Η δράση του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ

Οι εξελισσόμενες συνθήκες φτωχοποίησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων που βιώνει η κυπριακή κοινωνία, αυξάνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές, ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών τους.  Για αρκετούς τα εμπόδια αυτά καθίστανται ανυπέρβλητα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ακόμη και αν εργάζονται για τον σκοπό αυτό.

Την ίδια ώρα οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, επιχειρούν την μετατροπή των δημόσιων πανεπιστημίων σε υπηρέτες του επιχειρηματικού κέρδους, αντί αυτά να επικεντρώνονται στην παραγωγή έρευνας, βασισμένης στις ανάγκες της κοινωνίας και στην παροχή ολόπλευρης ποιοτικής μόρφωσης. Παράλληλα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ενσωματωθεί στη λογική αυτή.

Στα δημόσια πανεπιστήμια, συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για αλλοίωση του υφιστάμενου δωρεάν χαρακτήρα τους ενώ το κόστος σπουδών έχει ανέβη στα ύψη, αν αναλογιστεί κανείς μόνο και μόνο το κόστος ενοικίων. Τα πράγματα για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ακόμη χειρότερα, καθώς προστίθενται στο κόστος αυτό τα δίδακτρα χιλιάδων ευρώ. Συνάμα, υψηλό κόστος σπουδών αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές του εξωτερικού, όπως επί παραδείγματι τα αεροπορικά ναύλα και τα ενοίκια.

Χωρίς αμφιβολία, η στήριξη των φοιτητών από το κράτος, στα πλαίσια της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, δεν είναι επαρκής. Σε μια περίοδο που οι ανάγκες τους είναι αυξημένες, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά τους προϋπολογισμούς στα ίδια επίπεδα, αντί να προχωρήσει σε επαναφορά των 24 εκ. ευρώ, που η ίδια απέκοψε την τελευταία οκταετία, ποσά που θα μπορούσαν να ενισχύσουν πολύ περισσότερες οικογένειες.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα το Φοιτητικό Τμήμα της ΕΔΟΝ έχει χρέος να ενδυναμώσει τις προσπάθειες του για οργάνωση, καθοδήγηση και μαζικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, για να γίνουν ξανά οι αγώνες αυτοί αποτελεσματικοί. Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε ότι καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε σε πολύ δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, που εντάθηκαν σημαντικά ένεκα και των κλειστών πανεπιστημίων για δύο σχεδόν χρόνια. Ο συσχετισμός δυνάμεων που επικρατεί, επιδρά αρνητικά στις συνειδήσεις των φοιτητών, ενώ καλλιεργείται όσο ποτέ άλλοτε η αποπολιτικοποίηση, η αποϊδεολογικοποίηση των πάντων και ο έντονος ατομικισμός.  

Παρόλ’ αυτά, πλάι σε αυτές τις δυσκολίες υπάρχει αντικειμενικά, η σκληρή πραγματικότητα και η έντονη ανασφάλεια που βιώνουν οι φοιτητές. Το Φοιτητικό Τμήμα της ΕΔΟΝ θα πρέπει μέσα από τις θέσεις και τη δράση του, να ανατρέψει το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης που επικρατεί ανάμεσα στους φοιτητές και να δημιουργήσει πεδίο κοινής δράσης, εφόσον οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της σημερινής κατάστασης υπάρχουν. Μέσα από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο νεολαίας, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους, που να μπορεί να έχει την επιμονή και την υπομονή να υπερασπιστεί και να πετύχει νέες κατακτήσεις.

Βασικός πυλώνας στα πιο πάνω, είναι η λειτουργία δραστήριων και μαζικών Τ.Ο. της ΕΔΟΝ σε όλους τους χώρους σπουδών. Πρώτο και άμεσο καθήκον μας, παραμένει η οργανωτική και ιδεολογικοπολιτική ενδυνάμωση των Τ.Ο. μας, ξεκινώντας από την πολιτική και ιδεολογική δουλειά ανάμεσα στα μέλη μας. Η επίτευξη ισχυρών με εξωστρέφεια Τ.Ο., μπορούν να αναπτύξουν εκ νέου την ικανότητα συσπείρωσης γύρω από τη δράση μας, ευρύτερων μαζών των φοιτητών.

Στόχος φυσικά θα πρέπει να παραμείνει και η επαναφορά του Οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος σε τροχιά διεκδίκησης, που σήμερα έχει εγκλωβιστεί στην αδράνεια και τον συμβιβασμό στον οποίο έχει ρίξει η κυβερνητική παράταξη της ΦΠΚ Πρωτοπορίας.

Το 20ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ πρέπει να αποτελέσει σταθμό νέων αγώνων και για το Φοιτητικό Τμήμα της Οργάνωσης. Από την επόμενη κιόλας μέρα, τα μέλη μας σε κάθε χώρο σπουδών, να ξεσηκώσουν ξανά το φοιτητικό κίνημα, να δώσει μάχες καινούργιες,  για το μέλλον της προόδου και της ευημερίας που καρτερά να το κατακτήσουμε!

Αντρέας Σόλωνος

Επικεφαλής Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.