Το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα και η δική μας συμβολή


Του Χαράλαμπου Πανταζή
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου
Μέλος Φοιτητικού Συμβουλίου

Εν έτει 2018 στην Κύπρο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση περνά μέσα από την πιο νεοφιλελεύθερη και σκληρή περίοδο των τελευταίων χρόνων. Εκατοντάδες νέοι και νέες προτιμούν να μην σπουδάσουν, αλλά να εργαστούν για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ μια άλλη μεγάλη μερίδα φοιτητών που σπουδάζει στην Κύπρο ή στο εξωτερικό καλείται παράλληλα να δουλέψει για να καλύψει τα έξοδα της, το ενοίκιο και τα δυσβάσταχτα δίδακτρα.

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, δεν άλλαξε καθόλου την κατάσταση των τελευταίων χρόνων, αλλά αντιθέτως τη δυσχέρανε. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν είναι μόνο πως μεγάλη μερίδα φοιτητών δεν συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των Δ.Σ. των Φοιτητικών τους Ενώσεων, αλλά δεν συμμετέχουν καθόλου στη δράση τους και αδιαφορούν εντελώς. Αρνητικό αντίκτυπο αυτής της αδιαφορίας αποτελεί η αποδυνάμωση των Φοιτητικών Ενώσεων ή και μερικές φορές το κλείσιμο τους.

Οι Φοιτητικές Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελούν ή θα έπρεπε να αποτελούν τη βασική έκφραση διεκδίκησης των μαζών των φοιτητών, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η στήριξη και η συστράτευση όλων των φοιτητών στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (Π.Ο.Φ.Ε.Ν.), η οποία με σωστή και δημοκρατική λειτουργία και διεκδικητικό χαρακτήρα θα αποτελεί εκείνη τη δύναμη για το φοιτητικό κίνημα που να παλεύει με συνέπεια και συνέχεια για τα δικαιώματα των φοιτητών.

Οι Φοιτητικές Ενώσεις μαζί με το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών την ΠΟΦΕΝ, θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των φοιτητών και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εξάλλου η ΠΟΦΕΝ είναι ο αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των φοιτητών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους φοιτητές και είναι διαρκώς πρώτη στους αγώνες για την Κύπρο και το λαό μας.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη στήριξη όσων περισσότερων φοιτητών στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, η οποία αποτελεί τη φοιτητική παράταξη της Αριστεράς που δραστηριοποιείται στους χώρους σπουδών και ο μπροστάρης των αγώνων μέσα από τις Φοιτητικές Ενώσεις. Η Προοδευτική Κ.Φ. με τον πλατύ της χαρακτήρα, τον αριστερό της πολιτικό προσανατολισμό και τη συνδικαλιστική της δράση αποτελεί τη βασική έκφραση των φοιτητών.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.