Οι αγώνες των λαών κόντρα στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων

Η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, ιδιαίτερα μετά και την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, βρίσκεται σε έξαρση και σε πλήρη εξέλιξη ενάντια στους λαούς και στα δικαιώματα τους. Είναι εμφανές πως μέσω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των «αναγκαίων» πολέμων, του φόβου, της ανασφάλειας, του ρατσισμού και της τρομοκρατίας, ο κύριος στόχος της επίθεσης αυτής αποτελούσαν και αποτελούν τα λαϊκά δικαιώματα, και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να δικαιολογούν τα εγκλήματα τους, με επιχειρήματα όπως τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Το πιο πάνω επιχείρημα στερείται κάθε λογικής, αφού σε καμία από τις χώρες που έχουν εισβάλει, δεν επιτεύχθηκε η ειρήνη, αλλά αντιθέτως ολόκληρες χώρες καταστράφηκαν με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποσταθεροποίηση, με θύματα βεβαίως πάντοτε το λαό της κάθε χώρας.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Αφγανιστάν όπου η κατάρρευση του επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μέσω των ιμπεριαλιστικών τους επεμβάσεων είχαν να κάνουν με το μοναδικό τους σκοπό την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην περιοχή και τον έλεγχο των ενεργειακών και φυσικών πόρων της χώρας. Ο δήθεν πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, και τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν που αποτέλεσε από το 2001 το πρόσχημα των ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Αφγανιστάν, έφερε την καταστροφή ακόμα μιας χώρας προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων, με αποτέλεσμα χαμένοι και πάλι να είναι οι ίδιοι οι λαοί.

Οι λαοί πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης, να συνεχίσουν και να εντείνουν την αντίσταση τους στη συνολική αυτή πολιτική, οραματιζόμενοι έναν καλύτερο κόσμο της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Άλλωστε θύμα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» και του ιμπεριαλισμού είναι και η Κύπρος και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Η λύση απέναντι στην νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλουν στους λαούς οι ιμπεριαλιστές είναι οι ίδιοι οι λαοί να σταθούν ανάχωμα απέναντι τους. Καλούμαστε σήμερα ως ΕΔΟΝ, ως η νεολαία της Αριστεράς σε αυτό τον τόπο,  να ορθώσουμε το ανάστημα μας έχοντας ως κύριο μέλημα την ενημέρωση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το θάνατο και την προσφυγιά. Να αναλάβουμε ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην κινητοποίηση των νέων ενάντια στη χρήση της πατρίδας μας ως προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών και στη συμμετοχή τους στο φιλειρηνικό κίνημα.

Ο ρόλος της ΕΔΟΝ στην Κύπρο θα πρέπει να συνεχίσει στην πράξη να είναι αυτός που διεξάγει τόσα χρόνια ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, μαζί με τους καταπιεσμένους και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Οι αγώνες των λαών κόντρα στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, αποτελούν αγώνες μακράς διαρκείας, τους οποίους οι λαοί θα νικήσουν.

 

Χαράλαμπος Πανταζής

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.