Του Αντρέα Τσιηφτέ
Στέλεχος ΠΕΟΜ Α’ Τεχνικής Λευκωσίας
Τ.Ο. ΕΔΟΝ Αγίας Βαρβάρας
Η ΠΕΟΜ από τον καιρό που ιδρύθηκε το 1955, είχε συνεχή σύνδεση και συνεννόηση με την ΑΟΝ-ΕΔΟΝ και είχε ως σκοπό να είναι στο πλευρό του μαθητή, διεκδικώντας μέσα από αγώνα τα δικαιώματα του. Πριν ακόμα ιδρυθεί η ΠΕΟΜ, οι αριστεροί μαθητές διεκδίκησαν μείωση των διδάκτρων στα σχολεία τους και δωρεάν παιδεία για τους φτωχούς. Εκείνα τα χρόνια, η μόρφωση ήταν προνόμιο για λίγους και με αυτό τον τρόπο πάλευε στο να γίνει η μόρφωση δημόσιο αγαθό για όλο το λαό.
Μέσα από την ΑΟΝ, οι μαθητές άρχισαν τη κυκλοφορία διάφορων ενημερωτικών φυλλαδίων για τις θέσεις της Οργάνωσης σε σχέση με τα διάφορα θέματα που απασχολούσαν τους μαθητές εκείνη την περίοδο. Οι συνθήκες της εποχής ήταν δύσκολες, αφού όσοι δήλωναν προοδευτικοί άνθρωποι, ήταν καταζητούμενοι. Οι μαθητές, παρά τις διάφορες απαγορεύσεις για συμμετοχή τους σε πολιτικές εκδηλώσεις, σιγά – σιγά ξεθάρρεψαν και συμμετείχαν. Με την πάροδο των χρόνων, ακόμα περισσότεροι μαθητές αγκάλιασαν την Οργάνωση, αφού σε αυτήν έβλεπαν τα όνειρα τους να γίνονται πράξη.
Με την ίδρυση της ΠΕΟΜ, την πλατιά έκφραση της Αριστεράς στους μαθητές, άρχισε να διεκδικεί τον εκσυγχρονισμό της ύλης που διδασκόταν στα σχολεία και γενικά των σχολείων. Οι προσπάθειες της ΠΕΟΜ είχαν ως αποτέλεσμα την πρόοδο των σχολείων στην Κύπρο, την αύξηση των Τεχνικών Σχολών, των μαθητών που φοιτούσαν στα σχολεία και γενικά τον εκσυγχρονισμό των σχολείων. Οι αγώνες για ανθρώπινη και δημοκρατική εκπαίδευση ήταν, και παραμένει, στις προτεραιότητες της Οργάνωσης.
Το 1974 με το πραξικόπημα, πολλά στελέχη της ΠΕΟΜ και μέλη της ΕΔΟΝ, ήταν στο στόχαστρο των μασκοφόρων της ΕΟΚΑ Β’. Αρκετοί από αυτούς φυλακίστηκαν, για το λόγο ότι ήταν αριστεροί και «εχθροί» του έθνους. Στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς πολέμησαν στην τουρκική εισβολή και υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. Η Οργάνωση στάθηκε στο πλευρό των εκτοπισθέντων και εγκλωβισμένων μαθητών, τόσο οικονομικά, όσο και στην επίλυση άλλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την τουρκική εισβολή. Οι δυσκολίες της εποχής ήταν τεράστιες, αφού πολλές οικογένειες δεν είχαν ούτε τα ελάχιστα για να ζήσουν, έτσι παλεύαμε για να μην απομακρυνθούν από τη μόρφωση.
Τη δημιουργία, από το 1980, μαθητικών συμβούλιων μέσα από τα οποία μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, την οφείλουμε στην ΠΕΟΜ. Οι συνεχείς προσπάθειες για μια καλύτερη και πιο οργανωμένη εκπροσώπηση των μαθητών στην κοινωνία που έκανε η ΠΕΟΜ, την τετραετία 1991-1994 απέφερε καρπούς με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων, ήταν η αναγνώριση των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών των Μαθητών (ΕΣΕΜ) και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών (ΠΣΕΜ).
Η ΠΕΟΜ μέχρι σήμερα, συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματα των μαθητών, όπως δωρεάν παιδεία για όλους, δωρεάν λεωφορεία τουλάχιστον για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο. Επίσης, προσπαθεί ώστε το σχολείο να βαδίζει και να εξελίσσεται με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η υπόλοιπη κοινωνία και όχι να είναι χρόνια πίσω. Μέσα από τα 70 χρόνια ΑΟΝ-ΕΔΟΝ, ως κομμάτι αυτής της τιμημένης Οργάνωσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία.