Αγώνας για δουλειά, δουλειά με δικαιώματα

Να επιλέξεις μαθήματα που να σου δίνουν επαγγελματικές επιλογές. Να βρεις σπουδές που θα σου εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά. Να διαβάζεις για να περάσεις σε καλές σχολές και πανεπιστήμια. Να πηγαίνεις φροντιστήριο, μήπως και στο σχολείο δεν έχεις ολοκληρωμένη εκπαίδευση. 

Μετά που τελειώνει κανείς το σχολείο, ξεκινάνε διαφορετικές συζητήσεις.

Τώρα μοναδική σου υποχρέωση είναι οι σπουδές. Να διαβάζεις για τα τελειώσεις με άριστα. Να διαβάζεις για να μπεις σε καλά Πανεπιστήμια για Μεταπτυχιακό. Τους κακούς φοιτητές δεν τους θέλει καμία εταιρία.

Μετά που τελειώνεις και τον κύκλο των πτυχίων, ο κάθε νέος/α γεμάτος όνειρα για το μέλλον, μπαίνει στον επίπονο αγώνα για εξεύρεση δουλειάς. Αγώνας για εξεύρεση της πρώτης δουλειάς των νέων με τουλάχιστον τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, την ίδια ώρα που όλες οι εταιρίες χρειάζονται κόσμο με εμπειρία, αλλά κανείς δεν τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία. Όταν όμως καταφέρουν οι νέοι να βρουν δουλειά, στο τέλος καταρρέει όλος τους ο κόσμος με τους εξευτελιστικούς μισθούς, τα ωράρια εργασία και τα μηδαμινά δικαιώματα που έχουν.

Από εκείνη τη στιγμή ο εργαζόμενος βλέπει για πρώτη φορά την σκληρότητα του καπιταλισμού, την αδυναμία κάλυψης των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και κεφαλαίου αλλά και τον ανταγωνισμό που γεννά το σύστημα μεταξύ των εργαζομένων.  

Την ίδια ώρα, παρατηρείται μια συνεχής προσπάθεια από πλευράς των ιδιοκτητών- επιχειρηματιών  και των οργάνων τους, για υποβάθμιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την αποστασιοποίηση των συντεχνιών από τους χώρους εργασίας. Αυτό έχει σας αποτέλεσμα τον εκφοβισμό των εργαζομένων για καθετί συνδικαλιστικό, την άρνηση τους για συμμετοχή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και την απομάκρυνση τους από τον κοινωνικό και ταξικό αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Για την οργάνωση μας, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νέων Εργαζομένων αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Για χρόνια η ΕΔΟΝ, δίνει μάχη για αύξηση των μελών του τμήματος του Νέων Εργαζομένων, την επέκταση της δράσης του και την ίδια ώρα σε συνεργασία με την ΠΕΟ, την εντατικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντός των χώρων εργασίας.

Η ΕΔΟΝ, σε καμία περίπτωση δεν μένει αμέτοχη σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες και την πλύση εγκεφάλου που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η ΕΔΟΝ μαζί με το συνδικαλιστικό όργανο της Αριστεράς, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δουλειά με δικαιώματα, για αξιοπρέπεια στη δουλειά.

Αγωνίζεται και θα συνεχίσει για αγωνίζεται για διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, την υποχρεωτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κοινωνικών συμβάσεων, την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων για την αδήλωτη εργασία, την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας, τη νομοθετική ρύθμιση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και την ολοκληρωτική εφαρμογή του 13ου μισθού,  την πάταξη του φαινομένου της απλήρωτης πρακτικής εργασίας, την επέκταση των κονδυλίων για την νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και τόσα άλλα μέτρα που καταγράφονται μέσα από τη δράση μας όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς για κάποιους, αλλά ευτυχώς για τον κυπριακό λαό, όπως και νάνε τούτη η γη θα’ μαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε τον Αγώνα για Δουλειά και Δουλειά με Δικαιώματα.

 

Απόστολος Τσακιστός

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Μέλος Κ.Σ ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.