Προκήρυξη 21ου Παγκύπριου Συνέδριου ΕΔΟΝ
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο διεξαχθεί στις 4 και 5 Ιανουαρίου του 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα:
«Οργανωμένα – Σύγχρονα - Μαχητικά
Για επανένωση – ειρήνη - σοσιαλισμό».
Η αντιπροσώπευση στο Συνέδριο θα στηριχθεί στην αναλογία 1 Αντιπρόσωπος για κάθε 10 μέλη. Οργανώσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως δεκάδων συμπληρώνουν στις μονάδες 5 με 9 μέλη, δικαιούνται ακόμη 1 Αντιπρόσωπο. Δικαίωμα αντιπροσώπευσης έχουν όλες ανεξαίρετα οι Τοπικές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ. Το Κεντρικό Συμβούλιο έχει επίσης αποφασίσει το έμβλημα του Συνεδρίου (επισυνάπτεται).
Στη βάση του άρθρου 19 του καταστατικού της ΕΔΟΝ, το οποίο προνοεί ότι το Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια και ότι το Παγκύπριο Συνέδριο συγκαλείται από το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης και επειδή τον Ιανουάριο του 2025 συμπληρώνονται 3 χρόνια από το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη του 21ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ.
Με βάση το άρθρο 20 του καταστατικού της ΕΔΟΝ, το συνέδριο της ΕΔΟΝ:
α) Συζητά και επικυρώνει την έκθεση δράσης του Κ.Σ., καθώς και την οικονομική έκθεση.
β) Τροποποιεί, αν παρίσταται ανάγκη, το Καταστατικό της Οργάνωσης.
γ) Παίρνει αποφάσεις και δίνει γενική κατεύθυνση για την όλη δραστηριότητα της Οργάνωσης.
δ) Καθορίζει τον αριθμό των μελών του Κ.Σ.
ε) Εκλέγει το Κ.Σ. που καθοδηγεί την Οργάνωση, με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
στ) Δεσμεύει με τις αποφάσεις του και τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, όλα τα σώματα και μέλη της ΕΔΟΝ.
Το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ αναμένεται, όπως και σε κάθε συνέδριο, να απασχολήσουν την Οργάνωση σειρά ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο, τον Κόσμο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.
Ζητήματα όπως:
- Η διεθνής πραγματικότητα, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς ανταγωνισμοί.
- Το Κίνημα της Αριστεράς διεθνώς και ειδικότερα στη νεολαία.
- Το κυπριακό πρόβλημα, τα κατοχικά, διχοτομικά δεδομένα και το κίνημα της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.
- Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο
- Τα χαρακτηριστικά της κυπριακής νεολαίας σήμερα, η κοινωνική της δραστηριοποίηση και οι προοπτικές συλλογικής διεκδίκησης και πάλης.
- Το κίνημα των μαθητών, το φοιτητικό κίνημα και οι μαζικοί φορείς των μαθητών και των φοιτητών.
Όπως κάθε φορά θα συζητήσουμε ενδελεχώς τις προτάσεις της ΕΔΟΝ αλλά και θα αναλύσουμε τη σημερινή κατάσταση σε μια σειρά από τομείς:
- Στα ζητήματα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα
- Τα δικαιώματα των στρατιωτών και την κατάσταση στο στράτευμα
- Τις συνθήκες εργασίας της εργαζόμενης νεολαίας, οι νέοι και οι νέες άνεργες, το στεγαστικό πρόβλημα και οι δικές μας προτάσεις
- Το έργο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και η επαφή μας με τις ΜΚΟ.
- Τα ζητήματα αξιοκρατίας και διαφθοράς.
- Τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις διακοπές και τις προτάσεις της ΕΔΟΝ.
- Το ζήτημα των εξαρτήσεων, η μάστιγα των ναρκωτικών και η πάλη των νέων για αναχαίτιση τους.
- Τη νεανική παραβατικότητα, το διαδίκτυο και τον ψηφιακό κόσμο.
- Το περιβάλλον και την οικολογία, τα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων.
- Την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι νέες προκλήσεις.
- Οι νέες γυναίκες, η θέση τους στην κοινωνία και ο αγώνας για ισοτιμία.
Πέραν των άλλων, εννοείται πως το Συνέδριο είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου θα προβούμε και στη δική μας εσωτερική ενδοσκόπηση.
Θα συζητήσουμε για την εικόνα και τη δράση του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος αλλά και όλες τις πτυχές της δράσης της Οργάνωσης. Τη δουλειά της ΕΔΟΝ στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργαζόμενους, στους στρατιώτες, στο κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων.
Για την πολιτιστική, αθλητική, μορφωτική δράση της ΕΔΟΝ και τις διεθνείς μας σχέσεις, το εκφραστικό μας όργανο την εφημερίδα «Νεολαία», την κατασκήνωση της ΕΔΟΝ και τον θεσμό της ΕΔΟΝίτικης μπάντας.
Για όλα αυτά τα θέματα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ έχει εγκρίνει ένα εκτενές έγγραφο κάτω από τον τίτλο «Θέσεις προς το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ», το οποίο αποτελεί την ανάλυση και τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για όλα αυτά τα ζητήματα. Στόχος του εγγράφου είναι να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τον προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα. Θέλουμε αυτός ο προβληματισμός, για τις Θέσεις του 21ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, να γίνει κτήμα κάθε μέλους της Οργάνωσης. Θέλουμε να αγκαλιάσει και να προβληματίσει παράλληλα, και ευρύτερα στρώματα της νεολαίας, πέρα και έξω από τις γραμμές μας, δημιουργώντας δίαυλους αμφίδρομης επικοινωνίας τους με την ΕΔΟΝ.
Με τη σημερινή μας Προκήρυξη, εγκαινιάζουμε και επίσημα το διάλογο με όλα τα μέλη και στελέχη της Οργάνωσης μας. Η συζήτηση ξεκινά σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων της ΕΔΟΝ και θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του Συνεδρίου. Έχει αποφασιστεί επίσης η διεξαγωγή δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου.
Προσδοκούμε όπως το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, μέσα από τη ζωντανή, ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα το μετατρέψει, σε ακόμα ένα ορόσημο ενδυνάμωσης της οργάνωσης μας.
Πιστεύουμε πως η συνεχής ζωντανή επαφή της ΕΔΟΝ με τη νεολαία, μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις έγνοιες, τις ανάγκες, τις αναζητήσεις, τους προβληματισμούς και τα οράματα του κάθε νέου και της κάθε νέας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε αγνοούμε ελλείψεις και αδυναμίες μας.
Άλλωστε, είναι γι’ αυτό που επιδιώκουμε προσυνεδριακά, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο, να διευρύνουμε τα κανάλια επαφής με τη νεολαία, αλλά και να μετατρέψουμε το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ σε ένα πραγματικό βήμα διαλόγου.
Με την ίδια αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, που προτάσσουμε τις θέσεις μας, έχουμε και την ίδια ώρα τις πόρτες μας ανοικτές για κάθε νέο-νέα που θέλει να μπει στον αγώνα. Έχουμε την πίστη και την πεποίθηση, ότι έχουμε ταχθεί με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπηρετώντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Συνεχίζουμε αξιοποιώντας αυτόν τον διάλογο, πιο δυνατοί και πιο ικανοί, να αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και επανένωση, για τα δικαιώματα της νεολαίας αλλά και για την οικοδόμηση της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού.
Κ.Σ ΕΔΟΝ
14/10/2024