Στις 6 Νοεμβρίου 2022, στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία, πήρε σάρκα και οστά ένα διαχρονικό όραμα των μουσικών της Κύπρου. Αυτό για ίδρυση ενός συνδικαλιστικού φορέα μουσικών, όραμα το οποίο δημιούργησε την Ένωση Μουσικών Κύπρου, την συντεχνία η οποία θα καλύπτει όλους όσους εργάζονται και βιοπορίζονται μέσα από την μουσική.
Οι μουσικοί της Κύπρου, ένιωσαν έντονα την ανάγκη για δημιουργία της Ένωσης με σκοπό να ακουστούν. Η πανδημία ξεσκέπασε τα πολύχρονα και βαθιά προβλήματα του κλάδου και αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν από πλευράς κράτους, πολιτείας και θεσμών σε σχέση με τους εργαζόμενους στον χώρο της μουσικής, οι οποίοι είναι ουσιαστικά αθέατοι και ανύπαρκτοι. Μετά την ιδρυτική τους συνέλευση, οι μουσικοί δηλώνουν έτοιμοι για αγώνες και δράση, για την αξιοπρέπεια του κλάδου τους. Μόνοι σαν κλάδος αλλά και με άλλους συναφής κλάδους στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, δήλωσαν έτοιμοι να διεκδικήσουν όλα όσα τους αναλογούν.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ανεπίσημα τον Μάρτιο από μια ομάδα πρωτοβουλίας και τον Ιούνη του 2022, στην Κοφίνου, μετά από μια άτυπη συνέλευση, εκλέγηκε μια προσωρινή επιτροπή η οποία θα είχε την ευθύνη για την σύσταση ενός φορέα εκπροσώπησης των μουσικών της Κύπρου. Η επιτροπή αυτή εργάστηκε συλλογικά και μεθοδικά, αξιοποιώντας συμβουλές νομικών και ανθρώπων με εμπειρία σε αυτά τα θέματα και κατέληξε ότι ο πιο δόκιμος τρόπος για εξυπηρέτηση των στόχων που έθεσαν ήταν η εγγραφή ως Συντεχνία. Το καταστατικό της Συντεχνίας προεγκρίθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και παρουσιάστηκε ενώπιον της Ιδρυτικής Συνέλευσης στις 6 Νοεμβρίου, με σκοπό την άμεση κατάθεση του για έγκριση και εγγραφή της Συντεχνίας.
Οι μουσικοί παλεύουν με την ανασφάλεια, για να παραμείνουν υπηρέτες της Τέχνης τους
Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μουσικοί και οι εργαζόμενοι στον χώρο της μουσικής στην Κύπρο είναι πολλά. Οι ώρες για πρόβες και προετοιμασία κάθε πολιτιστικής παράστασης και συναυλίας δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν, καθώς επίσης ούτε οι ώρες μελέτης και εξάσκησης, είτε των αυτοδίδακτων μουσικών, είτε των μουσικών με μόρφωση και πτυχία. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία συλλογική σύμβαση και οι μουσικοί παλεύουν με την ανασφάλεια, για να παραμείνουν υπηρέτες της Τέχνης τους, κόντρα σε μια πολιτεία που έχει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του στο πιο χαμηλό σημείο των ενδιαφερόντων της.
