Ο Αγώνας της ΕΔΟΝ κόντρα στον εθνικισμό – σοβινισμό

Tου Χρίστου Χριστόφια
Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ

Ποιος παίζει ιστορικά το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών για διαμελισμό της Κύπρου; Ποιος με τα εγκλήματα του έσπειρε το θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην Τουρκία να κάνει την εισβολή του 1974; Ποιος όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής της μισής μας πατρίδας, όποτε βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί επιπλέον προβλήματα και ένταση; Ποιος με τις θέσεις και τη δράση του βοηθά την κατοχική Τουρκία στην υλοποίηση των σχεδίων της στην Κύπρο για τη διχοτόμηση; Ποιος δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των νέων με μίσος και πολεμοκαπηλία;

Αυτός δεν είναι άλλος από τον εθνικισμό – σοβινισμό. Το σάπιο ιδεολόγημα που στη σύγχρονη του μορφή αποκτά και νέα χαρακτηριστικά. Αυτά του νεοφασισμού. Αντικομμουνισμός, λαϊκισμός, δημαγωγία, ρατσισμός, ξενοφοβία, μισαλλοδοξία είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το τερατούργημα που γεννά ο καπιταλισμός για την αυτοσυντήρηση του. Το μακρύ του χέρι που το έχει τόσο ανάγκη για να βγάζει την άρχουσα τάξη από τη δύσκολη θέση όποτε το έχει ανάγκη. Είτε γενικότερα διεθνώς εν μέσω οικονομικής κρίσης για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της αστικής δημοκρατίας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είτε ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους για νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Έτσι από τη μια έχουμε την άνοδο εθνικιστικών – νεοφασιστικών δυνάμεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεγαλώνοντας τους κίνδυνους ανάφλεξης νέων πολέμων στο πλαίσιο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πηγών ενέργειας. Με μοναδικό θύμα όπως πάντα τους λαούς. Από την άλλη, έχουμε την έξαρση του εθνικισμού – σοβινισμού στην Κύπρο που ανατροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Μιας πολιτικής παλινδρομήσεων και πειραματισμών στο Κυπριακό, αλλά και αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων ένεκα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Κυρίως για αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαία τα αυξημένα περιστατικά εθνικιστικών συμπεριφορών που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα σε σχολεία, σε πανεπιστήμια και ευρύτερα στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαία η ενδυνάμωση εθνικιστικών – νεοφασιστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα ακόμα και την είσοδο των υμνητών του Χίτλερ, της Μεταξικής δικτατορίας και της Χούντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου λοιπόν. Το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε ήδη και είναι εδώ, απειλώντας με την εξάπλωση του εκφασισμού της κοινωνίας, αλλά και την εδραίωση της διχοτόμησης με μια λογική του «Κύπρος ελληνική, τζαι ας εν η μισή». Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο γεννά μεν το φασισμό, μα την ίδια στιγμή δε, είναι ασήκωτες οι ευθύνες του ΔΗΣΥ, των υπολοίπων κομμάτων και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που όχι απλώς τον ανέχονται, αλλά με την πολιτική τους τον ανατροφοδοτούν και τον ενισχύουν.

Ως ΕΔΟΝ έχουμε καθήκον με τη δράση μας να απομονώσουμε τον εθνικισμό – σοβινισμό και το νεοφασισμό. Με πολιτική δουλειά ανάμεσα στη νέα γενιά να διαπαιδαγωγήσουμε το μέλλον του τόπου μας με τα ιδανικά της ειρήνης, της ισότητας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να εντείνουμε την επαναπροσεγγιστική μας δράση με τους συναγωνιστές μας τουρκοκύπριους. Να τσακίσουμε το φασισμό πριν να είναι αργά. Πριν καταστρέψει και πάλι τον τόπο και το λαό μας. Γιατί εμείς ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, μα ούτε και με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ΕΔΟΝ ανυποχώρητα να δώσει την μάχη για λευτεριά – επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.