Η αποπολιτικοποίηση στην νεολαία και η ανάγκη για οργανωμένη πάλη

Η ανάγκη οργάνωσης για την διεκδίκηση και επίτευξη των στόχων της νεολαίας, δεν είναι για όλους κάτι το κατανοητό. Στη νεολαία σήμερα επικρατεί η αντίληψη του ‘’είναι όλοι το ίδιο και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει’’. Η αντίληψη αυτή, αποτελεί μέρος του συστήματος, αφού η αποχαύνωση και η αποπολιτικοποίηση βοηθά τον καπιταλισμό, δεδομένου ότι μειώνει την αντίδραση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η προσπάθεια του ΔΗΣΥ να τσουβαλιάσει τα πάντα για να περάσει η συγκεκριμένη αντίληψη και να δημιουργεί τις ψευδαισθήσεις ότι τίποτα δεν σώζεται, πηγάζει μέσα από αυτή την άποψη. Παράλληλα όμως, στην εξίσωση μπαίνει και η άνοδος των φασιστικών νεοναζιστικών κινημάτων  που μέσω των λαϊκίστικων πολιτικών τους, δίνουν την αίσθηση πως αυτοί διεκδικούν και νοιάζονται για την κοινωνία, πράγμα που στρέφει την νεολαία προς εκείνες τις επικίνδυνες αντιλήψεις.

Η αποπολιτικοποίηση στην νεολαία αλλά και η γενικότερη απάθεια στις καθημερινές εξελίξεις είναι το πλέον ανησυχητικό. Με τα νέα τετελεσμένα στο κυπριακό, τη διαφθορά και διαπλοκή, τη στάση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη απέναντι στην παιδεία, την υγεία, την ακρίβεια και γενικότερα η κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία μας που καθημερινά πάει από το κακό στο χειρότερο. Από την καθημερινή συζήτηση φαίνεται η δυσαρέσκεια της νεολαίας σε όλα αυτά τα γεγονότα.

Με αυτή την στάση όμως, συμβάλουν στην προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, στο τσουβάλιασμα των πάντων, στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίδραση, διεκδίκηση, που έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις αντιλαϊκές και αντινεανικές πολιτικές, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση του λαού προς όφελος των λίγων και εκλεχτών. Η απάθεια, ο καναπές και γενικότερα αντιλήψεις που βασίζονται στην λογική του «κρύψε να περάσουμε» δεν επέφεραν ποτέ αποτέλεσμα, αντιθέτως, λειτούργησε ως τροφοδότης της κυβέρνησης, για συνέχιση και περαιτέρω ένταση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αποτέλεσμα την καταδίκη του μέλλοντος μας.

Επίσης λόγω της αποπολιτικοποίησης, δίνεται έδαφος σε ακροδεξιά, φασιστικά - νεοναζιστικά κινήματα να δράσουν και να επηρεάσουν μέρος της νεολαίας. Καταφέρνοντας να σταθούν εμπόδιο στην λύση και επανένωση της πατρίδας μας και να προβάλουν τις ρατσιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές, αποτελούν φρουρό και παράλληλα τροφοδότη του συστήματος. Στην Κύπρο αλλά και γενικότερα, αποτελούν το μακρύ χέρι των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Η άνοδος αυτών των κινημάτων όχι απλά δεν είναι η δύναμη της αντίστασης στο κατεστημένο αλλά είναι το ίδιο το κατεστημένο που εντείνει την αδικία, το μίσος και της πολιτικές της δεξιάς. Η νεολαία πρέπει να αντιληφθεί το κίνδυνο που φέρνει η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων και με την οργανωμένη πάλη να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό.

Εδώ έρχεται ο ρόλος της ΕΔΟΝ και κάθε μέλους της οργάνωσης να βγει μπροστά και να εξηγήσει την σημαντικότητα αλλά και την αναγκαιότητα του μαζικού και οργανωμένου αγώνα ενάντια στης αντιλαϊκές πολιτικές που ετσιθελικά επιβάλει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη στην κοινωνία. Να κατανοήσουν όλοι ότι μόνο αυτός είναι ο τρόπος να διεκδικήσουμε αυτά που για εμάς, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Λύση στα καθημερινά μας προβλήματα δεν θα τα βρούμε από τον καναπέ μας και ούτε με την αδιαφορία, αλλά στους δρόμους, με τους καθημερινούς μας αγώνες, σε χώρους δουλείας, σχολεία και πανεπιστήμια.

Ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση στις γραμμές της ΕΔΟΝ, στη μόνη οργάνωση νεολαίας με καθημερινή δράση, διεκδικήσεις και κατακτήσεις. Μπροστάρη στους καθημερινούς αγώνες της νεολαίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα. Που με μαζικότητα και οργάνωση μπορεί και πρέπει να αλλάξει την κοινωνία για όλο το λαό.

 

Βίκτωρ Χριστοφίδης

Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ ΤΕΠΑΚ

Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.