ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΔΟΝΟΠΟΥΛΩΝ

«Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά να μάθει έστω και για μια μέρα ο κόσμος τη φιλία, τα παιδιά θα πάρουν απ’ τα χέρια μας τον κόσμο θα φυτέψουν αθάνατα δέντρα» Ναζίμ Χικμέτ

Το παιδικό Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων είναι ένα από τα πιο δημιουργικά τμήματα της οργάνωσης μας με πολυεπίπεδη,  ολόχρονη και πλούσια δράση. Στα ΕΔΟΝόπουλα συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 6-14 χρόνων. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας ήταν και θα είναι πάντα μέλημα μας.

Μέσα από τη δράση των Τοπικών Κινημάτων  που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επαρχίες στοχεύουμε στη δημιουργία ατόμων με πολύπλευρη προσωπικότητα, που αμφισβητούν, που διεκδικούν, που δεν συμβιβάζονται. Δημιουργούμε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης μέσω παιχνιδιού και διαφόρων διαδραστικών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την ανάπτυξη του αισθήματος της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Ασχολούμαστε με θέματα που τα αφορούν άμεσα μαθαίνοντας για τα δικαιώματα του παιδιού, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα ήθη και έθιμα της Κύπρου και άλλα πολλά.

Οι συνθήκες που ζούμε, των διάφορων μέτρων και περιορισμών δηλαδή, λόγω και της πανδημίας του Κορονοϊού, επηρεάζουν και τα παιδιά. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και στην ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών ήταν ραγδαίες, δημιουργώντας συναισθήματα άγχους και αβεβαιότητας για το μέλλον.  Αυτό ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που προϋπήρχαν με τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουν τα παιδιά. Έτσι η ανάγκη του παιδιού για ψυχαγωγία και παιχνίδι μεγαλώνει.

Γι’ αυτό  και εμείς προσπαθούμε να αναβαθμίζουμε και να αναπτύσσουμε τη δράση του Παιδικού Κινήματος, χρόνο με το χρόνο, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα και τις ανάγκες των καιρών. Θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά πραγματικά ποιοτικούς και ψυχαγωγικούς τρόπους για να περάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο μέσα από τις εβδομαδιαίες μας συναντήσεις σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου, μέσα από τις εκδρομές μας, τις εκδηλώσεις μας που κάνουμε μέσα στο χρόνο, την κατασκήνωση κ.α.

Δυστυχώς, ενώ το Παιδικό Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων αναπτύσσει πλούσια δράση και προσπαθεί για την αναβάθμιση του περιεχομένου του, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στη μαζικοποίηση του. Βλέπουμε ότι η συμμετοχή των παιδιών μειώνεται και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει το Παιδικό Κίνημα στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πρόκληση για την προσπάθεια μαζικοποίησης του. Είναι χρέος μας, λοιπόν, όλων μας να αγκαλιάσουμε το παιδικό μας κίνημα, που παλεύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο για τα πανανθρώπινα ιδανικά.

Είναι σημαντικό το παιδικό κίνημα να αποτελεί πρωτοπόρα δύναμη στα όσα αφορούν τα παιδιά, με συμμετοχή σε φορείς και επιτροπές, δίκτυα κ.ο.κ. που ασχολούνται με το παιδί  και να έχουμε ουσιαστική και άμεση παρέμβαση σε αυτά.

Τα παιδιά μας δίνουν δύναμη, ελπίδα αλλά και ευθύνη για να χτίσουμε γερές βάσεις  για να δώσουμε πρόσφορο έδαφος στην ανάδειξη προοδευτικά σκεπτόμενων νέων ανθρώπων.  Για ένα Κίνημα μαζικό που θα προετοιμάσει τους μελλοντικούς ΕΔΟΝίτες, τους μελλοντικούς πρωτοπόρους στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο, για μια ανθρώπινη κοινωνία.

«Είμαστε περήφανοι για την Οργάνωση μας την ΕΔΟΝ. Με παράδειγμα τους ήρωες μας αγωνιζόμαστε για να γίνουμε άξιοι ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες»
Απόσπασμα από τον δεκάλογο των ΕΔΟΝόπουλων.

 

Παντελίνα Κούκου

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Κεντρική Υπεύθυνη Παιδικού Τμήματος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.