Συνέντευξη με τον Γ.Γ της Κ.Ε ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού
Λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές η «Ν» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος για την Ευρώπη, την άνοδο του φασισμού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η νεολαία του τόπου μας από όλα αυτά τα ζητήματα.
Οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχουν συνθλίψει τον κοινωνικό ιστό και έχουν πλήξει με σκληρό τρόπο τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους νέους. Το ΑΚΕΛ πως προσεγγίζει αυτή την κατάσταση και με ποιους τρόπους προτείνει να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχουν οδηγήσει οι αποφάσεις των κυβερνώντων;
Μόλις ένα χρόνο πριν στις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ζούσαμε ένα success story. Μας πουλούσαν παραμύθια. Αυτό που βιώνουμε είναι η ανάπτυξη και τα κέρδη να πηγαίνουν στους λίγους, τα βάρη της οικονομικής κρίσης και η λιτότητα στους πολλούς. Ναι, η ανεργία μειώνεται. Όμως οι μισθοί ακρωτηριάζονται και οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται.
Οι αντιλαϊκές πολιτικές τους διέλυσαν την κυπριακή κοινωνία όπως την ξέραμε. Σήμερα η πλειοψηφία του κόσμου παλεύει για να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια, ενώ αδυνατεί να καλύψει βασικές του ανάγκες. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων της Κύπρου ηλικίας από 16 έως 29 ετών κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Επτά στους δέκα νέους και οκτώ στις δέκα νέες γυναίκες μένουν με τους γονείς τους, γιατί δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους.
Έχουν καταργηθεί τα στεγαστικά σχέδια τα οποία είχε η κυβέρνηση Χριστόφια, οι μισθοί παραμένουν στα 600-700 ευρώ και ο Υπουργός Οικονομικών, απομονωμένος στο δικό του κόσμο δηλώνει ότι για την αύξηση των ενοικίων φταίνε οι νέοι που επιλέγουν να ενοικιάζουν αντί να κτίζουν. Το πού θα βρουν τα λεφτά δεν διερωτήθηκε ποτέ.
Για πρώτη φορά σήμερα στην Κύπρο, οι σημερινοί νέοι ζουν χειρότερα από την κάθε προηγούμενη γενιά.
Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Είναι γνωστές οι προτάσεις μας για τα εργασιακά, για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, για τη στεγαστική και για την προσφυγική πολιτική. Έχουμε καταρτίσει σειρά προτάσεων και θέσεων που αφορούν αποκλειστικά τη νέα γενιά, έτσι ώστε να μπορέσουν οι νέοι της Κύπρου να μείνουν στην Κύπρο, να εργάζονται σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και να κτίσουν τη ζωή τους σε γερές βάσεις.
Παρόμοια κατάσταση με αυτή που περιγράψαμε πιο πάνω βιώνουν οι πολίτες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οποίας είναι υπέρ των κερδών των λίγων. Πως το ΑΚΕΛ και η ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των λαών της Ευρώπης; Ποιο είναι το όραμα του ΑΚΕΛ για την Ευρώπη;
Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να υπηρετεί τους λαούς και τις ανάγκες τους. Μια Ευρώπη προοδευτική, δημοκρατική και ειρηνική. Αυτό είναι το όραμα μας για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως δεν χειροκροτούμε τη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Προτείνουμε αλλαγές και τομές για το σήμερα. Διεκδικήσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη, έχουμε προτάξει το αίτημα για κατάργηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Προτείναμε την αντικατάστασή τους με πολιτικές κοινωνικής σύγκλισης, απασχόλησης και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Προτάξαμε επίσης το αίτημα για δημόσιο έλεγχο και την αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα, σε αντίθεση με την εδραίωση της Τραπεζικής Ένωσης. Η Ευρώπη για την οποία εμείς μιλούμε δεν θα βρίσκεται σε σύζευξη με το ΝΑΤΟ –όπως προνοεί η Συνθήκη της Λισαβόνας- ούτε θα επιδίδεται σε συνεχή στρατιωτικοποίηση αλλά θα είναι παράγοντας ειρήνης και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου.
Την ίδια στιγμή διεκδικούμε και για την Κύπρο στην Ευρώπη.
Θα συνεχίσουμε και αυτή την πενταετία να απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής∙ να παραμείνει σταθερή στη θέση για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να συνεχίσει να συνδράμει, μέσω κονδυλίων προς τη ΔΕΑ, τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα που να απαντούν στις συγκεκριμένες παραβιάσεις και να συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πάντα μέσω των συμφωνημένων με την Κυπριακή Δημοκρατία διαδικασιών.
