Στις ΗΠΑ ένας έφηβος μόλις 17 χρόνων έχασε τη ζωή του πιθανότατα από κορωνοϊό, όταν του αρνήθηκαν τη φροντίδα σε επείγουσα ιατρική μονάδα καθότι ήταν ανασφάλιστος. Εκατομμύρια είναι οι Αμερικανοί που παραμένουν ανασφάλιστοι στη μητρόπολη του καπιταλισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν την ιατρική φροντίδα που απαιτείται για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν. Άνθρωποι έχουν να εξεταστούν από γιατρό ακόμα και από το 2013, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν για κάτι παραπάνω πέραν από τρόφιμα, ενοίκιο και πληρωμή λογαριασμών.
Πρόσφατη έρευνα έχει καταδείξει ότι, σε σχέση με τον κορωνοϊό, υψηλού κινδύνου ομάδες πέραν από τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν χρόνια νοσήματα, υπάρχει και μια τρίτη ομάδα που ενέχει τεράστιο κίνδυνο, είναι όσοι προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ακριβώς λόγω του χαμηλού εισοδήματος τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νοσήματα όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια, νοσήματα που δεκαπλασιάζουν τις πιθανότητες ο κορωνοϊός να καταστεί μοιραίος. Κατ’ ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα ο κορωνοϊός για τους φτωχούς ανθρώπους καθίσταται επικίνδυνος ακόμα και από την ηλικία των 55 χρόνων.
Επιπλέον, την ίδια ώρα που οι ειδικοί επιδημιολόγοι συνιστούν να μείνουμε σπίτι και να ακολουθήσουμε μια στάση κοινωνικής απομόνωσης, υπάρχουν και οι άνθρωποι που στην πάλη για το μεροκάματο κάθε άλλο παρά μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιες οδηγίες. Εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να στοιβάζονται σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν άδεια για να αυτοπεριοριστούν, γιατί αν πράξουν κάτι τέτοιο πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα. Είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να χωρέσουν δέκα άτομα σε διαμερίσματα των 40m2. Είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα του social distancing και του cocooning.
Στην Ιταλία, εν μέσω κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της χώρας προχώρησαν σε απεργία απαιτώντας επαρκή μέτρα προστασίας, την ώρα που η πανδημία θέριζε τη χώρα. Οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο αφήνονται απροστάτευτοι να μολυνθούν από τον ιό, ακόμα και να τον μεταδώσουν στους πατεράδες και τα παιδιά τους, αρκεί τα κέρδη της επιχείρησης να παραμένουν υψηλά. Ακόμα και εδώ στην Κύπρο, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι είκοσι έξι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό διέμεναν στον ίδιο χώρο, αδυνατώντας αντικειμενικά να προφυλαχθούν από τον ιό.
Ακόμη τι γίνεται με τους άστεγους, εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο; Άνθρωποι που δεν έχουν καν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, πόσω μάλλον πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Στο Σαν Φρανσίσκο, εβδομήντα άτομα βρέθηκαν θετικοί σε ένα μόνο καταφύγιο αστέγων, ενώ στη Νέα Υόρκη την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων στις ΗΠΑ παρουσιάζονται θετικά κρούσματα σε δεκάδες τέτοια καταφύγια.
Η πανδημία αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση ότι ζούμε σε έναν κόσμο με τεράστιες ανισότητες, όπου ακόμα και η υγεία αποτελεί δυστυχώς για κάποιους προνόμιο και για πολλούς πολυτέλεια. Ο κορωνοϊός δεν κτυπάει αδιάκριτα, κτυπάει πρώτα αυτούς που έχουν αφεθεί ευάλωτοι από την καπιταλιστική εκμετάλλευση να τον αντιμετωπίσουν. Τα κέρδη σήμερα βλέπετε, είναι πιο πολύτιμα από τις ανθρώπινες ζωές.
Χρυσόστομος Παναγή
Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΕΔΟΝ
- https://www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-teenager-death-california-health-insurance-care-emergency-room-covid-19-a9429946.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR13Q2JL5kJPETxsp64J7SIxYcixAQ-1VoWcqvttKVa4tNvErgqPlyO7bIE#Echobox=1585313812
- https://www.nytimes.com/2020/03/15/world/europe/coronavirus-inequality.html
- https://www.nytimes.com/2020/04/12/us/politics/coronavirus-poverty-privacy.html
- https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/28/coronavirus-millions-of-americans-uninsured