Εισηγητική ομιλία Άλκη Συλικιώτη στο 20ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΟΝ

Συναγωνιστές – Συναγωνίστριες

Η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση της ΕΔΟΝ στη νεολαία είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία των αγώνων που καλείται να δώσει η νέα γενιά στις δύσκολες συνθήκες της εργασιακής ανασφάλειας, της επίθεσης στην παιδεία και στα δικαιώματα μαθητών, φοιτητών, της απολιτικοποίησης και της προώθησης του ατομικισμού. Για να μπορέσουμε να παρεμβαίνουμε και να έχουν απήχηση οι θέσεις μας πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να αναλύουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και δραστηριοποιείται η νεολαία. Να αναλύουμε και να θέτουμε τους τρόπους με τους οποίους σε κάθε περίσταση, σε κάθε ιδιαίτερη συνθήκη θα μπορούμε να αυξάνουμε την παρέμβαση μας και να υλοποιούμε τους στόχους μας.

Γιατί όμως έχει πρώτιστη σημασία η πολιτική πάλη και η παρέμβαση της ΕΔΟΝ στη νεολαία;

Η πολιτική αντικατοπτρίζει τη βάση της οικονομίας και της πάλης των τάξεων. Είναι το πεδίο μέσα από το οποίο η κάθε κοινωνική τάξη προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα της. Η πολιτική δεν είναι όμως παθητική συνέπεια της οικονομίας αλλά μπορεί να επιδράσει την εξέλιξη της. Μέσω του πεδίου της πολιτικής λοιπόν διεξάγουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, για απαλλαγή από την εκμετάλλευση και για την οικοδόμηση της κοινωνίας της ειρήνης, της ισοτιμίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως εύστοχα σημείωνε η μαρξίστρια Μάρτα Χάρνεκερ, για την Αριστερά η πολιτική είναι η τέχνη του «να δημιουργείς μια κοινωνική και πολιτική δύναμη ικανή να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων προς όφελος του λαϊκού κινήματος, με τρόπο τέτοιο ώστε να κάνει εφικτό στο μέλλον αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο»

Είναι γι’ αυτό που έχει σημασία για εμάς να παρεμβαίνουμε πολύπλευρα  στη νεολαία. Γιατί για να αλλάξουμε τον κόσμο δεν φτάνει να περιμένουμε τις αντικειμενικές συνθήκες, τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός αλλά να δρούμε και να επηρεάζουμε συνειδήσεις, να μαζικοποιούμε το κίνημα και τους αγώνες μας.

Η πάλη διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα. Για εμάς ιδιαίτερη σημασία έχει και η ιδεολογική πάλη, η οποία όμως υποτάσσεται στις επιδιώξεις της πολιτικής πάλης. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η κυρίαρχη τάξη προωθεί τον αντικομμουνισμό, τον ατομικισμό, την αδράνεια και την απολιτικοποίηση, η δική μας ιδεολογική δουλειά έχει τεράστια σημασία. Πόσο μάλλον στην Κύπρο που ως άμεσος στόχος του κινήματος μας είναι η αντιιμπεριαλισιτκή πάλη για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Οφείλουμε λοιπόν να διαπαιδαγωγήσουμε τη νεολαία σε κάθε στιγμή, σε κάθε χώρο, με κάθε ευκαιρία για τη θέση μας στη σημερινή κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας, να αποκαλύπτουμε τις αιτίες της εκμετάλλευσης και τους τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτήν. Την ανάγκη του συλλογικού αγώνα, της πολιτικοποίησης, της συμμετοχής και της διεκδίκησης. Τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς με τα ιδανικά της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.