Διεκδικούμε ένα άλλο προσανατολισμό στην οικονομία και εκεί θα στοχεύσουμε και αυτή την πενταετία. Διεκδικούμε νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων, που θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο, τη δομή και τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωπαϊκό εξάμηνο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Η Ευρώπη που θέλουμε πρέπει να σέβεται τον εργαζόμενο. Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρώνονται στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
και ενεργητικές πολιτικές κατά της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης, άμεση ρύθμιση των άτυπων μορφών απασχόλησης προς όφελος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέτρα που να αποτρέπουν την ψευδοαπασχόληση – αγορά υπηρεσιών. Διεκδικούμε την επαναφορά των μισθών και βελτίωση των όρων απασχόλησης.
Η Ευρώπη που θέλουμε υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτή την πενταετία παραμένουν στις προτεραιότητες μας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη που θέλουμε σέβεται το περιβάλλον. Διεκδικούμε για το περιβάλλον μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των κρατών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη που θέλουμε σέβεται τον άνθρωπο. Γι’ αυτό διεκδικούμε άμεση κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου. Θέλουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για να αιτούνται άσυλο οι πρόσφυγες, αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας των αιτητών ασύλου και πολυεθνικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι θαλάσσιες τραγωδίες στη Μεσόγειο.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Πως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ μπορούν να σταθούν τροχοπέδη στους σκοπούς τους;
Σε ότι αφορά την παρουσία της ακροδεξιάς στην Κύπρο, ίσως αν συστρατεύονταν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις όταν εμείς τους καταγγέλλαμε, τα δεδομένα σήμερα να ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς όμως έκλειναν τα μάτια και έδειχναν ανοχή επειδή εξυπηρετούσε και τις δικές τους σκοπιμότητες επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Επειδή τότε, ο νεοφασισμός ήταν ακόμα μια φωνή στη σταυροφορία μίσους που είχαν κηρύξει εναντίον του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Έτσι αναστήθηκε το τέρας του νεοφασισμού στην Κύπρο στις μέρες μας και ας μην προσποιούνται σήμερα ορισμένοι ότι δεν ξέρουν από πού προέκυψε.
Εμείς θα είμαστε πάντοτε η συνεπής, σταθερή και σοβαρή δύναμη που στέκεται απέναντι από το νεοφασισμό και την ακροδεξιά και απορρίπτει κάθε συνεργασία μαζί του, κάθε συνδιαλλαγή. Θα παραμείνουμε η σταθερή δύναμη που απομονώνει πολιτικά το νεοφασισμό και εντός και εκτός Βουλής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου των κύπριων χρυσαυγιτών και η πολιτική τους απομόνωση είναι η μόνη οδός αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις δυνάμεις που καλλιεργούν το μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό και ό, τι πιο σκοτεινό γέννησε η ιστορία της ανθρωπότητας. Χρειάζεται τέλος να αναδείξουμε τις σχέσεις τους με τους Νεοναζί στη Γερμανία και τον υπόκοσμο στην Κύπρο.
Οι Ευρωεκλογές είναι γνωστό πως έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής με το βασικότερο μέρος να προέρχεται από τους νέους. Πως το εξηγείτε αυτό; Τι έχετε να πείτε στους νέους της Αριστεράς που σκέφτονται να απέχουν από τις ευρωεκλογές;
Ίσως επειδή νομίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι ξένο και μακρινό. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, μέχρι που ξυπνήσαμε ένα πρωί και ένα μακρύ χέρι κούρεψε τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί έχει σημασία και αξία η συμμετοχή όλων στις εκλογές, σε κάθε εκλογική διαδικασία.
Δεν αρκεί ο θυμός, δεν αρκεί η αγανάκτηση, δεν αρκεί η αποδοκιμασία για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Χρειάζεται όλα αυτά να γίνουν απόφαση, να γίνουν στήριξη σε εκείνους που αγωνίζονται πραγματικά για να αλλάξουν τα πράγματα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Σε αυτές τις εκλογές ας στείλουμε επιτέλους το μήνυμα και εντός και εκτός Κύπρου ότι είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ισχυροί και μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν. Ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την αλαζονεία, την κοροϊδία, τα ψέματα, τις πολιτικές που γεμίζουν τις τσέπες των λίγων και φτωχοποιούν τους πολλούς. Είναι η ευκαιρία που έχουμε στις 26 του Μάη, να τους πούμε φτάνει, ως εδώ, έχουμε δύναμη, έχουμε φωνή.
Επιμέλεια: Σοφία Λαζαρή
Μέλος Συντακτικής «Ν»
Άρθρο που κυκλοφόρησε στη "Ν" Μαϊου