Ο ρόλος των μελών της ΕΔΟΝ

Στη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα με τα καθημερινά σκάνδαλα της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, με την Κύπρο να οδηγείται ολοταχώς προς τη διχοτόμηση, την παιδεία μας σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο να παραπαίει και την καθημερινή απαξίωση των νέων προς την πολιτική, η νεολαία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Είναι με τη δική μας δράση, ως ΕΔΟΝίτες που θα πολεμήσουμε αυτές τις πολίτικες και τις νοοτροπίες που καλλιεργούνται στην κοινωνία μας και αποσκοπούν στο να κρατήσουν τους νέους μακριά από την πολιτική εκεί που θέλει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Ταυτοχρόνως, είμαστε εμείς που θα πρέπει να αφυπνίσουμε τη νεολαία σε όλους τους χώρους στους οποίους δραστηριοποιείται η οργάνωση μας, σε σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας.

Προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τις φωνές μας στην κοινωνία, αυτό προνοεί ότι πρέπει να ισχυροποιήσουμε την οργανωτική μας συγκρότηση σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον ρολό μας σε τοπικό επίπεδο αναπτύσσοντας πολίτικες, συνδικαλιστικές και πολιτιστικές δράσεις συνδυάζοντας το με τις σύγχρονες απαιτήσεις της νέας γενιάς, ώστε να επιτευχθεί αποφασιστική παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Κάθε ΕΔΟΝίτης και ΕΔΟΝίτισα που γίνεται μέλος στην πολιτική οργάνωση της Αριστεράς πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η εγγραφή του δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά μια πολιτική πράξη. Στην ιδιότητα του μέλους της ΕΔΟΝ πρέπει να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία εξηγώντας στον κάθε νέο που πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΔΟΝ τις ευθύνες αλλά και τα δικαιώματα του, διαφωτίζοντας τον ταυτόχρονα για τον χαρακτήρα, την ιδεολογία και την δράση μας.

Το να είναι κάποιος μέλος της ΕΔΟΝ είναι ένας πολύ τιμητικός τίτλος. Η ΕΔΟΝ είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο τα μέλη ωριμάζουν πολιτικά αλλά και ιδεολογικά, μέσα από την καθημερινή τριβή με την οργάνωση.

Την ίδια ώρα δεν είναι δυνατό να είναι κανείς μέλος της ΕΔΟΝ και να αγνοεί βασικές πολιτικές θέσεις και αρχές της Οργάνωσης. Η διαδικασία εγγραφής μελών με αυτό τον τρόπο προσθέτει μόνο ποσοτικά αντί για να υπάρχει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ ποιότητας και ποσότητας.

Σε όποιο χώρο και αν δραστηριοποιούνται οι ΕΔΟΝιτες και ΕΔΟΝιτισες πρέπει να αποτελούν πρότυπα νέων ανθρώπων στην καθημερινή τους δράση. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς και θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την επιρροή μας σε αυτήν.

Να δώσουμε τον αγώνα μας για την κοινωνία που αξίζει στη νεολαία μας!

Για τα σχολεία, για τα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας μας!

Μόνο με μια δυνατή και μαζική ΕΔΟΝ θα καταφέρουμε να δώσουμε τον αγώνα μας για μια κοινωνία που να αξίζει σε κάθε νέα και νέο  του τόπου μας.

 

Μάριος Χατζιηλίας

Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ Πανεπιστημίου Κύπρου

© 2024 EDON. All Rights Reserved.