Οι νέες γυναίκες στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Και όμως χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες που επιλέγουν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης. Και αυτό γιατί, ακόμα και σήμερα, η ισοτιμία των φύλων παραμένει όραμα και όχι πραγματικότητα. Η συνειδητή επιλογή του δρόμου της διεκδίκησης και του αγώνα, για τη γυναικά και δει τη νέα γυναίκα, είναι πρακτικά διπλά δύσκολος.

Η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κύρια λόγω των αγώνων του Γυναικείου Κινήματος και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος. Παρόλα αυτά υπάρχει πολλής δρόμος ακόμα που πρέπει να διανύσουμε και πολλοί αγώνες να δώσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας. Σε αυτό το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την ανισότητα, οι γυναίκες βιώνουν διπλή εκμετάλλευση, ταξική και φυλετική.

Στην Κύπρο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, έχουν οδηγήσει σε πισωγυρίσματα σε ότι αφορά τη θέση της γυναίκας. Ανεργία, ανισομισθία, εξαναγκασμοί σε παραίτηση ή απολύσεις  λόγω εγκυμοσύνης, διαχωρισμός επαγγελμάτων με βάση το φύλο, βία κατά των γυναικών, βαραίνουν τον γυναικείο πληθυσμό και ειδικά τις νέες γυναίκες.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο σεξισμός, η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία και τόσα άλλα που για την σύγχρονη γυναίκα κατάντησαν να είναι κομμάτι της καθημερινότητας της. Ζούμε σε μια  κοινωνία όπου ο βιαστής δικαιολογείται γιατί… «ήταν προκλητική». «Είδες την τι εφορούσε; Έθελαν τα και έπαθεν τα».
Σε μια κοινωνία που εξαφανίζονται γυναίκες αλλά κανένας θεσμός δεν μπαίνει στον κόπο να διερευνήσει γιατί «έτσι κάμνουν τούτες οι ξένες», σε μια χώρα όπου αν σε παρενοχλήσει ο ανώτερος σου στην καλύτερη θα μεταθέσουν το θύμα, στην χειρότερη θα σε απολύσουν.

Σε μια τέτοια κοινωνία, αξίζουν αναφοράς όλες αυτές οι γυναίκες που μπαίνουν μπροστά. Σε ένα τέτοιο σάπιο σύστημα, όμως, η οργάνωση και ο αγώνας  είναι μονόδρομος και για άλλες τόσες γυναίκες. Σε τέτοιες συνθήκες στην δική μας αντίληψη είναι αυτονόητο ότι η ΕΔΟΝ θα σταθεί δίπλα στο Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ.  Παράλληλα με τις θέσεις της, η Οργάνωση θα συνεχίζει να  καλλιεργεί συνειδήσεις στους νέους και νέες και για το γυναικείο ζήτημα. Είναι σημαντικό, αρχίζοντας από το σπίτι μας να εμπλέξουμε περισσότερες νέες γυναίκες . Μέσα από την καθημερινή μας δράση να εντείνουμε την προσπάθεια καθοδήγησης και ανάδειξης γυναικών στελεχών και μαζικότερης συμμετοχής τους στα καθοδηγητικά σώματα της οργάνωσης.

 

Φωτεινή Χαραλάμπους

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Επαρχιακή Μαθητική Υπεύθυνη ΕΔΟΝ Λάρνακας

© 2024 EDON. All Rights Reserved.