Η ΠΕΟΜ μπροστάρης στους αγώνες του μαθητικού κινήματος

Το μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ είναι το πιο διεκδικητικό και αγωνιστικό κομμάτι του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος. Το μαθητικό μας τμήμα έχει να επιδείξει μεγάλο έργο και τεράστιους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.

Τα τελευταία χρόνια τα σχολεία μας και η εκπαίδευση γενικότερα δέχεται ένα ανελέητο πόλεμο από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ένα πόλεμο ο οποίος είναι συνυφασμένος με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Ένα πόλεμο που ουσιαστικά θέλει να καταστήσει τα σχολεία εξεταστικά κέντρα παράγοντας μαθητές ρομπότ, οι οποίοι θα ακούν και θα πράττουν ότι τους πουν, χωρίς να έχουν βούληση και άποψη για τα τεκτενώμενα. Πόλεμος ο οποίος έχει ως απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου και την ενδυνάμωση του ιδιωτικού σχολείου. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζουν τακτικές άλλων εποχών, σκίζοντας σελίδες από βιβλία και προχωρώντας σε αποφάσεις που παίρνονται μονομερώς από τους ίδιους χωρίς καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Το συνδικαλιστικό όργανο του μαθητικού κινήματος, η ΠΣΕΜ, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και αγώνες τα τελευταία χρόνια. Με μπροστάρη την ΠΕΟΜ, την συνδικαλιστική έκφραση της ΕΔΟΝ στους μαθητές, η ΠΣΕΜ έχει πραγματοποιήσει μεγαλειώδεις, μαχητικές και δυναμικές  κινητοποιήσεις για την μη εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργεία των σχολείων καθώς και των εξετάσεων τετραμήνων. Έχει εντείνει τον αγώνα για κατάργηση των κομίστρων των λεωφορείων για τους μαθητές και την μείωση των σχολικών εξόδων. Προσπαθεί για συστηματική συμμετοχή των ΚΜΣ στην λήψη αποφάσεων και διαμόρφωσης των εσωτερικών κανονισμών λειτουργείας των σχολείων. Στηρίζει τις μαθήτριες και τους μαθητές στα καθημερινά τους προβλήματα είτε στο σχολείο είτε ακόμα και για κοινωνικά ζητήματα. Τέλος παλεύει για συνέχιση του αγώνα για ελεύθερο μαθητικό συνδικαλισμό ενάντια στην νομοθεσία που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης των μαθητών.

Για της ΕΔΟΝίτισσες και τους ΕΔΟΝίτες θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο πως το δικαίωμα στην μόρφωση πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ και καθολικό για όλους. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα αγγίζει τις δομές, τον τρόπο λειτουργείας, καθώς και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.  Η παιδεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προάγει την δημοκρατία, τον ανθρωπισμό και στο επίκεντρο της να είναι οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι ανάγκες τους.  

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως είμαστε στο πλευρό των μαθητριών και των μαθητών μας στους δύσκολους αγώνες που θα καλεστούν να δώσουν για την προάσπιση του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου. Στους αγώνες για κατάργηση των απαράδεκτων νέων κανονισμών λειτουργείας και των εξετάσεων τετραμήνων καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων τους.

 

Λευτέρης Δημοσθένους

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Επαρχιακός Μαθητικός Υπεύθυνος ΕΔΟΝ Λεμεσού

© 2024 EDON. All Rights Reserved.