σε μια χώρα που εδώ και 45 χρόνια συνεχίζει να έχει ακόμα ανοικτές τις πληγές της.

Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο και για τους αγώνες της δικής μας γενιάς, ενάντια στον φασισμό, σε όλες τους τις εκφάνσεις. 45 χρόνια μετά, τα μηνύματα παραμένουν τα ίδια και απαράλλακτα για διεκδίκηση και μαζικό αγώνα ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε καταστρατηγεί και μάχεται ενάντια σε ότι πραγματικά μας ανήκει, είτε αυτό είναι το αγαθό της παιδείας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας Ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό που εν έτει 2019 συνεχίζει να δείχνει τα δόντια  του και να χαράζει σύνορα με το αίμα των λαών. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους λαούς όλου του κόσμου και διεκδικούμε ταυτόχρονα απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, για λύση Διζωνικής –Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ως ΕΔΟΝ καλούμε τη νεολαία να συμπορευτεί μαζί μας στις  εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου του Οργανωμένου Μαθητικού και Φοιτητικού Κινήματος τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

16/11/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.