Ο Αθλητισμός σημαίνει υγεία και όχι κερδοσκοπία

 

Μέσα σε μια κοινωνία όπου τα προνόμια των λίγων και προνομιούχων έναντι των πολλών αυξάνονται, δεν θα μπορούσε ο αθλητισμός να μένει στην απέξω, αγνός και καθαρός. Στην δική μας αντίληψη θα έπρεπε να είναι ένα ισχυρό όπλο μιας υγιούς  κοινωνίας, όπου θα καλλιεργεί στους νέους χαρακτήρα και η ανάπτυξη του πνεύματος και η ομαδικότητα, θα είναι κύριο μέρος της ζωής τους.

Η ανάπτυξη αξιών μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να συμβάλει και απέναντι σε φαινόμενα όπως το bullying και άλλες μορφές βίας  ενώ ταυτόχρονα αυξάνει της «άμυνες» της νεολαίας απέναντι στις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα.

Κύριο μας μέλημα είναι ένας αθλητισμός, όπου όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν πρόσβαση χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα αθλήματα.

Μπαίνουμε εμπόδιο σε όσους κατάντησαν τον αθλητισμό μια μεγάλη επιχείρηση όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι λίγοι και εκλεκτοί του κράτους, οι εταιρείες και οι ομοσπονδίες όπου έχουν ως μοναδικό σκοπό το δικό τους κέρδος και όχι το κοινό καλό. Το μόνο που πετυχαίνουν όλοι αυτοί στην ευρύτερη κοινωνία είναι η αύξηση των στημένων και της διαφθοράς  που έχουν ως επακόλουθο μορφές βίας και χουλιγκανισμού εντός και εκτός γηπέδων.

Για τους λόγους αυτούς ως ΕΔΟΝ προτείνουμε την αναβάθμιση του μαθήματος της φυσικής αγωγής στα σχολεία ως κύριο διαπαιδαγωγητή των νέων για προώθηση της ευγενούς άμιλλας αλλά και για κατάργηση φαινομένων ρατσισμού και bullying.

Το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους να αναβαθμιστεί και επιτέλους να γίνει πράξη το όνομα του, τόσο εντός σχολείων αλλά και εκτός, με επακόλουθο την δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις πόλεις και επαρχίες και κυρίως ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές όπου η πρόσβαση πολλές φορές είναι πιο δύσκολη λόγο της απόστασης.

Ζητούμε αναγνώριση και βοήθεια του ρόλου των αθλητικών-μορφωτικών συλλογών, αγροτικού ποδοσφαίρου και των λιγότερων δημοφιλών αθλημάτων που όλο και περισσότερο περιθωριοποιούνται.

Διατηρούμε την άποψη μας για τροποποίηση των προνοιών της νομοθεσίας «Για την βία στα γήπεδα» που την καθιστούν τρομονόμο στο σύνολο της, όπως η π.χ. η κάρτα φιλάθλου. Πρέπει παράλληλα να συνεργαστούν όλοι οι φορείς του αθλητισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας. Να αντιληφθούμε από που πηγάζει αυτή και ποιοι παράγοντές του αθλητισμού και της κοινωνίας ευρύτερα την προκαλούν. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν αντιμετωπίζεται με ένα κατασταλτικό κράτος αλλά μέσα από την διαπαιδαγώγηση και την δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος εντός και εκτός γηπέδων.

 

Δημήτρης Παφίτης

Μέλος Αθλητικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.