Νεανική ανεργία και η ελεημοσύνη της ΕΕ

Στην Κύπρο, η νεανική ανεργία ξεπερνά το 32% και οι προβλέψεις προδιαγράφουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, τα οποία δεν διαφοροποιούνται από τις μνημονιακές συνταγές που οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση και στην ανέχεια.  

Εξαγγέλλουν 6 δις για την δημιουργία προσωρινών και ανασφάλιστων θέσεων εργασίας της τάξης των 500ευρώ. Εκθειάζουν την απασχολησιμότητα (και όχι την απασχόληση) για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Προωθούν την κινητικότητα των νέων η οποία στην πραγματικότητα μεταφράζεται ως η αβέβαιη περιπλάνηση των νέων εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη του κεφαλαίου εντός των ορίων της Ε.Ε. Εισάγουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή την ανασφάλιστη εργασία και την μερική απασχόληση. 

Οι άνεργοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την κοινή συμπόρευση με τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Το μέλλον των νέων στην Κύπρο προβλέπεται δυσοίωνο και ως μόνη διέξοδος από την ανεργία φαντάζει η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν μετά τις καταστροφικές αποφάσεις Eurogroup και Κυβέρνηση Αναστασιάδη στις 15 και 25 του Μάρτη. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών, η θέση των νέων σήμερα χειροτερεύει αφού πλήττονται από την ανεργία, την φτώχεια, την υποαπασχόληση και την εκμετάλλευση της εργοδοτικής πλευράς. Η αδυναμία εξασφάλισης των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην δουλειά με δικαιώματα και στην στέγη, οδηγεί τους νέους εκτός Κύπρου.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.