ΕΔΟΝ, Οργανωμένο Μαθητικό Κίνημα και η Μέση Εκπαίδευση

 

Τα τελευταία πολλά χρόνια η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, υποφέρει από τις συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΔηΣυ-Αναστασιάδη. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΔΟΝ στεκόταν και θα στέκεται ανάχωμα στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμπαραστάτης στον αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων, τόσο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή των αντιπαιδαγωγικών μέτρων που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση.

Η ΕΔΟΝ, η οργάνωση νεολαίας της αριστεράς, όπως πάντα βρίσκεται στη μεριά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, αλλά και του μαθητικού συνδικαλισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η θεσμοθέτηση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) το 1994, ήταν αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων που έδωσαν ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες μέσα στα σχολεία. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα που έδινε και δίνει η ΠΣΕΜ, με μπροστάρηδες τα στελέχη της ΕΔΟΝ μέσα στα σχολεία, πέτυχε πολλά και στοχεύει να πετύχει περισσότερα. Μερικά από αυτά που κατάφερε, ήταν η χαλάρωση της στολής, η συμμετοχή των μαθητών στη διαμόρφωση των εσωτερικών κανονισμών του κάθε σχολείου, η αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο το 2018, αλλά και το 2020 την αναστολή του Α’ Τετράμηνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει πετύχει το οργανωμένο μαθητικό κίνημα. Παράλληλα δίνει καθημερινά τον αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών εντός των σχολείων, όπως η τεχνολογική αναβάθμιση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, δωρεάν κόμιστρα στα λεωφορεία για τους μαθητές κ.α.

Τα σχολεία σήμερα έχουν μετατραπεί σε εξεταστικά κέντρα, όπου οι μαθητές κάνουν αγώνα δρόμου για την κάλυψη της εξεταστέας ύλης, αλλά παράλληλα έχουν πολλά διαγωνίσματα κατά την διάρκεια των τετράμηνων. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας, δεν κάνουν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο, ούτε με τους μαθητές αλλά ούτε και με τους εκπαιδευτικούς, καθώς είναι και για αυτούς δύσκολο να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου. Χρέος μας, ως ΕΔΟΝ είναι να μπούμε μπροστά σε αυτούς τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, για ανατροπή των πειραματισμών που κάνει η κυβέρνηση ΔηΣυ-Αναστασιάδη εις βάρος των μαθητών και μαθητριών.

Μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών, επαρχιακά και Παγκύπρια (ΕΣΕΜ και ΠΣΕΜ), οι ΕΔΟΝίτισσες και ΕΔΟΝίτες, θα πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο, όπου θα παρέχεται στους μαθητές ολόπλευρη μόρφωση και θα καλλιεργούν πραγματικά την κριτική σκέψη. Στόχος θα πρέπει να είναι η μαζικοποίηση των γραμμών μας, σε κάθε σχολείο, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους μαθητές ενάντια στις αντινεανικές πολιτικές της κυβέρνησης. Μέσα από την μαζικοποίηση της οργάνωσης στο μαθητικό, να απαιτήσουμε πραγματικά ελεύθερο μαθητικό συνδικαλισμό, γιατί οι μαθητές έχουν άποψη και θα πρέπει να μπορούν να την εκφράζουν ελεύθερα μέσα στο σχολείο. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ. «πιο μαζικά – πιο μαχητικά, με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της».

 

Μάριος Μανώλη

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Κεντρικός Μαθητικός Υπεύθυνος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.