Όλα τα πιο πάνω έγιναν πιο έντονα κατά την διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας, όταν τα μαγαζιά έκλεισαν και όλες οι συναυλίες και παραστάσεις ακυρώθηκαν. Έκτοτε, οι εξαγγελίες και οι διακηρύξεις για στήριξη των εργαζομένων από πλευράς της κυβέρνησης, άφησαν έξω τους εργαζόμενους στον χώρο της μουσικής, καθιστώντας τους αόρατους, ακόμα και σήμερα, μετά την υγειονομική κρίση. Οι μουσικοί εξακολουθούν να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Ανασφάλιστη εργασία, τεράστια ποσά εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις οι οποίες δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να καταβληθούν από τους μουσικούς, εποχιακή εργασία, μη κατοχυρωμένο μεροκάματο, μη κατοχυρωμένη σύνταξη και άλλη παροχή για συνταξιοδότηση,
Άμεσες προτεραιότητες και στόχοι που έθεσε η Ιδρυτική Συνέλευση
Οι άμεσες προτεραιότητες, στόχοι και σκοποί που έθεσε η Ιδρυτική Συνέλευση των Μουσικών είναι οι ακόλουθες:
- Θεσμική υπόσταση της Συντεχνίας
- Συλλογική εκπροσώπηση των μουσικών από την Ένωση Μουσικών Κύπρου στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού, για την κατοχύρωση της ιδιότητας του καλλιτέχνη.
- Υλοποίηση των καταστατικών σκοπών και εγγραφή μελών στην Συντεχνία. Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης καθώς και το ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν, καθορίστηκαν από τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού και εγκρίθηκαν από την συνέλευση.
- Επαφή και συλλογή εμπειριών από συλλόγους μουσικών άλλων χωρών, με σκοπό την εξομοίωση της διεθνούς εμπειρίας στην κυπριακή πραγματικότητα.
- Δημιουργία ενός πολυχώρου, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης της Ένωσης και των μουσικών της, «το σπίτι του Μουσικού».
- Καταρτισμός του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα και δημιουργία επιτροπών με την συμμετοχή των μελών της Συντεχνίας για επεξεργασία θέσεων για διάφορα ζητήματα.
- Δημιουργία ιστοσελίδας και παρουσίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για ενημέρωση των μελών και προβολής της δράσης της Συντεχνίας.
[Από το “Συλλογικό κείμενο - Εισήγηση πρωτοβουλίας για ίδρυση Συνδικαλιστικού φορέα μουσικών”]
Η ιδρυτική Συνέλευση, μετά από ψηφοφορία αποφάσισε ότι το Δ.Σ. της Ένωσης Μουσικών Κύπρου, απαρτίζεται από τα πιο κάτω 13 μέλη:
Κούλης Θεοδώρου (πρόεδρος), Δημήτρης Φανής (αντιπρόεδρος), Φρειδερίκη Τομπάζου (γραμματέας), Δημήτρης Σουρουλλάς, Μιχάλης Καρακατσάνης, Γιώργος Γρηγορίου, Σάββας Χρυσοστόμου, Δημήτρης Μεσημέρης, Άδμητος Πιτσιλλίδης, Πέτρος Κουλουμής, Αννίτα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Παράσχου, Μαρία Θεοδότου
Μήνυμα από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Μουσικών Κύπρου, Κούλη Θεοδώρου:
“Αυτό που δεν κατάφερε η κοινωνία να καταλάβει (και σε αυτό είμαστε συνυπεύθυνοι) είναι ότι διαδραματίζουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της. Χώρα χωρίς πολιτισμό είναι καταδικασμένη στον αφανισμό.
Η μουσική κατέχει το μεγαλύτερο μέρος στην παραγωγή πολιτισμού και γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους της αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Με λίγα λόγια, διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας!
Μετά το ιδρυτικό μας συνέδριο σταματήσαμε να είμαστε αόρατοι. Η δική μας φωνή αποκτά πλέον οντότητα και θέση στις λήψεις αποφάσεων που αφορούν στη δική μας βιωσιμότητα, στο δικό μας μέλλον.
Με συλλογικότητα και προπαντός ενότητα θα προστατεύσουμε τον κάθε συνάδελφο μουσικό και θα είμαστε παρόντες στους αγώνες του κάθε καλλιτέχνη.
Την 6η Νοεμβρίου αποκτήσαμε στέγη, την Ένωση Μουσικών Κύπρου”.
Άννα Παναγιώτου
Υπέυθυνη Πολιτιστικού γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