Ήταν Σεπτέμβριος του 2013. Ο Παύλος ήταν 34 χρόνων. Ένας συνδικαλιστής, αντιφασίστας μουσικός ο οποίος ήταν στοχοποιημένος ακριβώς λόγω της δράσης του αυτής. Ο Παύλος μιλούσε μέσω της μουσικής του για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του. Μιλούσε για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του μικρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.
«Εκτός ελέγχου, μοιάζει με επανάσταση που αρχίζει
ο σκύλος λύσσαξε και άρχισε ν'αφρίζει
το ποτήρι όντως έχει ήδη ξεχειλίσει
απ’ την τόση αδιαφορία που μας έχει πλημμυρίσει.
Συνεχώς ο μικρός Αλέξης μου θυμίζει πως
η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει
πάνε τα χρόνια που με λέγανε φατσούλα
τώρα έχω και ταμπέλα, τρομοκράτης με κουκούλα»
Ο Παύλος Φύσσας γεννημένος στις 10 Απριλίου 1979, ήταν γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Killah P. ή Dogo Argentino. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Killah P. σήμαινε «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος».
Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και ο Παύλος, μετά το σχολείο, είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες μέχρι και το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου. Από τα 18 του κιόλας χρόνια είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα και είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, ενώ συνεργάστηκε και με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια. Ο Παύλος εκφράστηκε μέσα από τη hip-hop και το low bap, τα μουσικά είδη που άνθιζαν στην περιοχή του, μακριά από δισκογραφικές εταιρείες και εμπορικά δίκτυα, αφού πίστευε βαθιά ότι η μουσική παραγόταν από τον λαό και για χάρη του λαού. Συμμετείχε και οργάνωνε συναυλίες χωρίς εισιτήριο, στις πλατείες και τις γειτονιές.
Ο Παύλος μιλούσε μέσα από τους στίχους του για όλα όσα τον προβλημάτιζαν, για όλα όσα ήθελε να αλλάξει στην Ελλάδα και στον κόσμο. Για τις ανησυχίες των νέων της γενιάς του, τις δυσκολίες της καθημερινής βιοπάλης, την κρατική βία, την αναμέτρηση με τον φασισμό, που είχε αρχίσει να ζώνει τις λαϊκές γειτονιές, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, την ανικανότητα του κράτους να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά και το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
«Είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου
Είδα νταβατζιλίκια επάνω στα όνειρα μου
Είδα τον παππού μου
Να τρώει ξύλο από μπάτσους
Είδα τη χώρα μου
Να κατακλύζεται από τσάτσους
Είδα ένα κόσμο να γεμίζει από μπόμπες
Και μικρά παιδιά
Να παίζουνε μέσα σε κατακόμβες
Στάσου λίγο γιατί είναι λεπτό αυτό το θέμα
Είδα κι άλλα παιδιά
Που ήταν πνιγμένα μες στο αίμα»
Ο Killah P. ήθελε να τελειώνει με το παρελθόν, το «ήθος του οποίου είχε αυτοκτονήσει», για χάρη ενός ομορφότερου αύριο, γι’ αυτό και αποκαλούσε τον εαυτό του δολοφόνο του. Με την τέχνη του έφερε στο προσκήνιο το «ακατέργαστο», αλλά ζωντανό, υλικό της καθημερινής κουλτούρας, προβάλλοντας τις δυσκολίες και αντιφάσεις που γέννησε η εποχή της κρίσης. Ο Killah P. ήταν κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας. Την ίδια στιγμή ο Παύλος, με την ζωή και την δράση του έκανε πράξη τα όσα πρέσβευε στα τραγούδια του. Αυτό ακριβώς ήταν που έκανε τον Παύλο Φύσσα επικίνδυνο για τη Χρυσή Αυγή.
