Η Διεκδικητική δράση της ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ αποτελεί μια οργάνωση με πρωταγωνιστική και διεκδικητική δράση στα νεολαιίστικα δρώμενα εδώ και 62 χρόνια. Η διεκδικητική δράση της είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα της καθώς μέσα από τις εκδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις, τις εκστρατείες και τις παρεμβάσεις τις οποίες διοργανώνει δίνει τη μάχη της για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη και η προβολή των προβλημάτων των οποίων αντιμετωπίζει η κυπριακή νεολαία ενώ παράλληλα και η προβολή των θέσεων της οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ίδια την νεολαία.

Ο αγώνας ο οποίος δίνει η ΕΔΟΝ είναι διπλός, ενάντια στις πολιτικές της συντηρητικής Δεξιάς από τη μια και ενάντια στη στάση απάθειας και αδράνειας από την άλλη, στάση η οποία οδηγεί στην αποπολιτικοποίηση και στη συντήρηση του κατεστημένου. Ο καθημερινός αγώνας που δίνουν οι Εδονίτες και οι Εδονίτισσες ώστε να επιτευχθεί η κοινωνία που οραματιζόμαστε γίνεται παράλληλα και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Αυτός ο συνεχής αγώνας βοηθά τη νεολαία να συνειδητοποιήσει πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα έρθουν καλύτερες συνθήκες ζωής ενώ οι δράσεις οι οποίες γίνονται αναδεικνύουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των στόχων των αγώνων μας με τα ήδη κεκτημένα δικαιώματα. Γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει η αναγκαιότητα για διεκδίκηση και πως το όραμα μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη.

Η πολύπλευρη διεκδικητική δράση της ΕΔΟΝ καλύπτει όλους τους χώρους τους οποίους δραστηριοποιείται η νεολαία. Ως ΕΔΟΝ οφείλουμε να διαδώσουμε τις θέσεις μας και να διεκδικήσουμε σε κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο και χώρο εργασίας. Οφείλουμε οι θέσεις μας να ακουστούν παντού ώστε η νεολαία να διεκδικήσει και να παλέψει ο κάθε μαθητής για πιο ανθρώπινο σχολείο, ο κάθε φοιτητής για ένα πανεπιστήμιο με ίσες ευκαιρίες για κάθε φοιτητή και ο κάθε νέος εργαζόμενος για καλύτερες συνθήκες εργασίας χωρίς εκμετάλλευση.

Η ΕΔΟΝ όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη διεκδικητική της δράση και τις θέσεις της σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τους νέους έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες κοινωνικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις οι οποίες δεν θα συνέβαιναν αν δεν ακολουθείτο η φιλοσοφία της διεκδίκησης. Με αυτό τον τρόπο η ΕΔΟΝ έχει καταστεί στη συνείδηση της κυπριακής νεολαίας ως η πιο μαχητική οργάνωση νεολαίας η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες νέους της Κύπρου.  

Στις μέρες μας στις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά  με δικαιώματα, στο να ζεις με αξιοπρέπεια χωρίς να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια ισχυρή ΕΔΟΝ έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα φαινόμενα αυτά και μέσα από την οργανωμένη πάλη να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τους νέους της Κύπρου.

Εμπρός λοιπόν « πιο μαζικά- πιο μαχητικά με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της».

Ελένη Σιαμπτάνη

Οργανωτική Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.