Κάθε καλοκαίρι είναι κατασκήνωση της ΕΔΟΝ

Η κατασκήνωση της ΕΔΟΝ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις, δύο μεγάλων τμημάτων της οργάνωσης μας, του μαθητικού τμήματος και του παιδικού τμήματος. Κάθε χρόνο στο χώρο της κατασκήνωσης μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε καθημερινή τριβή τόσο με τα ΕΔΟΝόπουλα όσο και με τα μέλη του μαθητικού τμήματος της ΕΔΟΝ, περνώντας ευχάριστα, δημιουργικά και μορφωτικά μια εβδομάδα. Η κατασκήνωση της ΕΔΟΝ έχει ως σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν να αξιοποιήσουν  δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερο τους χρόνο, μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, μακριά από την εξάρτηση του κινητού τηλεφώνου, των social media, της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης διοργανώνουμε μουσική βραδιά, προάγοντας έτσι τον ποιοτικό πολιτισμό αλλά και αθλητικούς διαγωνισμούς και τουρνουά. Παράλληλα, μέσα από την κατασκήνωση έχουμε ως στόχο την ενδυνάμωση του δεσμού μεταξύ των ΕΔΟΝόπουλων και των ΕΔΟΝιτών αλλά και το δεσμό αυτών με την οργάνωση στο σύνολο.

Στις παιδικές κατασκηνώσεις, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία ευαισθησιών στα ΕΔΟΝόπουλα και η γαλούχηση τους με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αγάπης για το συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό, το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων διοργανώνει εβδομάδα διεθνούς κατασκήνωσης, με τη συμμετοχή παιδιών από διάφορες χώρες. Η διεθνής κατασκήνωση συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, που συμμετέχουν, με τις αρχές του διεθνισμού, της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα με τους συναγωνιστές μας από άλλες χώρες.

Στις μαθητικές κατασκηνώσεις, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές λυκείου, προτεραιότητα μας είναι η ιδεολογικοπολιτική τους κατάρτιση. Μέσα από τις διαλέξεις, τις συζητήσεις και τα σεμινάρια, ως ΕΔΟΝ, έχουμε σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τις βασικές αρχές της ιδεολογίας μας. Να μάθουν την ιστορία του Λαϊκού Κινήματος αλλά και της Κύπρου. Να έρθουν κοντά στον αντικατοχικό αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και αποστρατικοποιημένη. Να γνωρίσουν προσωπικότητες τόσο από την Κύπρο όσο και από το διεθνή κόσμο, που άλλαξαν τον κόσμο. Τέλος, μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων οι μαθητές συζητούν για τα δικά τους προβλήματα στα σχολεία, αναδεικνύοντας τα και προσπαθώντας να βρουν τρόπους για την επίλυση τους, ενισχύοντας έτσι τα δημοκρατικά  τους δικαιώματα στην εκπαίδευση, και αναπτύσσοντας το δικαίωμα τους για το μαθητικό συνδικαλισμό.

 

Έλενα Αντωνίου

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Μέλος Επαρχιακής Γραμματίας ΕΔΟΝ Λεμεσού

© 2024 EDON. All Rights Reserved.