Το κράτος και οι θεσμοί του είναι συνένοχοι στην βία κατά των γυναικών. Δεν ξοφλάτε με 800,000 ευρώ

Ως μέρος της νεολαίας, η ΕΔΟΝ έχει καθήκον να καταδικάσει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και να είναι πρωταγωνιστής στον καθημερινό αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος με κοινωνική και οικονομική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

Παράλληλα, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις αφού αναγνωρίζουμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, όπου τα δικαιώματα των γυναικών τσακίζονται καθημερινά στον βωμό της κερδοφορίας. Από δική μας μεριά, η σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή όποια άλλη μορφή βίας, αρχίζει πρώτα από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα και την έλλειψη του κοινωνικού κράτους που επιλέγει να είναι ένας απλός θεατής.

Στις σύγχρονες συνθήκες, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την βία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανεργίας. Βιώνουν την βία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και την έλλειψη σταθερού ωραρίου και μισθού, όπου οι λαϊκές και οι εργατικές ανάγκες γίνονται εμπόρευμα των κερδοσκόπων εργοδοτών. Η καπιταλιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός, αντικατοπτρίζεται στην οικονομία αλλά κυρίως και στην κοινωνία όπου στις οικογενειακές σχέσεις επανέρχονται οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για την σχέση μεταξύ των δυο φύλων.

Με στόχο να αντιμετωπιστεί πρακτικά και να δοθεί ένα τέλος στη βία εναντίον των γυναικών, η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τέθηκε σε ισχύ το 2014.  

Είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή της βίας κατά των γυναικών, αναγνωρίζοντας την βία κατά των γυναικών σαν ξεχωριστή κατηγορία βίας και σαν τέτοια θέτει τις βάσεις και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στις Κυβερνήσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης αλλά και στήριξης των θυμάτων.  

Τα κράτη μέλη που την επικυρώνουν πρέπει να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση της Σύμβασης και την ορθή εφαρμογή στο εθνικό τους νομοθετικό πλαίσιο, μέσω της κατανομής κατάλληλων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε τη Σύμβαση τον Ιούνιο του 2015 και προχώρησε στην κύρωσή της το Νοέμβριο του 2017. Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά είμαστε μάρτυρες της προχειρότητας αλλά και της απροθυμίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία, αφού εξαιρεί πρόνοιες που προϋποθέτουν οικονομικό κόστος.

Το γεγονός πως δεν έχει καν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι χαρακτηριστικό της επιδερμικής αντιμετώπισης που τυγχάνει το όλο ζήτημα.

Με μόνο γνώμονα την μείωση του κόστους και παρά τις ενστάσεις και τις έντονες διαφωνίες του ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησαν στην εξαίρεση συγκεκριμένων προνοιών ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης. Αποτέλεσμα των εξαιρέσεων είναι η μείωση του κόστους εφαρμογής της Σύμβασης από 8 εκατομμύρια ευρώ σε 800 χιλιάδες ευρώ.

Οι διαφορές μας ξεκάθαρες. Σε αντίθεση με τις πολιτικές σκοπιμότητες του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ μαζί με την νεολαία δεν είμαστε διατεθειμένη να βάλουμε αστερίσκους, υποσημειώσεις και επιφυλάξεις σε θέματα βίας κατά των Γυναικών. Οι αγώνες δεν δίνονται με δηλώσεις κενού περιεχομένου, ούτε με σποτάκια αλλά με πράξεις. Για αυτό, η Κυβέρνηση Αναστασιαδη-ΔΗΣΥ θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της.

Απαιτούμε, να περάσουν από τα λόγια στα έργα, να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις και να προχωρήσει επιτέλους στην πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης.

Απαιτούμε, να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου πολιτικής και στρατηγικής, που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε επιτέλους να πάψουμε να μετράμε γυναίκες θύματα βίας.

Απαιτούμε, την άμεση στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και κρατικά παρεμβατικά προγράμματα σε ομάδες υψηλού κινδύνου με κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, για την πρόληψη και την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, και όχι μέσω ΜΚΟ.

Απαιτούμε, το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν έναντι των γυναικών του τόπου!

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για πλήρη και απόλυτη προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας. θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμώντας το ίδιο το σύστημα που την γεννά. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για την εξασφάλιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων όπως την μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια για να δοθεί στις γυναίκες η δυνατότητα να αντισταθούν και να αποκρούσουν κάθε μορφή βίας.

 

Νάγια Δημητρίου

Μέλος Φοιτητικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Τοπική Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Ηνωμένου Βασιλείου

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.