Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, φέτος βρίσκει τη χώρα μας και το λαό της εν μέσω της χειρότερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι γι αυτό το λόγο που η σημερινή επέτειος δεν προσφέρεται για εορταστικές τυμπανοκρουσίες.
Η ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ανά το παγκόσμιο αφορά όλους μας, αφού κατά χειροπιαστό τρόπο απειλούν την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της γης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το περιβάλλον παραμένει στο στόχαστρο ως μια τεράστια δεξαμενή αλόγιστης άντλησης φυσικών πόρων, ως χώρος απόρριψης αποβλήτων και ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη να επιδεινώνονται συνεχώς. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο κίνδυνος για περεταίρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι εμφανής, αφού το περιβάλλον και κάθε τι συναφές, παραμένουν στα τελευταία θέματα της πολιτικής ατζέντας.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η μόνη διέξοδος από την κρίση για μια πραγματικά αειφόρο και αυτόνομη ανάπτυξη, είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου σε όλες του τις διαστάσεις.
Η ΕΔΟΝ θεωρεί ότι, το περιβάλλον με τη σωστή του προσέγγιση ως κοινωνικό οικονομικό πολιτικό ζήτημα, θα πρέπει να ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η συνεχής και διαφανής πληροφόρηση του λαού στα ζητήματα του περιβάλλοντος, να γίνει τρόπος ζωής στην Κύπρο του 21ου αιώνα.
Ειδικά σήμερα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόθεση την κυβέρνησης να επιτρέψει με την ψήφο του Υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος στις 12 του Ιούνη, την καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Πράγμα στο οποίο η ΕΔΟΝ διακηρύσσει την αντίθεση της.
Οι ΓΤΟ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση, πάλεψε εντός της Ε.Ε., έτσι ώστε η Κύπρος να κηρυχτεί ελεύθερη ζώνη από ΓΤΟ και αυτό θεωρούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να το διασφαλίσει.
Η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή ελεύθερων από ΓΤΟ φυτών και τροφίμων που θα βασίζεται στη βιώσιμη παραγωγή, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στο σεβασμό του δικαιώματος των ανθρώπων για ασφαλή και υγιή τροφή.
«Δεν κληρονομήσαμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», αυτό αποτελεί πρώτιστο στόχο της ΕΔΟΝ.
Γραφείο Περιβάλλοντος
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
05.06.2014