Οι νέοι και νέες στην πάλη ενάντια στον ρατσισμό

Για το τι είναι ο ρατσισμός εννοιολογικά, λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε διαβάσει πως ορίζεται. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ρατσισμός είναι η έκφραση της πεποίθησης μιας ανωτερότητας μιας ομάδας ανθρώπων έναντι κάποιας άλλης. Για παράδειγμα αυτή μπορεί να εκφράζεται με φυλετικό διαχωρισμό, εθνικό διαχωρισμό ή και διαχωρισμό αναλόγως των σεξουαλικών προτιμήσεων. Στη δική μας αντίληψη, όπως αναγράφεται και στις θέσεις  του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ προς το συνέδριο «ο ρατσισμός είναι ένα αστικό ιδεολόγημα που εξευτελίζει και ταπεινώνει τον άνθρωπο και τροφοδοτείται κυρίως από κοινωνικά φαινόμενα, όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία…». 

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται εντονότερα και οργανωμένα να διαδοθεί πως για ό,τι αρνητικό υπάρχει στη κοινωνία κάθε χώρας, φταίνε οι μετανάστες ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα στοχοποιείται. Όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου οι Αφροαμερικανοί περιθωριοποιούνται και υποβαθμίζονται, ακόμη και από τους ίδιους τους θεσμούς, καθώς γίνονται φταίχτες για τα καρτέλ ναρκωτικών και τις φατρίες του υποκόσμου (π.χ. δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ). Ή όπως στην Ελλάδα, όπου ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε γιατί θεώρησαν οι δολοφόνοι του, πως λόγω των του σεξουαλικών προτιμήσεων, συνάμα είναι και κλέφτης και πρέπει να ξυλοκοπηθεί και να δολοφονηθεί. Όπως και στην Κύπρο, όπου για τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία ευθύνονται οι μετανάστες, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ξυλοκοπούνται από φασιστικές οργανώσεις (π.χ. Λάρνακα 2010). Ο άνεργος, ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος, ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν έχει εχθρό του τον άλλο εργαζόμενο με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, θρησκεία κλπ. Δεν είναι αυτός που κλέβει την μπουκιά του από το στόμα, δεν είναι αυτός που τον εκμεταλλεύεται,  αλλά ο εκείνος που επιλέγει να πληρώσει μισθούς πείνας, εκείνος που πλουτίζει στις πλάτες όλων μαζί και δεν είναι κανείς άλλος από το ίδιο το σύστημα, τον καπιταλισμό.  

Παράλληλα κανένας ρατσιστής δεν θα έχει στη ρητορεία του τον ξένο μεγιστάνα που έρχεται να επενδύσει, δεν έχει τον σταρ-ποδοσφαιριστή με διαφορετική θρησκεία, δεν έχει τον εκατομμυριούχο μεγιστάνα ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος. Γιατί ακριβώς όλη η ρητορεία του ρατσισμού ξεκινά από τους απλούς εργαζόμενους και σταματά εκεί όπου η εργατική τάξη θα είναι διασπασμένη και θα παραμείνει αποπροσανατολισμένη για το ποιος ευθύνεται πραγματικά για την δική της εκμετάλλευση και δυστυχία. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως ο ρατσισμός  έχει σαν αφετηρία τον ταξικό διαχωρισμό που τρέφεται και αναπαράγεται  από το σύστημα που δημιουργεί τις κρίσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε κάθε έκφραση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Καλούμε τη νέα γενιά και γενικότερα την κοινωνία να απομονώσει άμεσα αυτά τα ιδεολογήματα του μίσους στέλνοντάς τα στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και να εντείνει την πάλη και τον αγώνα για να φέρουμε οι ίδιοι την διαφορετική κοινωνία της ειρήνης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του Σοσιαλισμού!

 

Αλέξανδρος Γερολατσίτης

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Επαρχιακός Μαθητικός Υπεύθυνος Λευκωσίας - Κερύνειας

© 2024 EDON. All Rights Reserved.