Με έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου για την έναρξη εκστρατείας ελέγχου μοτοσικλετιστών και λεωφορειούχων έξω από σχολεία, η οποία θα αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 28 του ίδιου μήνα. Όπως γράφει στην ανακοίνωση, η Αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους των μαθητών που οδηγούν μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα έξω από Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές και Ιδιωτικές Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης, επιμορφωτικά κέντρα, δημόσιους κήπους και άλλα μέρη όπου συχνάζουν μαθητές.
Είναι γεγονός πως, το πρόβλημα των οδικών δυστυχημάτων στην Κύπρο, ιδιαίτερα με την εμπλοκή νέων ανθρώπων, οξύνεται όλο και περισσότερο. Το τελευταία χρόνια τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, αφού αποδεικνύουν ότι 1 στα 2 θύματα τροχαίων δυστυχημάτων αφορούσαν νέους ηλικίας 18-25.
Στη δική μας αντίληψη όμως, η αποτελεσματικότερη λύση για την καλλιέργεια συνείδησης ασφάλειας και σωστής οδικής συνείδησης δεν είναι η επιβολή προστίμων ή οι καταγγελίες των μαθητών. Η προσπάθεια αυτή θεωρούμε ότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού η επιβολή προστίμου δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά αντίθετα θα φέρει αντίδραση.
Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι εάν πραγματικά η έγνοια της Αστυνομίας Κύπρου είναι η ασφάλεια των πολιτών και ειδικά των νέων, τότε θα πρέπει να στοχεύσει στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Αντί να βρίσκεται έξω από τα σχολεία και να μοιράζει πρόστιμα, θα έπρεπε να είναι μέσα και να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές με τους κανόνες οδικής συνείδησης.
Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε όπως η Αστυνομία Κύπρου αναλάβει τις εξής δράσεις:
-Πραγματοποίηση επιμορφωτικών διαλέξεων εντός των σχολείων και κέντρων νεότητας, για τους κανόνες οδικής συνείδησης και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η μη χρήση κράνους, το οδήγημα μηχανών χωρίς άδεια ή ασφάλιση, η υπερβολική ταχύτητα κ.α.
-Επαφή των νέων με άτομα που έχασαν δικά τους πρόσωπα λόγω ατυχημάτων ή από άτομα που βιώνουν τις συνέπειες ενός ατυχήματος όπως τραυματισμός, ακρωτηριασμός κ.α.
-Επισκέψεις σε ειδικούς χώρους της Αστυνομίας όπου βρίσκονται κτυπημένα αυτοκίνητα ή μηχανές μετά από ατυχήματα.
-Κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τις Οργανώσεις νεολαίας, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους νέους της Κύπρου γενικά, αλλά και με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, ημερίδες κ.α.
-Καλλιέργεια κουλτούρας χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία.
Το πρόβλημα της επικίνδυνης οδήγησης από μερίδα των νέων έχει την ίδια βάση όπως και η νεανική παραβατικότητα. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά μόνο με σωστή πρόληψη, αλλά και με αποτελεσματική αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου.
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
12.09.2014