Η ανεξαρτησία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1960 μετά από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου δεν ήρθε όπως προσδοκούσε ο κυπριακός λαός, καθώς από την αρχή θεωρήθηκε ως μια δοτή ανεξαρτησία που εγκυμονούσε κινδύνους. Παρόλα αυτά, ο λαός μας για άλλη μια φορά θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον για το πολύπαθο νησί μας.
Η συνεργασία των δύο κοινοτήτων Ε/κ και του Τ/κ ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για απαλλαγή των αρνητικών σημείων της κουτσουρεμένης ανεξαρτησίας. Η στήριξη της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας και η συμφιλίωση των κοινοτήτων μακριά από το σοβινισμό και τον εθνικισμό, θα ήταν το κλειδί για παρεμπόδιση εξεύρεσης αφορμών από τις εγγυήτριες δυνάμεις για επεμβάσεις. Την ίδια στιγμή όμως, ο ιμπεριαλισμός που ποτέ δεν σταμάτησε να έχει ως στόχο του το νησί, με πρωτοστάτη το ΝΑΤΟ άρχισε να σχεδιάζει το διαμελισμό και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την ανατροπή του ίδιου του προέδρου Μακαρίου.
Οι ενέργειες πολλών εντός, αλλά και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξαν το δρόμο για την κατάλυση της και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Μακαρίου. Το δίδυμο έγκλημα του 1974 συνειδητά το σχεδίασαν και το εκτέλεσαν οι υποτακτικοί του ΝΑΤΟ, η Χούντα, ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β’. Με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στρώθηκε το χαλί για την τουρκική εισβολή, με αποτέλεσμα πέντε μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου το νησί μας να διαμελιστεί και ο λαός μας να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες που ζούμε μέχρι σήμερα.
Η ΕΔΟΝ, εδώ και τόσα χρόνια, συνεχίζει να παλεύει για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Παλεύουμε για λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Υπογραμμίζουμε επίσης, ότι πλέον δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις εθνικιστικές και σοβινιστικές εξάρσεις που διχάζουν το λαό και απορρίπτουν την όποια λύση, αλλά ούτε και να επιζητούμε, όπως πολλές φορές διακήρυξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, μια θέση στο ΝΑΤΟ επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ενδοτισμό και αποδοχή της όποιας λύσης. Ξεχνώντας ότι, το ΝΑΤΟ έπαιξε τον κύριο ρόλο στην κυπριακή τραγωδία και συνεχίζει να αιματοκυλάει τους λαούς με τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια που έχει για την ευρύτερη περιοχή.
Γι αυτό, ως ΕΔΟΝ, καλούμε ξανά την κυπριακή νεολαία παρόλα τα προβλήματα που τη μαστίζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, πάνω απ’ όλα να βρεθεί οργανωμένη μαζί μας στον αγώνα για ελευθερία και επανένωση. Έναν αγώνα δύσκολο και επίπονο, που όμως μπορούμε να τον κερδίσουμε ως νεολαία, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε ένα νησί που επιτέλους θα καταφέρει να γευτεί την πραγματική ανεξαρτησία, από το λαό, για το λαό του.
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
30/09/2014
