Του Ηλία Δημητρίου
Υπεύθυνος Γρ. Επαναπροσέγγισης Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου το απόγευμα, όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Λευκωσίας μπορούσαν να ακούσουν φωνές νέων και τραγούδια να έρχονται από μακριά. Αυτό που ακουγόταν ήταν η ηχώ από τη μαζική κινητοποίηση της πλατφόρμας «Reddediyoruz» στα κατεχόμενα. Υπολογίζεται πως γύρω στα 4.000 άτομα μαζεύτηκαν για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα έξω από τη «βουλή» των κατεχομένων.
Ήταν ένα δυνατό μήνυμα που αφορούσε την απόφαση για δημιουργία από την Τουρκία «Συντονιστικού Κέντρου» στα κατεχόμενα, το οποίο πρόκειται να λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Θα αντικαθιστά ουσιαστικά το αντίστοιχο «υπουργείο» που είχε τις σχετικές αρμοδιότητες.
Βέβαια, αυτό το ζήτημα και οι άμεσες αντιδράσεις από τη νεολαία έχουν αρκετές διαστάσεις. Καταρχάς, είναι χαρακτηριστικό ότι η μάζα των νέων που παρευρέθηκαν στις σχετικές κινητοποιήσεις ήταν μη πολιτικοποιημένα άτομα, αν και τον κύριο συντονισμό είχαν οι αριστερές/κεντροαριστερές πολιτικές οργανώσεις.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις είχαν νεαροί «βουλευτές» των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της κεντροαριστεράς. Ο ένας ήταν ο 35χρονος «βουλευτής» του TDP (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας) Ζεκί Τσελέρ (ο οποίος κατά τη συζήτηση για το σχετικό «νομοσχέδιο» μιλούσε για 8 ώρες και πλέον σερί στη «βουλή», για να καθυστερήσει τη διαδικασία). Άλλοι νεαροί βουλευτές του CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), όπως η Ντοούς Ντεριά και ο Αρμάν Τζιαντάν, ήταν επίσης ανάμεσα στους κύριους πρωταγωνιστές εντός και εκτός της «βουλής».
Άρα μιλούμε για ένα νεανικό κίνημα κατά βάση. Είναι η γενιά της τ/κ κοινότητας, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο βάρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Ερντογάν. Είναι η γενιά που υπέστη την αύξηση της ανεργίας, τη μετανάστευση, τη μείωση των μισθών κ.ο.κ. Είναι και η ίδια γενιά, όμως, που αντιτάσσεται στην προσπάθεια πολιτισμικής αφομοίωσης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν (κτίσιμο μιναρέδων, ίδρυση θρησκευτικών σχολών στα κατεχόμενα κ.ο.κ.). Το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης εντείνεται επιπρόσθετα και λόγω του πολιτισμικού χάσματος που υπάρχει μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων ειδικά στα θέματα θρησκείας. Σε πρόσφατη έρευνα το 40% των νέων Τουρκοκυπρίων δήλωνε πως δεν έχει επισκεφθεί ποτέ του μιναρέ!
Βέβαια, από την άλλη, είναι και η νεοφιλελεύθερη ατζέντα Ερντογάν. Ουσιαστικά, η αφομοίωση και η επιβολή πολιτικών της Τουρκίας εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα, αφού η οικονομία, αλλά πλέον και «δημόσιες» υπηρεσίες, τουρκοποιούνται μέσω «ιδιωτικοποιήσεων» ή απροκάλυπτου απευθείας ελέγχου από κρατικές δομές της Άγκυρας.
Στα κοινωνικά δίκτυα το #reddediyoruz γίνεται νέο σήμα κατατεθέν της αμφισβήτησης της τουρκοποίησης της τ/κ κοινότητας μέσω μιας εκστρατείας που διαφαίνεται ότι θα έχει συνέχεια τόσο χρονικά, όσο και σε σχέση με το περιεχόμενο των πολιτικών της διεκδικήσεων.
Έκδηλο ενθουσιασμό προκάλεσε η πρωτοβουλία της ΕΔΟΝ να αποστείλει μια φωτογραφία με ΕΔΟΝίτες, οι οποίοι κρατούσαν το σύνθημα της πλατφόρμας (την προηγούμενη μέρα της μεγάλης κινητοποίησης), καθώς και σχετικό μήνυμα αλληλεγγύης της οργάνωσης, το οποίο κυκλοφόρησε και στα Τουρκικά. Αρκετά ευχαριστήρια μηνύματα από νεαρούς Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι ανταπαντούσαν, ολοκλήρωναν την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας.
Ερχόμαστε στο διά ταύτα… Μπορούν οι νέοι να πρωτοστατήσουν σε μια δυναμική αμφισβήτηση απόρριψης του απαράδεκτου στάτους κβο στο νησί ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής; Οι ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες. Οι δεσμοί των προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας στις δύο κοινότητες επίσης υπάρχουν. Ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι πάνω…