Ψήφισμα για τη Διεθνή κατάσταση

Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019 στη Λευκωσία, μετά από συζήτηση για τη Διεθνή πραγματικότητα κατέληξε στα εξής:

Α. Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης διεθνώς, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμα εμφανή για τους λαούς του κόσμου. Πρόκειται για μια δομική κρίση του καπιταλισμού, είναι κρίση που έχει τις ρίζες της στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού, που θέλει την παραγωγή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά το αποτέλεσμα της παραγωγής να καταλήγει στα χέρια των λίγων.

Β. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού. Η ανεργία έχει γίνει πλέον μόνιμη και σκληρή επωδός για εκατομμύρια εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους. Τα εργασιακά δικαιώματα ξηλώνονται, θεσμοθετείται η φτηνή και ευέλικτη εργασία, οι μισθοί κουτσουρεύονται και το δικαίωμα της απεργίας και της οργανωμένης πάλης αμφισβητείται.

Γ. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνέβαλαν και συμβάλουν στην περαιτέρω επιδείνωση της σημερινής κατάστασης. Τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ότι είχε απομείνει από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος αποσυντίθεται. Η παιδεία και η υγεία εμπορευματοποιούνται και από δικαίωμα έχουν μετατραπεί σε προνόμιο των λίγων, ενώ ταξικοί φραγμοί ορθώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Δ. Η Ε.Ε συνδέεται όλο και περισσότερο με τους στόχους του ΝΑΤΟ (βλ. νεοσύστατη PESCO) δαπανώντας δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και των κρατών μελών σε εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία και την επιρροή του όλο και περισσότερο στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η στάση και συμμετοχή της Ε.Ε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα που οδηγούν στον θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Ε. Στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διευρύνει και να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία με επίκεντρο τη Βαλτική και με την αυξημένη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών εταίρων στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Υλοποιείται το σχέδιο για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην περιοχή.

ΣΤ. Νεοναζιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις αναπτύσσονται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και σε κάποιες χώρες αποκτούν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ή/και συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα κεφαλαιοποιώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν γέννημα-θρέμμα του συστήματος και δρουν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο φροντίζει να τις αξιοποιεί για την κατατρομοκράτηση των λαϊκών μαζών.

Ζ. Στο πλαίσιο της ιδεολογικής επιβολής της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης», εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού ως μορφή καταπολέμησης των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. Ο αντικομμουνισμός θεσμοθετείται και με κορωνίδα την αντιεπιστημονική θεωρία των δύο άκρων, επιχειρείται η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό και γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί  η παραχάραξη και η αναθεώρηση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Την ίδια στιγμή, ποινικοποιούνται και καταδιώκονται κομμουνιστικά, προοδευτικά και αντιφασιστικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα.

Η. Η γενικότερη ροπή της διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε περισσότερα βίαια και πολεμικά ξεσπάσματα, σε αναζωπύρωση νέων εστιών πολέμου με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να διατηρούν την ηγεμονία τους στην ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων». Το διεθνές δίκαιο καταστρατηγείται και επιβάλλεται το «δίκαιο» του ισχυρού δια πυρός και σιδήρου.

Θ. Η κρίση του καπιταλισμού επέφερε τη βαθιά όξυνση των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των ζωνών επιρροής και τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις νέες παγκόσμιες και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ι. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συντελείται καθημερινά μια συνεχιζόμενη σφαγή. Στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έχουν διασφαλίσει τη μονιμοποίηση της στρατιωτικής τους παρουσίας. Η Λιβύη και η Υεμένη εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση χάους, λόγω των θρησκευτικών και σεκταριστικών συγκρούσεων, που υποδαυλίζονται συνεχώς από τις ΗΠΑ τους συμμάχους τους. Το Ιράκ, μετά από χρόνια αμερικάνικης κατοχής, είναι ντε φάκτο τριχοτομημένο, ενώ στο γειτονικό Λίβανο εξακολουθεί να επικρατεί η αστάθεια και οι συνεχείς ισραηλινές προκλήσεις. Ο λαός της Συρίας βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και χρόνια από τις ξένες επεμβάσεις και τις εμφύλιες ένοπλες συγκρούσεις.

