Κατά τη χθεσινή διάσκεψη του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε μέτρα κατά της ανεργίας. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως «απαιτείται χωρίς αμφιβολία χρόνος» για την αποτροπή της παρούσας κατάστασης. Έτσι όμως έχουν τα πράγματα; Τα «νέα» αυτά μέτρα θα αποδώσουν ή θα έχουν την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες εξαγγελίες;
Τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά. Το ευρωπαϊκό μοντέλο που ακολουθείται και στοχεύει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας οδηγεί στο επαναλαμβανόμενο σχήμα ανεργία – κατάρτιση – ανεργία και η εξήγηση του είναι πολύ απλή. Μας λένε πως θα αξιοποιήσουν πέραν των 340 εκ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας με σκοπό την ένταξη στην αγορά 7500 ανέργων. Για τις 5 από τις 7,5 χιλιάδες, θα δαπανηθούν μόλις τα 17 εκ. σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Άρα αν μοιράσω το ποσό αυτό σε έξι μήνες και στην συνέχεια το ξαναμοιράσω σε μισθούς των 500 ευρώ, τότε «γεννώ» το ζητούμενο.
Πρόκειται δηλαδή για μέτρα τα οποία ανακυκλώνουν την ανεργία με τη δημιουργία προσωρινών, ευέλικτων θέσεων εργασίας και μάλιστα με μισθούς πείνας των 500 ευρώ. Η λογική αυτή δεν επιλύει το πρόβλημα, παρά μόνο τακτοποιεί τους αριθμούς μοιράζοντας την φτώχεια ανάμεσα στους εργαζόμενους. Τα πιστοποιητικά εργασιακής εμπειρίας δεν προσθέτουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και ούτε δημιουργούν προϋποθέσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η λογική της μείωσης του κόστους εργασίας, ανοίγει τον δρόμο για μείωση των μισθών και απορρύθμιση της σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας.
Άλλωστε, πως μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη όταν η ίδια η Κυβέρνηση επιβάλει την ύφεση και την λιτότητα ακλουθώντας το μονόδρομο του μνημονίου; Μέσα σε ποια πλαίσια θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από την στιγμή που η Κυβέρνηση κούρεψε κατά 20% τα κονδύλια για την ανάπτυξη; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει κοινωνική συνοχή όταν η Κυβέρνηση προβαίνει σε περικοπές 126 εκ. στα κονδύλια που αφορούν κοινωνικές δαπάνες σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό.
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
12/12/2013
