Η ιδεολογική αντεπίθεση είναι αναγκαία

Του Αντρέα Σόλωνος
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Υπεύθυνος Μορφωτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Η Οργάνωση μας η ΕΔΟΝ, το Κόμμα μας το ΑΚΕΛ, αλλά και γενικότερα το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου, έχουν πλέον συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες αγώνων και θυσιών για το λαό μας.

Αγώνες που φέρουν τη σφραγίδα τους στις κατακτήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων, για την απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας, αγώνας που ακόμα συνεχίζεται. Αγώνες που ανταποκρίνονται στα φλέγοντα ζητήματα του λαού μας σε κάθε χρονική περίοδο και που μακροπρόθεσμα στοχεύουν στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών, για την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, της σοσιαλιστικής.

Δεν θα ήταν εφικτή η πρωτοπόρα δράση μας, αν δεν καθοδηγείτο από την πρωτοπόρα θεωρία μας, το μαρξισμό-λενινισμό, που αναδεικνύει ακριβώς την αδιαίρετη διαλεκτική σχέση ενότητας της πράξης με τη θεωρία, επιβεβαιώνοντας τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των δύο σε κάθε στάδιο προοδευτικής ανάπτυξης τους.

Για εμάς, παραμένει ξεκάθαρο ότι η ιδεολογία μας δεν αποτελεί δόγμα, όπως προσπαθούν με πάθος και θράσος αρκετοί να πείσουν, αλλά εκείνο το ανίκητο επιστημονικό εργαλείο που μας βοηθά να αναλύουμε διαλεκτικά τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας και να αναπτύξουμε την κατάλληλη δράση, διατηρώντας τον ταξικό μας χαρακτήρα. Είναι γι αυτό, που η διαπαιδαγώγηση των μελών μας, αλλά και της κυπριακής νεολαίας ευρύτερα, με τα πανανθρώπινα ιδανικά της Αριστεράς και του σοσιαλισμού, παραμένει βασική προτεραιότητα της ΕΔΟΝ.

Σήμερα, που το καπιταλιστικό εποικοδόμημα διεθνώς και στην Κύπρο, έχει ισοπεδώσει κάθε έννοια αξιοπρέπειας για τους πολλούς και η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία έχει αλώσει ιδεολογικά κάθε τομέα, κυρίως στην Παιδεία, τα φαινόμενα της αποϊδεολογικοποίησης, της απαξίωσης, της αποπολιτικοποίησης, του εγωισμού και το βόλεμα ανάμεσα στη νέα γενιά οξύνονται όλο και πιο επικίνδυνα. Φαινόμενα που δυστυχώς έχουν εισχωρήσει επικίνδυνα εντός και των δικών μας γραμμών, γεννώντας στρεβλές αντιλήψεις και νοοτροπίες που οδηγούν σε όλο και σοβαρότερες αδυναμίες και προβλήματα στη δράση μας.

Είναι γι αυτό που οφείλουμε συλλογικά και με κορύφωση το 19ο Συνέδριο της Οργάνωσης μας, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε εκείνες τις αποφάσεις που θα βάλουν φρένο σε αυτό το πισωγύρισμα που συντελείται.

Η επόμενη μέρα να μας βρει σε κεντρικό, επαρχιακό και τοπικό επίπεδο να αναπτύσσουμε αποφασιστικά την κατάλληλη μορφωτική δουλειά ανάμεσα στα μέλη μας, αλλά και σε ολόκληρη την κυπριακή νεολαία. Με μορφωτικές σχολές, συζητήσεις, έντυπες εκδόσεις και άλλες νέες και πιο προσιτές για τη νεολαία μορφωτικές δραστηριότητες. Να καλλιεργήσουμε και πάλι την αυτομόρφωση σε κάθε μέλος μας ως βασικό συστατικό στοιχείο της ιδεολογικής κατάρτισης του.

Θα πρέπει να τεθεί ψηλά στους στόχους μας η κατανόηση και κατάκτηση των βασικών αρχών της μαρξιστικής-λενινιστικής φιλοσοφίας και σκέψης, που θα βαθύνει τη σκέψη μας και θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σωστά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και διεθνώς, για την καταπολέμηση της ιστορικής παραχάραξης, που θα γινόμαστε γνώστες της εμπειρίας του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε το αύριο. Για μια ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες της νεολαίας.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.