Κ. Η παρατεταμένη εκκρεμότητα στο Παλαιστινιακό πρόβλημα συνεχίζεται και ο λαός της Παλαιστίνης συνεχίζει να υφίσταται τα δεινά της κατοχής και της παραβίασης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων του. Η επιθετικότητα του Ισραήλ οξύνεται επικίνδυνα, ιδιαίτερα μετά την κίνηση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Λ. Στη Λατινική Αμερική, ενίσχυση ακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων, ο πόλεμος φθοράς και τα πραξικοπήματα σε βάρος των προοδευτικών κυβερνήσεων εντείνονται. Οι εν λόγω προσπάθειες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα έκφραση της κλιμακούμενης επιθετικότητας των τοπικών αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται, όπως συνήθως, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Μ. Οι επεμβάσεις στην Βόρειο Αφρική συνεχίζονται εντείνοντας την εκμετάλλευση, την εξαθλίωση και τον παραγκωνισμό, σε μια ήπειρο που ταλαιπωρείται από τις φυλετικές, θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η παρουσία των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό και τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας και της Κίνας αντίστοιχα, αποκαλύπτουν τις προθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ:

1.    Αντιστέκεται στον Ιμπεριαλισμό, τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και συντάσσεται με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές, φιλειρηνικές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο που απαιτούν τον τερματισμό κάθε ιμπεριαλιστικής πολεμικής σύρραξης. Προτάσσει ακόμα πιο έντονα τη θέση της για διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών.

2.    Ακολουθεί το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της σφυρηλάτησης ενός μετώπου αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε αντιδραστική, σκοταδιστική, φασιστική και φονταμενταλιστική δύναμη. Στηρίζει τον αγώνα των λαών του κόσμου και της νεολαίας που αγωνίζεται για την επικράτηση της διαρκούς ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, την κατοχή και το φασισμό.

3.    Καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές εναντίον του Συριακού Λαού. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο συριακό λαό ο οποίος μόνος του μπορεί να διαλέξει και να κτίσει το μέλλον του μακριά από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

4.    Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο Λαό της Παλαιστίνης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαιτεί τη δικαίωση του αγώνα των Παλαιστίνιων με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

5.    Καταδικάζει τον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και στην Βενεζουέλα και κάθε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς τον λαό της Κούβας που παρά τις δυσκολίες, αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό διαφυλάσσοντας και προωθώντας τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

6.    Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα του κάθε λαού για απελευθέρωση, αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία και κυριαρχία, μακριά από στρατεύματα κατοχής και ιμπεριαλιστικές βάσεις.

7.    Καταδικάζει της νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως είναι το η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καταδικάζει κάθε καταστρατήγηση των λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται.

8.    Καταδικάζει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ και άλλων κρατών που πρωτοστατούν στην παραχάραξη της ιστορίας, στην εξίσωση του κομμουνισμού με  το χιτλεροφασισμό, στην απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, κομμάτων και νεολαιών. Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν επίθεση ενάντια σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό νέο, αποτελεί προσπάθεια φίμωσης και χαλιναγώγησης κάθε φωνής που αντιστέκεται στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Η ΕΔΟΝ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις αδελφές της οργανώσεις που διώκονται και δηλώνει πως τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να λυγίσουν την Αριστερά.

9.    Εκφράζει την ετοιμότητα του να αντιπαλέψει την άνοδο του φασισμού, του εθνικισμού-σοβινισμού, της μισαλλοδοξίας και κάθε έκφραση ρατσισμού και φυλετικών, κοινωνικών και άλλων διακρίσεων.

10.    Δηλώνει τη συμπαράσταση του στους μετανάστες όλου του κόσμου που αποτελούν θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Δηλώνει παρών στον αγώνα για κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις νέες κοινωνίες.

11.    Εκφράζει την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του αγώνα για ανατροπή του ιμπεριαλισμού και επαναβεβαιώνει πως το μέλλον αυτού του κόσμου δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός. Η ΕΔΟΝ θα βρίσκεται στο πλευρό της νεολαίας των εργαζομένων και των λαών του κόσμου. Με βεβαιότητα εκφράζει την προσήλωση στο μοναδικό δρόμο προόδου του ανθρώπου, το δρόμο της αλληλεγγύης, της ισότητας , της ειρήνης, τον κόσμο του σοσιαλισμού.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.