Χαιρετισμός τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ εκ μέρους των βετεράνων της Οργάνωσης

 

Ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε, να προσφωνήσω το Συνέδριο της ΕΔΟΝ, από μέρους των βετεράνων του κινήματος της νεολαίας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως γίνεται μια προσπάθεια ωραιοποίησης της δράσης και της ιστορίας της οργάνωσης την οποία ο βετεράνος προσφωνεί. Στη δική μας περίπτωση, όχι μόνο δεν υπάρχει υπερβολή και ωραιοποίηση, αλλά όσα και να πούμε είναι λίγα.

Η ΕΔΟΝ, ως διάδοχος της παράνομης ΑΟΝ, αποτέλεσε τη νόμιμη και μαζική έκφραση της νεολαίας της Αριστεράς, τις παραμονές της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα χαρακτήριζα την ΕΔΟΝ ως το χρυσό απόθεμα και την εμπροσθοφυλακή του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος. Ήταν και παραμένει το ταξικό σχολειό από το οποίο αποφοιτούν χιλιάδες νέοι και νέες, ετοιμοπόλεμοι ιδεολογικά και πολιτικά να ενταχθούν στις γραμμές του ΑΚΕΛ και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος.

Στην ένδοξη ιστορική της πορεία, η ΕΔΟΝ είχε κατά καιρούς, όπως και το Κόμμα και το υπόλοιπο Λαϊκό Κίνημα, τα σκαμπανεβάσματά της . Υπήρξε, για παράδειγμα, περίοδος κατά τη δεκαετία του ’60, όπου ηγετικές προσωπικότητες του κινήματος της ΕΔΟΝ, θεληματικά ή άθελα οδηγούσαν τη δράση της σε ένα είδος αποϊδεολογικοποίησης. Την ήθελαν να επικεντρώσει την προσοχή της κατά το μάλλον ή ήττον στην πολιτιστική δράση.

Αυτή η στρέβλωση διορθώθηκε και η ΕΔΟΝ πήρε το δρόμο της ταξικής και ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, στη βάση της αθάνατης ιδεολογίας του Μαρξισμού – Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Η ΕΔΟΝ πέρασε από πολλές συμπληγάδες, αλλά ποτέ δεν έπαψε να είναι η αγωνιστική πρωτοπορία της νεολαίας του τόπου μας. Γράφοντας ένδοξες σελίδες στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις συνωμοσίες της δεξιάς και ακροδεξιάς αντίδρασης στο πρόσωπο της ΕΟΚΑ Β’, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του φασιστικού πραξικοπήματος και αργότερα κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η ΕΔΟΝ μπορεί να σεμνύνεται γιατί με τους αγώνες της στο πλευρό του Κόμματος και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος έχει αναδειχθεί σε μπροστάρη της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και του κοινού αντιιμπεριαλιστικού και αντικατοχικού αγώνα για λευτεριά και επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Σας θυμίζω ότι το γεμάτο νόημα σύνθημα «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, Οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας» ακούστηκε από ΕΔΟΝίτικα χείλη.      

Η ΕΔΟΝ μπορεί να σεμνύνεται και να είναι περήφανη για τους ήρωες της που προσφέρθηκαν θυσία στους αγώνες κατά του φασισμού, του ιμπεριαλισμού και της τουρκικής εισβολής.

Μου είπαν να μιλήσω για πέντε λεπτά. Για να μιλήσει κανένας για το ρόλο και τη δράση της ΕΔΟΝ, ούτε πέντε ώρες δεν του φτάνουν. Συνοπτικά, θα σας πω πως ως άνθρωπος που είχα την τιμή να υπηρετήσω αυτό το Κίνημα από το 1960 μέχρι το 1986 νιώθω πραγματικά περήφανος και λέω ένα απέραντο ευχαριστώ στο ΑΚΕΛ, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να υπηρετήσω από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της ΕΔΟΝ.

Η ΕΔΟΝ είναι οργάνωση μιας μικρής χώρας, της οποίας ο ρόλος στο διεθνή χώρο είναι δυσανάλογος του μεγέθους του νησιού μας. Διατήρησε ιστορικά αδελφικές ισότιμες σχέσεις με τις οργανώσεις νεολαίας της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων χωρών της σοσιαλιστικής κοινότητας, αλλά και με τις οργανώσεις των καπιταλιστικών χωρών, καθώς και των χωρών του απελευθερωτικού κινήματος.

Η ΕΔΟΝ αξιοποίησε τις διεθνείς της σχέσεις ως μέσο έκφρασης αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους κατά του ιμπεριαλισμού λαούς, για την υπεράσπιση των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού, με όπλο τη δύναμη του παραδείγματος. Η πολυποίκιλη δράση της στο διεθνή χώρο αναγνωρίστηκε πλείστες τόσες φορές, με την εκλογή της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, καθώς και στη Διεθνή Ένωση Φοιτητών.

Σήμερα, μέσα στις πολύ αντίξοες  συνθήκες που προέκυψαν από τη διάπραξη των ασυγχώρητου εγκλήματος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, η ΕΔΟΝ αναδεικνύεται στην Προεδρία της ΠΟΔΝ. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε περήφανοι γι’ αυτή σας την αναγνώριση.

Από το βήμα του 19ου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, θέλω να απευθυνθώ και στην ηγεσία του Κόμματός μας. Αγαπητοί σύντροφοι, δώστε περισσότερη προσοχή και αναγνώριση στην ΕΔΟΝ και στο ρόλο της.

Πρέπει όλοι εμείς, οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι στην ηγεσία του Κόμματος, να κατανοήσουμε ότι η ΕΔΟΝ ήταν διαχρονικά και παραμένει το χρυσό απόθεμα για το Κόμμα. Βοηθήστε την ΕΔΟΝ να πάει πιο μπροστά.                      

Μέσα στις συνθήκες του νεοφιλελευθερισμού και του κατατρεγμού της Αριστεράς σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στον τόπο μας, μέσα στις συνθήκες όπου η ακροδεξιά και ο φασισμός σηκώνουν και πάλι κεφάλι, οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες κρατούν ψηλά τα λάβαρα. Κρατούν ψηλά τις καρδιές. Και κερδίζουν την πρωτιά στο μαθητικό, αλλά και στο φοιτητικό κίνημα.

Η ΕΔΟΝ ήταν και παραμένει το μέλλον αυτού του Κινήματος. Ας την προσέξουμε, όπως προσέχουμε τα μάτια μας.  

© 2024 EDON. All Rights Reserved.