Η μορφωτική – ιδεολογική δουλειά στην ΕΔΟΝ

Για την ΕΔΟΝ, όπως καταγράφεται στις θέσεις του Κ.Σ. προς το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο, «η μορφωτική – ιδεολογική δουλειά και η διαπαιδαγώγηση των μελών μας με τα ιδανικά της Αριστεράς και του σοσιαλισμού παραμένει βασική προτεραιότητα».

Ιδιαίτερα σήμερα όπου η κυρίαρχη ιδεολογία παράγεται και αναπαράγεται με γοργούς ρυθμούς μέσα από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους θεσμούς και τα ΜΜΕ, που το καπιταλιστικό εποικοδόμημα καλλιεργεί συστηματικά την απαξίωση, την αποπολιτικοποίηση και το βόλεμα ανάμεσα στη νέα γενιά, η ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση των μελών της ΕΔΟΝ γίνεται ακόμη πιο αναγκαία.  Για να θωρακιστούν και να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους μπροστά σε φαινόμενα όπως ο παραγοντισμός και ο εγωισμός. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύνθετες εξελίξεις και τη διαπάλη της καθημερινότητας.

Η μορφωτική – ιδεολογική δουλειά, δεν αποτελεί αποκομμένο κομμάτι από τη δράση της Οργάνωσης, αλλά μέρος της καθημερινής μας πάλης. Αποτελεί την οργανωμένη προσπάθεια για να γνωρίζουν τα μέλη της ΕΔΟΝ την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού – Λενινισμού για να μπορούν να κατανοούν και να αναλύουν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που συμβαίνουν γύρω μας μέσα από τον φακό της ιδεολογίας μας. Αποτελεί τη γνωριμία με την ιστορία των αγώνων και των θυσιών του λαϊκού κινήματος της Κύπρου αλλά και διεθνώς, για να μπορούν να αντλήσουν συσσωρευμένη πείρα και παραδείγματα.

Κατά την τελευταία τριετία αναπτύχθηκε μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της ιδεολογικής – μορφωτικής δουλειάς στις τάξεις της ΕΔΟΝ. Πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις σε τοπικό, επαρχιακό και Παγκύπριο επίπεδο. Εκδόθηκαν εγχειρίδια και μορφωτικά έντυπα ενώ το Κ.Σ. προχώρησε στην έκδοση «Αλήθειες και Ψέματα για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία». Η δράση που αναπτύχθηκε καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Όσες δράσεις κι αν γίνουν, δε μπορούν να καλύψουν όλα τα ζητήματα και σε βάθος. Αποτελούν όμως το έναυσμα για περεταίρω μελέτη. Καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια για ιδεολογική κατάρτιση αποτελεί η αυτομόρφωση. Αποτελεί την αναζήτηση της γνώσης μέσα και έξω από τον προγραμματισμό της Οργάνωσης. Πολλές φορές όμως η αυτομόρφωση, θυσιάζεται από τη μη ύπαρξη ελεύθερου χρόνου. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να κατανέμουμε τον καθημερινό μας χρόνο με τέτοιο τρόπο, ώστε η αυτομόρφωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό όπλο στα χέρια μας, αποτελεί το μαρξιστικό βιβλίο, η μελέτη του κομματικού τύπου και της εφημερίδας «Νεολαία» που είναι το εκφραστικό όργανο της Οργάνωσης μας.

Η μορφωτική – ιδεολογική δουλειά αποτελεί εργαλείο που δημιουργεί γερές βάσεις για την επίτευξη των πολιτικών και οργανωτικών στόχων της ΕΔΟΝ. Για να γίνουμε «πιο μαζικοί» κερδίζοντας περισσότερες συνειδήσεις και εντάσσοντας όλο και περισσότερους νέους και νέες στο δρόμο της οργανωμένης πάλης. Για να γίνουμε «πιο μαχητικοί» στους καθημερινούς αγώνες που διεξάγουμε για το δίκαιο της Κύπρου και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

 

Χρίστος Μακρής

Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Πάφου

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Υπεύθυνος Μορφωτικού Γραφείου ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.