Όχι, δεν είμαστε ίδιοι!

Η οργάνωση νεολαίας της αριστεράς στην Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ιστορική οργάνωση νεολαίας, αφού σε δύσκολες περιόδους δίωξης των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων κατάφερε να κρατηθεί δυνατή χωρίς να υποκύψει στον πόλεμο που δέχθηκε.

Κάποτε ο πόλεμος εναντίον της ήταν με όπλα,  πρόκλησης ζημιών σε περιουσίες και αποκλεισμό από τα κοινωνικά δρώμενα. Σήμερα, επειδή το καπιταλιστικό σύστημα είναι καθημερινά όλο και περισσότερο εκτεθειμένο για τα τεκταινόμενα των πρεσβευτών του, η αποπολιτικοποίηση είναι η πονηρή τους προσπάθεια να μας βάλει στο περιθώριο και να μας εξισώσει μαζί τους.

Αν είναι κάτι για το οποίο αξίζουν επαίνοι στην ΕΔΟΝ είναι η ξεκάθαρη πολιτική της στάση σε όλα τα ζητήματα. Ουδέποτε αρνήθηκε την ταυτότητα της, ουδέποτε έκρυψε από τα μέλη της και από την ευρύτερη νεολαία τον πραγματικό της χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις νεολαίας της δεξιάς εν έτει 2021 ζητοκραυγάζουν για ένωση με την Ελλάδα, αρνούνται να μιλήσουν για τη μόνη εφικτή λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (που δήθεν είναι η επίσημη θέση του κόμματός τους), προβάλλουν ως ιδεολογικό και αγωνιστικό τους πρότυπο τον ολετήρα της πατρίδας μας Γρίβα, εμείς παραμένουμε ξεκάθαροι και σταθεροί στη θέση μας για μια πατρίδα όλων των παιδιών της -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- χωρίς τείχη, χωρίς μητέρες πατρίδες να σπέρνουν τη διχόνοια και τον εθνικισμό που διχάζει τους λαούς και να σκορπά τον θάνατο και την καταστροφή.

Την ίδια ώρα που κάποιοι αρνούνται να μιλήσουν πολιτικά, περιγελούν τον φεμινισμό, δίνουν έδαφος στον ρατσισμό και αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό με συρματοπλέγματα, εμείς προτιμούμε να μείνουμε εκτός από το κακόβουλο αυτό παιχνίδι και να είμαστε ρεαλιστές. Εμείς υψώνουμε λάβαρα ισότητας, ανθρωπιάς και αποδίδουμε τις ευθύνες στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης που πλουτίζουν με το αίμα των λαών.

Εμείς την ώρα που κοιτάζουμε τους συμμαθητές, συμφοιτητές, συναδέλφους μας στα μάτια, έχουμε το βλέμμα και τη συνείδησή μας καθαρά. Διότι το κόμμα μας εντός και εκτός βουλής τιμά την ονομασία του και την ιστορία του με πάλη για την παιδεία, την υγεία , τους εργαζόμενους και κυρίως των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Χωρίς την εύνοια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς τα τεράστια κονδύλια από μεγάλους επιχειρηματίες, αλλά με  θέληση και αποφασιστικότητα προσπαθούμε να δώσουμε αλλά ταυτόχρονα και να πάρουμε ελπίδα για το μέλλον μας μέσω των δικών μας αγώνων.

Τα λιγότερα εφόδια μπορεί κάποιες φορές να μας οδηγούν σε λάθη, σε αποπροσανατολισμό από το κέντρο μας που είναι ο άνθρωπος. Η διαφορά μας όμως είναι ότι τα δικά μας λάθη γίνονται επειδή προσπαθούμε και όχι επειδή είναι στον χαρακτήρα των προσπαθειών μας. Το πιο βασικό  είναι το ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία αλλά εμάς.

Η αλήθεια μας είναι πολλές φορές δύσκολο να γίνει αποδεκτή και να προσελκύσει τη νεολαία. Προσπαθούν μάλιστα κάποιοι να απωθήσουν τους νέους από την εμπλοκή τους στα κοινά και την πολιτική και το καλύτερο είναι πως οι ίδιοι είναι που κατακρίνουν αργότερα τη νεολαία ότι μένει απαθής.

Είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε , να βρούμε νέες πιο σύγχρονες μεθόδους και να περάσουμε τις απόψεις μας όχι μόνο στους παραδοσιακούς αριστερούς αλλά σε κάθε άνθρωπο που ζητά το δίκαιο στον κόσμο, για το περιβάλλον, για τη διαφορετικότητα, για τον πολιτισμό. Διότι, όπως είπε και ο επανάστασης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα " Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφός μου".

 

Eφραίμ Χρίστου

Μέλος Τοπικής Οργάνωσης ΕΔΟΝ Παν. Κύπρου

© 2024 EDON. All Rights Reserved.