Συναγωνίστριες - Συναγωνιστές

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι θέσεις μας και η δράση μας κατάφεραν να αγκαλιάσουν χιλιάδες νέους και νέες. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η στάση μας στο θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Σε αυτή την περίπτωση κατορθώσαμε ως ΕΔΟΝ να παρέμβουμε καίρια σε αυτό που οι μαθητές βίωναν και ήταν άμεση προτεραιότητα τους. Πετύχαμε όμως και κάτι πιο σημαντικό. Μέσα από τις μορφές πάλης που ακολουθήσαμε καταφέραμε να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα του μαθητόκοσμου και να πετύχουμε μικρές νίκες, έστω και αν το μέτρο δεν καταργήθηκε. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όχι μόνο συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις δράσεις που εξαγγέλλει το οργανωμένο μαθητικό κίνημα αλλά μπορούν να επιχειρηματολογήσουν γιατί οι εξετάσεις ανά τετράμηνο αποτελούν ένα αντιπαιδαγωγικό μέτρο. Αυτό αποτελεί παράδειγμα ισχυρής παρέμβασης μας στη νεολαία.

Γιατί όμως ανοίγουμε τη συζήτηση για τις μορφές πάλης στο συνέδριο; Δεν έχουμε δοσμένες απαντήσεις από τους κλασσικούς της ιδεολογίας μας; Δεν έχουμε τις απαντήσεις από την πολύχρονη ιστορία της οργάνωσης και του κινήματος στην Κύπρο; Δεν αρκεί απλά να ανοίξουμε ένα βιβλίο ή να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, να αποστηθίσουμε, να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε;

«Μην αντιγράφετε την τακτική μας, αλλά να αναλύετε τα αίτια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, τις συνθήκες που δημιούργησαν αυτή την τακτική, και τα αποτελέσματα της. Προχωρήστε πέρα από το «γράμμα» και εφαρμόστε το «πνεύμα», το νόημα και τα μαθήματα της εμπειρίας μας» έγραφε ο Λένιν.

Η ιδεολογία μας δεν δίνει έτοιμες συνταγές, δεν απορρίπτει καμία μορφή πάλης. Αντίθετα απαιτεί την ιστορική εξέταση του ζητήματος που αποκαλούμε μορφές πάλης. Οφείλουμε λοιπόν ως ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες αναλύοντας τις σύγχρονες συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και δραστηριοποιείται η νεολαία στην Κύπρο και χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ιδεολογία μας, να καθορίσουμε και τις μορφές πάλης, οι οποίες θα ενισχύουν την παρέμβαση μας στη νεολαία, θα μαζικοποιούν τις γραμμές μας και θα δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στις διεκδικήσεις μας.  Πρέπει να είμαστε σε θέση να «διαβάζουμε» τις συνθήκες και να μπορούμε να εναλλάσσουμε τις μορφές πάλης ώστε να ανταποκρίνονται στο τι απαιτεί η κάθε συγκεκριμένη στιγμή χωρίς να παρεκκλίνουμε από την πολιτική γραμμή της οργάνωσης μας.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι νέες μορφές επικοινωνίας όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα applications, η αξιοποίηση των τεχνών και της μουσικής, οι νέες μορφές εκμετάλλευσης και προώθησης της κυριαρχίας της αστικής τάξης που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, οφείλουν να μας προβληματίσουν στη συζήτηση, για το πως δημιουργούμε σύγχρονες μορφές πάλης. Να ακουστούν εισηγήσεις για την αναβάθμιση της παρέμβασης μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η χρησιμοποίηση τους ως μέσα για ιδεολογική και πολιτική πάλη. Να εξετάσουμε τρόπους άμεσης επικοινωνίας με τα μέλη μας, παρέμβασης και πάλης μέσα από το διαδίκτυο.

Οι κινητοποιήσεις, οι συμβολικές διαμαρτυρίες και η δια ζώσης μαζική πολιτική και ιδεολογική δουλειά σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς και στέκια νεολαίας δεν θα σταματήσουν, καθώς αποτελούν σε κάθε στιγμή και κάθε συνθήκη, σημαντικές μορφές πάλης. Η οργάνωση μας κατάφερε στο παρελθόν να κερδίσει σημαντικές κατακτήσεις για τη νεολαία μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, συλλογών υπογραφών και άλλων. Οφείλουμε πέραν των προτάσεων για νέες μορφές πάλης να θέσουμε εισηγήσεις και για αναβάθμιση στο περιεχόμενο των υφιστάμενων μορφών πάλης με τρόπο που θα αγγίζει τις πλατιές μάζες της νεολαίας στα νέα δεδομένα.

