Κυπριακό – Άτυπη συνάντηση Γενεύης: Η διαδικασία κρατήθηκε ζωντανή
Τα αποτελέσματα της άτυπης διευρυμένης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη για το Κυπριακό, αφήνουν το μήνυμα πως η διαδικασία κρατήθηκε ζωντανή. Ο στόχος συνεχίζει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, για επίτευξη συνολικής λύσης.
Ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου στην Κύπρο από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ για συζήτηση υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί και η απόφαση για νέα διευρυμένη συνάντηση τον Ιούλιο, πρέπει να αποτελέσουν κλειδί για την Ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Θα πρέπει να κτίσουμε πάνω στη θέση ότι επιδιώκουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις και εκφράζοντας χωρίς αμφισημίες την ετοιμότητα μας για διαπραγμάτευση των εκκρεμούντων ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες.
Επιδιώκουμε λύση που να τερματίζει την τουρκική κατοχή και επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ευθύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τον θάνατο επτά ανθρώπων;
Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Κύπρου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η τραγωδία υπογραμμίζουν την ανάγκη για αξιόπιστη και αντικειμενική διερεύνηση.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μαρτυρίες πως, τελικά, η Κυπριακή Δημοκρατία επαναπροώθησε στη Συρία βάρκες με άντρες, γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες υπέβαλαν ότι αυτό έγινε και με την απειλή όπλου. Αυτό, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδιναν οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Υφυπουργός, πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι και η προηγούμενη Κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις, μέχρι που το ΕΔΑΔ καταδίκασε με σοβαρά πρόστιμα την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί όντως, τελικά αυτές πραγματοποιούνταν.
Επομένως, καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει σε βάθος το περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία και απώλεια ζωών.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της μη-επαναπροώθησης είναι νομική αρχή του διεθνούς δικαίου, στη βάση της οποίας απαγορεύεται σε όλα τα κράτη να ενεργούν με τρόπο που να εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που επιχειρούν ν’ απομακρυνθούν από χώρες όπου απειλούνται με διώξεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιτυχία του ΑΚΕΛ η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα
Μετά από χρόνια πιέσεων από το ΑΚΕΛ, υλοποιήθηκε η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και επίμονης προσπάθειας του ΑΚΕΛ. Από τον Νοέμβρη του 2021 όταν το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, μέχρι προσφάτως όταν το έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ενώπιον της Κομισιόν. Το ΑΚΕΛ πίεσε με όλες του τις δυνάμεις την τέως και τη νυν Κυβέρνηση, αφού η εφαρμογή του μέτρου θα ανακουφίσει πραγματικά τα νοικοκυριά της Κύπρου.
Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να μην επιβάλει τις πράσινες φορολογίες. Η εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι δώρο άδωρο αν η κυβέρνηση επιμείνει να τις επιβάλει. Αν, δηλαδή, μειωθεί το ΦΠΑ στο ρεύμα τον Απρίλη αλλά τον Μάη επιβάλει νέες φορολογίες σε καύσιμα, νερό και απόβλητα, τι όφελος θα μείνει στην κοινωνία;
Οι πράσινες φορολογίες δεν αποτελούν ευρωπαϊκή υποχρέωση. Αντίθετα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη τις συμπεριέλαβε από μόνη της στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τις διατήρησε. Ο κυπριακός λαός που πιέζεται δραματικά από την ακρίβεια και το κόστος ζωής, χρειάζεται μέτρα στήριξης, όχι νέους φόρους.
Η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του ΑΚΕΛ για χρονόμετρα στα φώτα τροχαίας
Η έγκριση από τη Βουλή της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για χρονόμετρα στα φώτα τροχαίας επαναφέρει τη λογική και την ισορροπία στη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους. Οι κάμερες είχαν χάσει τον προληπτικό τους χαρακτήρα και σήμερα λειτουργούν ως φοροεισπρακτικό μετρό.
Με την έγκριση της πρότασής, το κράτος καλείται να τοποθετήσει χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης στα φώτα τροχαίας που έχουν κάμερες. Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν χρονόμετρα εντός έξι μηνών, η λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης θα ανασταλεί. Η πρόταση καταψηφίστηκε μόνο από τον ΔΗΣΥ και ένα βουλευτή της ΔΗΠΑ.
Η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ παραδέχονταν λάθη και στρεβλώσεις του συστήματος, δεν έκαναν τίποτα για να τα διορθώσουν, αφήνοντας τους πολίτες να πληρώνουν το κόστος. Γι’ αυτό ήταν απαραίτητη η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Τώρα όμως, θα πρέπει να ανταποκριθεί η κυβέρνηση για να υπάρξει αποτέλεσμα. Καλούμε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην επιχειρήσει να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο, αλλά να τον εφαρμόσει τάχιστα.
Περισσότερα για το θέμα, μπορείς να διαβάσεις στη δίπλα σελίδα.
Γιώργος Σκούρου
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Πάφου