Ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση και ο ρόλος της ΕΔΟΝ

47 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, η κατοχή του 37% της πατρίδας μας διαιωνίζεται και η νέα γενιά κινδυνεύει να ζήσει στην Κύπρο χωρίς προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης. Η συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό είναι κρίσιμη. Ως ΕΔΟΝ οφείλουμε να αγωνιστούμε για αναζωπύρωση της ελπίδας για λύση, ειδικά σήμερα  που ένεκα των εξελίξεων αυξάνεται το αίσθημα απαισιοδοξίας ανάμεσα στο λαό και στη νεολαία.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, ξένων επεμβάσεων και παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα το Κυπριακό έχει και την εσωτερική του πτυχή που συνίσταται στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων που επιδεινώθηκαν εξαιτίας του εθνικισμού-σωβινισμού και του βίαιου εθνικού ξεκαθαρίσματος του 1974 που κρατά μέχρι σήμερα τις δύο κοινότητες διαχωρισμένες.

Η διαιώνιση του Κυπριακού προβλήματος και η μη επίλυση του βασίζεται κυρίως στην αδιαλλαξία της κατοχικής Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να καταπατά βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ψηφισμάτων, αποφάσεων αλλά και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Δυστυχώς, η Τουρκία σήμερα βρίσκεται στο απυρόβλητο εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και της αποτυχίας της να πείσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη βούληση της να προχωρήσει μέχρι τέλους κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Η απενοχοποίηση της Τουρκίας και ο επιμερισμός των ευθυνών στις δύο κοινότητες έδωσε την ευκαιρία στην κατοχική δύναμη να εντείνει τις προκλητικές της ενέργειες στην ΑΟΖ και να δημιουργήσει νέα επικίνδυνα τετελεσμένα και επί του εδάφους (βλ. περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου) χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό κόστος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι γεγονός πως η μόνη προοπτική διεξόδου από το αδιέξοδο είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα και η επαναβεβαίωση των συγκλίσεων  Η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να πείσει για την προσήλωση της στη λύση ΔΔΟ και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την ετοιμότητα της για λύση. Τυχόν προώθηση της συζήτησης για «νέες ιδέες» θα σπρώξει την Κύπρο ακόμη πιο βαθιά στον βούρκο της διχοτόμησης και της αέναης διαιώνισης της παρούσας κατάστασης.

Ως ΕΔΟΝ, η οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, έχουμε καθήκον σήμερα όχι μόνο να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα  αλλά να πείσουμε τους νέους και τις νέες ότι η λύση δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή. Να πείσουμε γιατί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι η μόνη εφικτή λύση που μπορεί να μας απαλλάξει από την κατοχή και τη διχοτόμηση. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό που όχι μόνο μπολιάζει με μίσος τη νεολαία αλλά δίνει το καλύτερο δώρο στην Τουρκία για να δικαιολογεί την παρουσία της στην Κύπρο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να  καταδεικνύουμε στη νεολαία το ρόλο του ιμπεριαλισμού και ειδικότερα του ΝΑΤΟ τόσο για το δίδυμο έγκλημα του 1974 όσο και για τη διαιώνιση των τετελεσμένων. Οφείλουμε να εντείνουμε τις κοινές δράσεις με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας που περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας. Σε κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο, χώρο δουλειάς, σε κάθε χωριό και γειτονιά να ακούγεται η φωνή της νεολαίας που παλεύει για ελεύθερη, επανενωμένη, ομοσπονδιακή πατρίδα χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και επεμβατικά δικαιώματα.

 

Άλκης Συλικιώτης

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας ΕΔΟΝ

Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας

© 2024 EDON. All Rights Reserved.