«...δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα» Μίκης Θεοδωράκης

 

«...δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα»

Μίκης Θεοδωράκης

Μια κοινωνία χωρίς Πολιτισμό, είναι μια μετέωρη κοινωνία, μέσα σε απόλυτο σκοτάδι.

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, οι άνθρωποι και ο χώρος του Πολιτισμού δέχονται ολομέτωπη και σκληρή επίθεση. Η αντίδραση που αναπτύσσεται τον τελευταίο αρκετό καιρό, είναι αποτέλεσµα των χρόνιων παθογενειών του χώρου αυτού οι οποίες, σε συνδιασμό µε την κρίση της πανδημίας Covid-19, οδηγούν τους εργαζόµενους στον οικονοµικό τους αφανισµό. Στην Κύπρο απο το 2013 - με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια - η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ απαξίωσε πλήρως τον Πολιτισμό, οδηγώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων του στην ανεργεία και την φτωχοποίηση.

Πάγιο αίτημα της ΕΔΟΝ είναι η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των φορέων Πολιτισμού  στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από το αρμόδιο Υπουργείο (δεσμεύσεις του προέδρου Αναστασιάδη και στα δύο προεκλογικά προγράμματα). Πάγιο αίτημά μας είναι επίσης η άμεση αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων όπως η επαγγελματική και κοινωνική κατοχύρωση της υπόστασης του Καλλιτέχνη – Δημιουργού, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Επιπρόσθετα, η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού (αφού συμφωνηθεί το περιεχόμενο του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς), η σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό και πολλά άλλα, τα οποία προωθούνται από το ΑΚΕΛ στην Βουλή αλλά και κατατίθενται με κάθε ευκαιρία ενώπιων των κυβερνώντων.

Διανύοντας αισίως τον δεύτερο χρόνο πανδημίας, κάνουμε την διαπίστωση ότι δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευρά της κυβέρνησης, δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα των απασχολούμενων στον χώρο του Πολιτισμού. Η δε αβεβαιότητα αναφορικά με την επαναφορά στην κατάσταση πριν από την πανδημία, επιβάλλει την εκπόνηση νέων προγραμμάτων στήριξης τους, με σωστό σχεδιασμό. Ο Πολιτισμός, δεν μπορεί και δεν πρέπει, να αναπτυχθεί με ψίχουλα!

Ο Πολιτισμός και η Τέχνη, πρέπει και οφείλουν, να αντιμετωπίζεται από το κράτος με την ίδια σοβαρότητα και χρησιμότητα όπως και η επιστήμη. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Πολύ συνειδητά και στοχευμένα γίνεται η προσπάθεια αναγωγής του Πολιτισμού σε «μη σημαντικό και ζωτικό θέμα» απο την νεοφιλελεθερη κυβέρνηση ΔΗΣΥ και τα 9 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Αποστολή του Πολιτισμού είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων που συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία και αυτό δεν συμφέρει την Δεξιά. Είναι πολύ πιο βολικό να προβάλλεται η υποκουλτούρα και να διαμορφώνονται ατομικιστικές αντιλήψεις που υποτιμούν έννοιες όπως αλληλεγγύη, ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη.

Για την ΕΔΟΝ, ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες δράσης της, καθώς και ένα μεγάλο όπλο του λαού μας ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση. Η ΕΔΟΒ μέσα από την ιστορική της πορεία, ανέπτυξε ένα πολιτιστικό κίνημα το οποίο, μεταφέρει πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει και προβάλλει την ερασιτεχνική και επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό άλλων χωρών. Μέσα από την καθημερινή μας δράση και πολιτική, στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, γιατί ο Πολιτισμός και η πολιτιστική δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και επιδιώκει πνευματική ανάπτυξη και πραγματική πρόοδο.

Άννα Παναγιώτου

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Υπεύθυνη Πολιτιστικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.