Σύγχρονη Οργάνωση για Σύγχρονη Κοινωνία

 

Η ΕΔΟΝ, ως το ελπιδοφόρο απόθεμα της Κυπριακής Κοινωνίας, στον αγώνα της για μια σύγχρονη και επανενωμένη Κύπρο επιδιώκει να αφουγκραστεί και να ενώσει δυνάμεις με άτομα και δυνάμεις έξω στην κοινωνία. Επιδιώκει να εισακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις της σε κάθε νέα και νέο ενώ την ίδια ώρα αποβλέπει στο άνοιγμα αμφίδρομων δίαυλων επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών. Για να μπορέσει πραγματικά όμως η ΕΔΟΝ να μπει σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει η ίδια πρώτα απ’ όλα να μπορεί να αφουγκραστεί τις σύγχρονες συχνότητες της κοινωνίας καθώς και τον παλμό της νεολαίας του σήμερα. Ούτως η άλλως η διαρκής ανανέωση αποτελούσε ανέκαθεν συστατικό στοιχείο της Αριστεράς.

Αντιλαμβανόμενοι την προαναφερθείσα ανάγκη, ως ΕΔΟΝ έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία καταγράφοντας πραγματικά βήματα εκσυγχρονισμού. Μιλώντας για εκσυγχρονισμό πρέπει να εννοούμε φυσικά την διαδικασία ανανέωσης της παρουσίας μας και της επαφής μας με την κοινωνία και όχι τον εικονικό εκμοντερνισμό όπως άλλη ερμηνεύουν τον όρο αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς όπου έχει συντελεστεί σημαντική προσπάθεια ανανέωσης ενώ υπάρχουν και περιθώρια επιπλέον βελτίωσης.

Παραδείγματος χάρη στον επικοινωνιακό τομέα και τα social media, σε κεντρικό επίπεδο φαίνεται να γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλεία. Το στοίχημα που ως Οργάνωση έχουμε μπροστά μας είναι η δουλειά αυτή να συνεχιστεί αλλά και να διακλαδωθεί στις τοπικές μας οργανώσεις με την ίδια ποιότητα.

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο επίσης γίνονται σοβαρές προσπάθειες είναι η σχέση μας ως Νεολαιίστικό Κίνημα με τις τοπικές κοινωνίες. Οφείλουμε να ενσκήψουμε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να δούμε πως ανανεώνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην τοπική κοινότητα. Μέσω επικοινωνίας με τους φορείς του Λαϊκού Κινήματος, να εξετάσουμε πως εκσυγχρονίζουμε τους συλλόγους μας ώστε να γίνουν ξανά τόποι συνεύρεσης και δημιουργικότητας για τους νέους.

Ταυτόχρονα να εξετάσουμε ξανά σε κάθε τοπική ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν και πως αναδιπλώνουμε την εκεί δράση μας ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές. Να ξαναγίνει γνωστό σε κάθε χωριό, κάθε πόλη και κάθε περιοχή πως η ΕΔΟΝ αποτελεί προπύργιο αγώνα, διεκδίκησης, δημιουργικότητας και επίλυσης προβλημάτων.

Πέραν αυτών, η ΕΔΟΝ επιδεικνύει πραγματικά γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά τις διάφορες εξελίξεις (επιστημονικές, κοινωνικές κ.ο.κ.). Απτό παράδειγμα αποτελούν οι θέσεις της για ζητήματα και προβλήματα που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος καθώς επίσης και ο τρόπος που αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις (λ.χ πανδημία). Το νεολαιίστικο κίνημα έχει καθήκον να συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να αναπτύσσει δράση αντίστοιχη της κοινωνικής πραγματικότητας όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Τα πιο πάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα της αέναης διαδικασίας εξέλιξης στην οποία οφείλεται να βρίσκεται η Νεολαία της Αριστεράς. Καμία επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός! Φυσικά σε καμία περίπτωση η προσπάθεια εκσυγχρονισμού δεν υποκαθιστά την πολιτική επικοινωνία και την ιδεολογικοπολιτική δουλεία. Η συνέχιση όμως του εκσυγχρονισμού του οικοδομήματος μας, δύναται να φέρει την πολιτική μας πρόταση πιο κοντά σε ανθρώπους, στρώματα και ομάδες της κοινωνίας που δεν υπολογίζαμε. Μέσω αυτής της προσπάθειας μπορούν να σπάσουν τείχη καχυποψίας και απολιτικοποίησης και έτσι η ΕΔΟΝ να αγκαλιαστεί ακόμα πιο μαζικά από την προοδευτική νεολαία.

 

Παναγιώτης Γεωργίου

Μέλος Φοιτητικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Ην. Βασιλείου

© 2024 EDON. All Rights Reserved.