9η Μαΐου - ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

79 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα οι λαοί του κόσμου, γιορτάζουμε τη μεγάλη νίκη των Λαών απέναντι στον φασισμό – ναζισμό και τιμούμε τα εκατομμύρια των νεκρών που θυσιάστηκαν σε αυτόν τον αγώνα.

Αυτός ο ιστορικός αγώνας, είχε ως πρωτεργάτη την ΕΣΣΔ και τους λαούς της, που πλήρωσαν και το μεγαλύτερο τίμημα, με 20 εκατομμύρια νεκρούς. Η ΕΣΣΔ κατάφερε να ανατρέψει την ναζιστική εισβολή και να εξαπολύσει τη μεγάλη αντεπίθεση μέχρι και την τελική νίκη, εκεί που ύψωσε το κόκκινο λάβαρο στον ουρανό του Βερολίνου, στο Ράιχσταγκ. Η αντεπίθεση αυτή έμελλε να ήταν και το καθοριστικό πλήγμα στο ναζιστικό καθεστώς και στην επεκτατική πολιτική του, αναγκάζοντας το σε διαδοχικές ήττες και σε διαρκή οπισθοχώρηση. Την ίδια στιγμή, η αυτοθυσία των αντιστασιακών - αντιφασιστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, έπαιξε με τη σειρά της καθοριστικό ρόλο στην μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον φασισμό-ναζισμό.

Θυμόμαστε και τιμούμε επίσης, τους χιλιάδες Κύπριους εθελοντές που και αυτοί με τη σειρά τους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Εξέχουσα θέση κατέχει και η ιστορική απόφαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 όπου καλούσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να καταταχθούν εθελοντικά στο Βρετανικό στρατό, για να απελευθερώσουν την Ελλάδα και τους υπόλοιπους κατακτημένους λαούς της από την απειλή του Χιτλεροφασισμού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την τότε απόφαση, 11 μέλη της Κ.Ε και άλλοι περίπου 800 μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ, κατετάγησαν την 28η Ιουνίου 1943.

Η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας

Η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από την Ε.Ε. συνεχίζεται και εντείνεται, με την καθιέρωση της 9ης Μαΐου ως δήθεν «ημέρα της Ευρώπης» σε μια προσπάθεια διασφάλισης ότι οι λαοί θα ξεχάσουν ή δεν θα μάθουν, την ιστορική αλήθεια. Αντιεπιστημονικά αποκρύπτονται, όλα τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και των λαών της, οι θυσίες και οι μεγάλες νίκες απέναντι στο ναζισμό - φασισμό. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει την ανυπόστατη αντιεπιστημονική θεωρία των «δύο άκρων», δηλαδή της απαράδεκτης εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Ο Φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις απανωτές κρίσεις του καπιταλισμού, παρατηρούμε την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζιστικών κινημάτων τα οποία εκμεταλλεύονται το οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται για να παρουσιαστούν ως «μεσσίες» διαφυλάσσοντας επί της ουσίας την επιβίωση του ίδιου του συστήματος. Η δράση τους πραγματοποιείται κάτω από την ανοχή των συστημικών κομμάτων, μερίδας της κοινωνίας και του κράτους.

Ως ΕΔΟΝ κρατούμε την φλόγα της αντιφασιστικής νίκης άσβεστη. Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στη ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό-σοβινισμό και στους νεοφασίστες του σήμερα.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

9/5/2024

© 2024 EDON. All Rights Reserved.