Του Λευτέρη Δημοσθένους
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Είναι φανερό πλέον πως η πανδημία του covid-19 είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να υφίσταται για αρκετό ακόμη διάστημα. Μέσα σε αυτή την πανδημία δεν θα μπορούσαν να μην δημιουργηθούν συνεπακόλουθα και προβλήματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Πλέον πολλοί συνάνθρωποι μας δεν εργάζονται γιατί εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Άλλοι γιατί οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και της ανάγκης επίβλεψης των παιδιών τους. Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για αυτό το μέρος του πληθυσμού. Είναι όμως αυτά τα μέτρα αρκετά; Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση; Αντιστοιχούν στις ανάγκες των εργαζομένων;
Το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να μην διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο καταθέτοντας προτάσεις ουσίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κοινωνία, στην οικονομία, καθώς και στην υγεία. Από την πρώτη στιγμή, συνέβαλε στον προβληματισμό για τους τρόπους και τα μέτρα αντίδρασης του κράτους απέναντι στην κρίση. Κατέθεσε πρόταση για δημιουργία μηχανισμού στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού με εθελοντές και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε αυτούς. Γι’ αυτό το σκοπό, ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου έχει θέσει στη διάθεση του κράτους 350 εθελοντές από όλες τις πόλεις που είναι έτοιμοι να παρέχουν βοήθεια όποτε αυτό χρειαστεί. Μεγάλη μερίδα αυτών των εθελοντών είναι ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες.
Όσο αφορά στην οικονομία, το ΑΚΕΛ κατάθεσε προτάσεις για την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων που είτε απέχουν από τις εργασίες τους, είτε υποχρεώνονται να μένουν στο σπίτι. Επίσης κατάθεσε πρόταση για πλαφόν σε κοινωνικά αγαθά για πάταξη της αισχροκέρδειας. Πρότεινε τη μείωση των τελών στα καύσιμα βάσει των νέων τιμών του πετρελαίου παγκόσμια ενώ παράλληλα, πρότεινε τη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα, πρότεινε την αναστολή των εκποιήσεων για την πρώτη κατοικία ή την μικρή επαγγελματική στέγη, την παγοποίηση των δανείων και των τόκων, αφού πλέον μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει απωλέσει το μηνιαίο του εισόδημα και δυσκολεύεται στην αποπληρωμή των χρεών του.
Πέραν των σημερινών συνθηκών όμως, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επαγρυπνούν για το αύριο που θα ξημερώσει, την επόμενη του ξεπεράσματος την πανδημίας σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί έχει τεράστια σημασία. Το ποιος θα επωμιστεί το βάρος της κρίσης θα είναι αποτέλεσμα σκληρής μάχης. Ήδη ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, έκανε λόγο για αποκοπή των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο. Αυτό φανερώνει τις προθέσεις τους και για τον ιδιωτικό τομέα, αφού έχουμε ήδη κρούσματα απολύσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων.
Παράλληλα μετά και τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή 29/3 η Κυβέρνηση με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης πέρασε νομοσχέδιο για αναστολή των δόσεων για 9 μήνες αλλά όχι των τόκων, αγνοώντας την πρόταση του ΑΚΕΛ που μιλούσε για πάγωμα δανείων και τόκων, εξυπηρετώντας για ακόμα μια φορά την κερδοφορία των τραπεζών σε βάρος του λαού. Βάσει αυτών, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης, σε ποιο μήκος κύματος θα κινηθεί η οικονομία με το τέλος της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το να θέλει να πληρώσει και αυτή την κρίση ο εργαζόμενος. Ένα να ξέρουν αυτοί που λογαριάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Θα μείνουμε δυνατοί, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, δίπλα στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον φοιτητή, τον μαθητή. Γιατί αυτή την κρίση δεν θα την πληρώσουμε εμείς!