Ήταν Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο Παύλος έπεφτε νεκρός, στο Κερατσίνι, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Είχε μόλις προηγηθεί η δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε κομμουνιστές εργάτες στο Πέραμα, καθώς και επιθέσεις σε μετανάστες και Έλληνες εργάτες. Η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να τον αφανίσει, για να αφανίσει την απήχηση της μουσικής γλώσσας του Killah P. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί μέσα από τα τραγούδια και μέσα από την ζωή του.
Για όσους με πρόδωσαν με πίσω μαχαιριές, θέλω να ξέρουν ότι
σιγά μην κλάψω.
Και για αυτές τις αγάπες τις παλιές, θέλω να ξέρουν ότι
σιγά μην κλάψω.
Κι όσοι μ’ απείλησαν με πύρινα δεσμά, θέλω να ξέρουν ότι
σιγά μη φοβηθώ.
Να’ρθούνε να με βρουν στην κορυφή ψηλά, τους περιμένω και
σιγά μη φοβηθώ.
Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο δολοφόνος του Παύλου, Ρουπακιάς, κρίθηκε ένοχος, μαζί με άλλα 15 ηγετικά και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία χαρακτηρίστηκε ομόφωνα από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση. Πέρα από την δικαίωση αυτή και την καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και την φυλάκιση των στελεχών της, η ιστορική δικαίωση του Παύλου Φύσσα ήρθε μέσα από τις γειτονιές, τις συναυλίες, τις πλατείες, τους χώρους δουλειάς και τα τραγούδια που γράφτηκαν και γράφονται γι’ αυτόν ακόμη.
Ένα ολόκληρο κίνημα δημιουργήθηκε από την επομένη κιόλας της δολοφονίας του, με το σύνθημα «Σιγά μην φοβηθώ» το οποίο φώτισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Διοργανώθηκαν χιλιάδες αντιφασιστικές συναυλίες, με την συμμετοχή καλλιτεχνών οι οποίοι στήριξαν κα στηρίζουν την δικαίωση του Παύλου και της οικογένειας του, αλλά και όλων των θυμάτων της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Δημιουργήθηκε ο Συλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», από την οικογένεια του Παύλου των ανθρώπων που πλαισίωσαν τον αγώνα τους με τη διοργάνωση πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων, οι οποίοι έδωσαν μια νέα μορφή στην προσπάθεια αυτή. Ο σύλλογος αποτελεί τον φορέα διοργάνωσης του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη» αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων.
Ο Παύλος Φύσσας και ο αγώνας που δόθηκε για την δικαίωση του, θεωρείται πλέον σύμβολο κατά του φασισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Οι συναυλίες και οι πορείες που διοργανώνονται στην μνήμη του από τους εργαζόμενους, τους νέους, τους φοιτητές και τους καλλιτέχνες είναι η απόδειξη ότι ο φασισμός - ναζισμός δεν ανακόπτεται με δικαστικές αποφάσεις και νόμους. Η δικαιοσύνη χρειάστηκε 5,5 χρόνια για να εκδώσει καταδικαστική απόφαση για τους φασίστες και τη δολοφονική τους δράση, έριξε “στα μαλακά” τους φασίστες για την υπόθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και αποφυλάκισε σειρά στελεχών της Χρυσής Αυγής με την αιτιολογία ότι “δεν υπάρχει πιθανότητα για νέα εγκληματική πράξη». Ο αγώνας για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ναζισμός-φασισμός είναι καθημερινός και είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, ώστε να απομονώνονται κάθε είδους αντιδραστικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, μέχρι την τελική νίκη.
Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις
Όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα
Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία
Ελληνας μ' ό,τι συνάδει αυτό - όχι μια σημαία, μελανοχίτωνας γόνος του Αχιλλέα και του Καραϊσκάκη -
Κι αν ξέρω κάτι είναι πως γεννήθηκα ήδη
με δυο καταδίκες βαριές πάνω στην πλάτη
Δυο φτερά από γέννα πάνω στο σώμα μου ραμμένα
που δυστυχώς φτερουγίζουν μόνο μέσ' απ' την πένα.
Άννα Παναγιώτου
Υπεύθυνη Πολιτιστικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