Επαναπροσέγγιση και ο πρωταγωνιστικό ρόλος της ΕΔΟΝ

Για την ΕΔΟΝ και το Λαϊκό Κίνημα η επαναπροσέγγιση εμφανίστηκε ως τέκνο της ανάγκης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στην Κύπρο και μέσω της πολιτικής ανάλυσης για υλοποίηση των πολιτικών στόχων. Ο αγώνας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας δινόταν από κοινού με, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους, που μέσω κοινών αγώνων κατάφεραν να κερδίσουν τους πρώτους ταξικούς αγώνες, διεκδικώντας βελτίωση μισθών και άλλες κατακτήσεις, που σήμερα απειλούνται.

Η πολιτική, λοιπόν, της επαναπροσέγγισης, της κοινής πάλης, της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανέκαθεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας. Η επαναπροσέγγιση είναι στάση ζωής, που πηγάζει από την πολιτική μας φιλοσοφία και ανάλυση του Κυπριακού προβλήματος, την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Ως ΕΔΟΝ στα πλαίσια της διαχρονικής δράσης μας για την επαναπροσέγγιση, έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τις προοδευτικές Τ/κ οργανώσεις.  Στόχος μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης, ούτως ώστε να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές. Επιδιώκουμε την ειλικρινή και σοβαρή συνεργασία με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας, έτσι ώστε οι σχέσεις μας να γίνουν ακόμα πιο υγιείς και εποικοδομητικές.

Στις συνθήκες που διανύουμε σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και να έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τις ταξικές αντιθέσεις και να έχει επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική κρίση, έχουμε και την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να βρίσκει αφορμές να περιορίζει τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων για δήθεν περιορισμό της μετάδοσης του ιού, χωρίς την όποια τεκμηρίωση, την ίδια ώρα που ανοίγει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και ξεκινούν επενδύσεις, με την προκλητικότητα της Τουρκίας να βρίσκεται σε έξαρση.  Βρισκόμαστε στο παρά ένα της διχοτόμησης και αντί η κυβέρνηση να επιμένει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στην εμβάθυνση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης για εδραίωση κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επιμένει να κινείται σε διχοτομικές πολιτικές με εθνικιστικό πρόσημο, που μόνο ερωτηματικά προκαλούν για την πρόθεση της κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ως ΕΔΟΝ είναι καθήκον μας, να επιμένουμε στην πολιτική της επαναπροσέγγισης. Είναι ο μόνος δρόμος για την προετοιμασία του εδάφους στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων για την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Όπως είπε και ο μεγάλος Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ: «Το νησί σας μπορεί και πρέπει να γίνει ο συνδετικός κρίκος, που θα δυναμώσει τους δεσμούς φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το νησί σας μπορεί και πρέπει να γίνει ο κήπος όπου θα σεργιανίζει η ζωοφόρος ειρήνη, δίχως το φόβο της επίθεσης και της καταστροφής…».

Πρέπει να εντείνουμε, λοιπόν τις προσπάθειές μας για διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, για ανάδειξη των κοινών μας προβλημάτων, την περαιτέρω εμβάθυνση στις φιλικές μας σχέσεις με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις και τον κοινό αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.

 

Καλλής Αντούνας

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Πανεπιστημίου Κύπρου

© 2024 EDON. All Rights Reserved.