Ζητούμενο αποτελεί και η αναβάθμιση της δουλειάς των Βοηθητικών Γραφείων της Οργάνωσης. Τα Βοηθητικά Γραφεία αποτελούν εργαλεία μέσα από τα οποία οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες μέσω της ζύμωσης, της παραγωγής πολιτικής σκέψης και της προώθησης συγκεκριμένων εισηγήσεων και προτάσεων, ενισχύουμε τη δράση της οργάνωσης και την παρέμβαση μας στη νέα γενιά. Μέσα από τη συζήτηση να δώσουμε έμπρακτες εισηγήσεις για την ενίσχυση των Βοηθητικών Γραφείων με τρόπο τέτοιο που οι θέσεις μας και η δράση μας θα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη νεολαία και θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα και ανησυχίες.

Συναγωνιστές – Συναγωνίστριες

Ως οργάνωση διαθέτουμε ένα σημαντικό όπλο παρέμβασης, διαπαιδαγώγησης και ώθησης σε δράση που ονομάζεται εφημερίδα «Νεολαία». Δυστυχώς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν το αξιοποιούμε όπως πρέπει. Το εκφραστικό μας όργανο με το πλούσιο περιεχόμενο του, πέραν από την ενίσχυση της κατάρτισης των μελών της ΕΔΟΝ, την προώθηση της δράσης μας και την ενασχόληση με σύγχρονα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά, μπορεί με τη δική μας δουλειά να λειτουργήσει ως μέσο ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης. Ως ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες οφείλουμε να διαβάζουμε τη «νεολαία», για να γνωρίζουμε την ατζέντα που καθορίζει η συλλογική ηγεσία της οργάνωσης.  Περαιτέρω, η διάδοση της εφημερίδας μας στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς και σε χώρους που συχνάζει η νεολαία θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην προώθηση των θέσεων και της δράσης της οργάνωσης. Όσοι περισσότεροι νέοι και νέες αναγνωρίζουν την εφημερίδα μας τόσο περισσότερη απήχηση έχει και η πολιτική μας γραμμή. Η διάδοση της «νεολαίας» οφείλει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες κάθε ΕΔΟΝίτη και ΕΔΟΝίτισσας.

Τα τελευταία χρόνια εκτιμούμε ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε την ιδεολογική, μορφωτική δουλειά στα μέλη μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον για να μπορούμε να αναλύουμε τις συνθήκες και να βρίσκουμε σε κάθε στιγμή τους τρόπους εκείνους που θα ενισχύουν την παρέμβαση μας στη νεολαία. Δεύτερο για να μην πελαγοδρομούμε όταν άλλες οργανώσεις χωρίς ξεκάθαρους στόχους χρησιμοποιούν ριζοσπαστικές μορφές πάλης που φαίνονται κατάλληλες για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ναι οφείλουμε να έχουμε σχέσεις με άλλες οργανώσεις, ναι οφείλουμε να παρεμβαίνουμε στα κοινωνικά κινήματα χωρίς να τα ποδηγετούμε, αλλά δεν δικαιούμαστε να αποπροσανατολιζόμαστε. Οφείλουμε ακολουθώντας της στρατηγική και τακτική που χαράζουμε συλλογικά να παρεμβαίνουμε στη νεολαία, για να την φέρουμε στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, για να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό μας.

Συναγωνίστριες – Συναγωνιστές

Η σημερινή συζήτηση να είναι δημιουργική και να καταστεί φάρος για τη δύσκολη δουλειά που έχει να δώσει η οργάνωση μας το επόμενο διάστημα. Με κριτική, αυτοκριτική και εποικοδομητική διάθεση να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουμε την παρέμβαση μας στη νεολαία. Στόχος μας από αύριο σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό να ακούγεται δυνατή η φωνή της ΕΔΟΝ. Πιο μαζικά – πιο μαχητικά με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της.

Ζήτω το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο

Ζήτω η ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.