Η ΕΔΟΝ και η πάλη για απελευθέρωση και επανένωση

 

Το Κυπριακό Πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα που έχει ενώπιον του ο κυπριακός λαός. Όσο περνούν τα χρόνια και το κυπριακό παραμένει άλυτο και διαιωνίζεται η κατοχή, τόσο δυσχεραίνει η προσπάθεια επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν 48 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974 και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης. Αντιθέτως, η στασιμότητα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις εξ υπαιτιότητας κυρίως της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς και της παρούσας διακυβέρνησης, έχουν ενισχύσει την τουρκική προκλητικότητα και έχουν εντείνει την ανησυχία για παγίωση της διχοτόμησης. Ταυτόχρονα, στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, βρίσκει εύφορο έδαφος να λειτουργήσει και η ακροδεξιά, κύρια το φασιστικό ΕΛΑΜ, που έχει αυξήσει την επιρροή του στην κυπριακή κοινωνία.

Η παρούσα κατάσταση ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για το μέλλον αυτής της γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενιών που έπονται. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος και δεν χαρίζεται σε κανένα. Η σημερινή νέα γενιά έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από τη μια της λήθης και από την άλλη του εκτροχιασμού του πλαισίου λύσης του προβλήματος σε επικίνδυνα μονοπάτια. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η νεολαία καλείται να διαδραματίσει ένα καίριο ρόλο που θα κρίνει πολλά για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Πρώτα και κύρια είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί για τη λύση για την οποία η δική μας πλευρά αγωνίζεται, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεύτερο, να γνωρίζει τα γεγονότα του παρελθόντος, τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και του φασισμού κατά της πατρίδας μας, που αποτελούν αλάνθαστη πυξίδα για να μην επιτρέψουμε την επανάληψή τους. Τρίτο, να υπερασπίζεται την ενιαία οντότητα του κυπριακού λαού, να κατανοεί την τεράστια ουσία που έχει για την επίλυση του κυπριακού η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Για να πετύχουμε θεμελιώδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η αποφασιστική δράση της ΕΔΟΝ. Η ΕΔΟΝ άλλωστε, αποτελεί τη μόνη οργάνωση νεολαίας που από το 1974 παραμένει αταλάντευτη στον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να βρίσκεται πάντοτε ως βασική προτεραιότητα της εκάστοτε πολιτικής ατζέντας αλλά και του προγραμματισμού της Oργάνωσης. Μέσα από την επαφή μας με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους εργαζόμενους οφείλουμε διαρκώς και ανελλιπώς να ενημερώνουμε και να μπολιάζουμε τη νεολαία με τη γνώση του τι εστί ομοσπονδιακή λύση, τι εστί πραγματική επανένωση και απελευθέρωση του τόπου. Οφείλουμε επίσης αδιάλειπτα να ξεμπροστιάζουμε και να απομονώνουμε όλες εκείνες τις φωνές που προωθούν το ξεπούλημα της πατρίδας μας, είτε μέσω διαιρετικών μορφών λύσης (βλ. συνομοσπονδία), είτε μέσω του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, είτε μέσω της προώθησης της διαιώνισης του στάτους κβο.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν συγκεκριμένα ορόσημα στον προγραμματισμό της οργάνωσης που σχετίζονται με το Κυπριακό Πρόβλημα όπως, η Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, το Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης, η 15η και η 20η Ιουλίου, καθώς και η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αυτά τα χρονικά ορόσημα μπορούν να συνδυαστούν με συγκεκριμένο πλάνο που να αποσκοπεί στην εντατική προώθηση των θέσεων της οργάνωσης.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι ενίσχυση της μορφωτικής δουλειάς, σε ότι αφορά το Κυπριακό, μέσα στα μέλη της ΕΔΟΝ. Η επαρκής κατάρτιση των στελεχών μας θα προσφέρει συνακόλουθα και πιο ποιοτικά αποτελέσματα στην επαφή με την κυπριακή νεολαία, στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωσή της.

Στην κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, βρισκόμενοι μετέωροι πάνω από το κατώφλι της διχοτόμησης, η ΕΔΟΝ μπορεί μέσα από την πρωτοπόρα δράση της να ανοίξει ξανά το δρόμο στην ελπίδα. Γιατί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας θα καταστεί εφικτό μόνο μέσα από την πάλη της νεολαίας.

 

Χρυσόστομος Παναγή

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΕΔΟΝ

Οικονομικός Υπεύθυνος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.