Η πάλη της νεολαίας σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης

Είναι γεγονός πως η γενιά των νέων σήμερα θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον τρόπο λειτουργείας του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο μέσα από τους φαύλους κύκλους των κρίσεων του, αυτοκαταστρέφεται και μαζί με αυτό καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων.

Η πάλη της νεολαίας μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης γίνεται ακόμα πιο αναγκαία την ώρα που οι νέοι/νέες αντιμετωπίζουν τον φόβο και την ανασφάλεια. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, η ανεργία αυξάνεται, ο νέος δεν έχει δικαίωμα στη στέγη αφού δεν μπορεί ανταπεξέλθει στις τιμές των ακινήτων, οι μισθοί μειώνονται και το δικαίωμα στη μόρφωση απειλείται. Το κεφάλαιο και η εργοδοσία βρίσκει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον εργαζόμενο στο έπακρο.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αρκετοί νέοι αποξενώνονται από την υπόλοιπη κοινωνία και εγκλωβίζονται στα προσωπικά τους καθημερινά προβλήματα χωρίς να συνειδητοποιούν το μόνο τρόπο που μπορεί να τα βάλει με την εκμετάλλευση και την αδικία, την οργανωμένη πάλη. Την περίοδο που η πλειοψηφία της νεολαίας αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες είναι η ώρα που εμείς οι ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναδείξουμε τη σημασία της οργανωμένης, ταξικής πάλης. Μιας πάλης που πρέπει να βάζει μπροστά τα μικρά καθημερινά προβλήματα μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων αλλά και τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του τόπου μας.

Για να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε και να είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες της νεολαίας πρέπει εκτός από οργανωμένοι να είμαστε και μαζικοί μέσα στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας. Πρέπει να βγάλουμε τη θεωρία προς τα έξω, να φέρουμε τη νεολαία κοντά και να κάνουμε τη θεωρία πράξη. Να αυξήσουμε τις εκστρατείες ενημέρωσης σε χώρους που συχνάζει νεολαία, να κάνουμε ανοικτά μορφωτικά σεμινάρια με ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, να ενισχύσουμε την επαφή μας σε όλους τους χώρους νεολαίας και να βγούμε μαζικά στους δρόμους, στους χώρους εκπαίδευσης και στους χώρους εργασίας για να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία. Δημόσια ανθρωποκεντρική και ποιοτική εκπαίδευση, χώρους εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα.

Βασικό μέρος της πάλης μας πρέπει να είναι και η ιδεολογική πάλη μέσω της οποίας πρέπει να αντιπαλέψουμε την συντηρητική αντιεπιστημονική σκέψη του τέλους της ιστορίας και να πείσουμε τη νεολαία πως το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι το σύστημα που γεννά τις κρίσεις, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, αλλά ένας διαφορετικός κόσμος που θα έχει προτεραιότητα τις ανάγκες της νεολαίας και του κόσμου ολόκληρου.

 

Μηνάς Δημητρίου

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λάρνακας

© 2024 EDON. All Rights Reserved.