Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εurostat σε σχέση με την ασφάλεια διαδικτύου στην ΕΕ, η Κύπρος φαίνεται να έχει καλές επιδόσεις στο ασφαλές διαδίκτυο, κάτι που μας αφήνει αισιόδοξους σε ότι αφορά την πλοήγηση του Κύπριου χρήστη. Η έρευνα αυτή παρουσιάζει ουσιαστικά πώς οι ευρωπαίοι πολίτες συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο και αν έχουν φόβο σε ότι αφορά τις διαδικτυακές αγορές, ιούς και ότι άλλο συνεπάγεται με την καθημερινή χρήση διαδικτύου που έχουν ειδικότερα η νέα γενιά.
Παρόλα αυτά, ως ΕΔΟΝ δεν επαναπαυόμαστε σε ότι αφορά τον κυβερνοχώρο και το διαδίκτυο. Θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός είναι ένας συνεχές και μεταλλασσόμενο πεδίο, που οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν και να λειτουργούν, αλλά να μην αποθέτουν όλη τη ζωή τους σε αυτό.
Η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας στο διαδίκτυο από το σχολείο είναι πλέον αναγκαία, καθώς οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο χώρο είναι αρκετοί. O Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) είναι μια σύγχρονη μορφή θυματοποίησης ατόμων, ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κοινωνικο-ψυχολογική βλάβη, σε ανήλικα κυρίως άτομα. Ενώ πρόβλημα παραμένει και ο εθισμός που παθαίνουν αρκετά άτομα από την πολύωρη χρήση στο διαδίκτυο, κάτι που τους κάνει να χάνουν την πραγματική ζωή.
Ως νέοι που δρούμε σε αυτό το περιβάλλον, καλούμε τον καθένα να αντιληφθεί πρώτα τον πραγματικό αγώνα ζωής που πρέπει να δώσει και να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο βοήθειας για άντληση πληροφοριών επικοινωνίας και διευκολύνσεων, χωρίς να υπάρχει όμως αποχαύνωση σε αυτό.
Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι οι δυνατότητες που προσφέρονται από το διαδίκτυο πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών των ανθρώπων, όπως και κάθε επιστημονική πρόοδος. Αυτές οι δυνατότητες, μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, φυσιολογικά αξιοποιούνται πρωτίστως για τη δημιουργία «κοιμισμένων» συνειδήσεων. Η ζωή μας στο μέλλον δεν θα πρέπει να είναι μια μίζερη πραγματικότητα πίσω από οθόνες, αλλά μια κοινωνία αναπτυσσόμενη μέσα από ίσες ευκαιρίες.
Γραφείο Τύπου
11/02/2016