Της Μαριάννας Δημοσθένους
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
«Το μέλος της ΕΔΟΝ έχει υποχρέωση: […] β) Να προσφέρει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις υπηρεσίες του για την εκπλήρωση των σκοπών και επιδιώξεων της Οργάνωσης […] και με τη συμπεριφορά του να αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νέου.» (Καταστατικό ΕΔΟΝ, Άρθρο 7)
Μέσα από την 70χρονη ιστορία της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του ΕΔΟΝίτη νέου ήταν η εθελοντική προσφορά, προς την Οργάνωση και προς την κοινωνία ολόκληρη, αφού ο εθελοντισμός καταλήγει να είναι στάση ζωής. Παράλληλα, ο εθελοντισμός παρουσιάζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης της 70χρονης ιστορίας της ΕΔΟΝ, αλλά και της ιστορίας του κυπριακού προοδευτικού κινήματος νεολαίας, αποτελώντας βασικό μέσο υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων και βασικών αρχών.
Ιστορικό παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς της ΑΟΝ είναι η συνεργασία με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια το 1945, για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με δεντροφυτεύσεις, επιδιορθώσεις δρόμων και καθαριότητα. Αυτές οι εκστρατείες του 1945 που συνεχίστηκαν μέχρι και την παρανομία της ΑΟΝ, ήταν και οι πρώτες οργανωμένες εκστρατείες εθελοντισμού στην Κύπρο που έβαλαν το πρώτο λιθαράκι στο εθελοντικό κίνημα. Επιπρόσθετα, τα οικήματα μας που αποτελούν κτήμα ολόκληρου του Λαϊκού Κινήματος και προσφέρουν στέγη σε όλες τις δραστηριότητες του, ενισχύοντας τη δράση μας σε τοπικό επίπεδο, αποτελούν αποτέλεσμα συλλογικής εθελοντικής εργασίας μελών του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ.
Τη δεκαετία του 1960, παρά τις αντίξοες συνθήκες η ΕΔΟΝ συνδύασε το εθελοντικό κίνημα και με τον αγώνα της ενάντια στο σοβινισμό, για συμβίωση και συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, με σημαντικότερη δραστηριότητα τη μεγάλη εθελοντική εργασία που διοργάνωσε στο Δάλι το 1966, με τη συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων, για την επιδιόρθωση του δρόμου Δαλιού – Ποταμιάς που έμεινε από τότε γνωστός ως δρόμος φιλίας. Μετά το 1974, η ΕΔΟΝ και το Λαϊκό Κίνημα στάθηκε στο πλευρό του προσφυγικού κόσμου και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον προσφυγικό κόσμο να ορθοποδήσει.
Παράλληλα, η ΕΔΟΝ επέκτεινε τη δραστηριότητα της και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τις διεθνείς της σχέσεις. Πέραν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), η ΕΔΟΝ έγινε μέλος του προεδρείου της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Εθελοντικής Εργασίας της UNESCO και ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε διεθνείς κατασκηνώσεις εθελοντικής εργασίας σε άλλες χώρες. Οι κατασκηνώσεις αυτές λειτουργούσαν ως μέσο διαπαιδαγώγησης της νεολαίας στο πνεύμα του διεθνισμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Η ΕΔΟΝ επίσης εισήγαγε το θεσμό και στην Κύπρο διοργανώνοντας 17 Διεθνείς Κατασκηνώσεις Εθελοντικής Εργασίας, με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσώπων από αδελφές οργανώσεις. Τέλος, αποκορύφωμα εθελοντικής εργασίας αποτελεί και το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, κατά το οποίο εκατοντάδες εθελοντές συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μικρής πολιτείας, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Η ανάγκη για προσφορά του κάθε μέλους της ΕΔΟΝ προς την Οργάνωση και την κοινωνία, δεν αναγράφεται μόνο στο καταστατικό μας, αλλά είναι βαθιά χαραγμένο στη συνείδηση του κάθε ΕΔΟΝίτη νέου και νέας. Κάθε νέος και νέα που επιλέγει να ξεφύγει από την απάθεια και να αφιερώσει εθελοντικά τον εαυτό του προς τα κοινά, είναι για την ΕΔΟΝ μεγάλη κατάκτηση, αλλά συνάμα και μεγάλος αγώνας.
Προς τιμήν των 70χρόνων της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη, τους φίλους, βετεράνους και παλιούς ΕΔΟΝίτες για να αρθρογραφήσουν.
Όλα τα άρθρα θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσηςwww.edon.org.cy και στην εφημερίδα «Νεολαία».