«Η Επιστήμη και η Τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο και μπροστά
τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα.» Βόλφγκανγκ Γκαίτε
(Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος)
Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, καθιερώθηκε από το 2012 από το Διεθνή Οργανισμό Τέχνης, με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα τη 15η Απριλίου. Η ημέρα αυτή, δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή, αφού ήταν η ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο ντα Βίτσι. Ο αναγεννησιακός αυτός καλλιτέχνης, επιλέγηκε ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας, αξίες οι οποίες αντανακλώνται στην τέχνη.
Η τέχνη ως βασικό συστατικό του πολιτισμού κάθε κοινωνίας, αποτελεί έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία. Αποτελεί ειδική έκφραση της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ατόμου. Οι τέχνες, στο σύνολό τους, βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με την κοινωνία στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσονται. Μέσω των τεχνών καταγράφεται, από τη μια η εκάστοτε - ιστορικά διαμορφωμένη κοινωνική πραγματικότητα, ενώ από την άλλη επενεργούν πάνω σε αυτή. Μπορούν δηλαδή, είτε να καθυποτάσσονται και να υπηρετούν τα κυρίαρχα στοιχεία μιας δοσμένης κοινωνίας, είτε να διαμορφώνουν και να καλλιεργούν μια εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της κοινωνίας.
Αποστολή των τεχνών, κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, η διαπαιδαγώγηση και η συμβολή τους στην κοινωνική πρόοδο.
Σήμερα, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, οι τέχνες και ο πολιτισμός, δέχονται ολομέτωπη επίθεση με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, την αποκοπή του από τις ρίζες του και τις πνευματικές - καλλιτεχνικές του παραδόσεις και αξίες, ενώ την ίδια στιγμή προβάλλονται πολύπλευρα από διάφορα κέντρα αποφάσεων, τοπικά και διεθνή, ευτελή πρότυπα, στα οποία κυριαρχεί το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, η αισθητική ασχήμια, το εύκολο και γρήγορο κέρδος και γενικότερα η υποκουλτούρα. Διαμορφώνεται ένας τρόπος ζωής, στον οποίο αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη «δεν βρίσκονται στη μόδα», δεν κατέχουν καμιά απολύτως θέση.
Η ΕΔΟΝ, μέσα από την ιστορική της πορεία ανέπτυξε έντονη δράση στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, ενθαρρύνοντας την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλοντας το έργο των Κυπρίων δημιουργών, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και προωθώντας τον πολιτισμό ως μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης. Κόντρα στην υποκουλτούρα που προωθείται θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για διαμόρφωση μιας κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.
Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
14.04.2016