Αρχική

Η ΕΔΟΝ για τη μετατροπή του σχολείου σε βιομηχανία εξετάσεων

 

Ως ΕΔΟΝ, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανονισμοί προνοούν την υλοποίηση του μέτρου για εξετάσεις ανά τετράμηνο, μέτρο που αναμφισβήτητα αποτελεί πισωγύρισμα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Χωρίς αμφιβολία, οι εξετάσεις τετραμήνων, θα αλλοιώσουν περεταίρω το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, αφού θα μετατρέψουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εξεταστικά κέντρα. Η αύξηση του αριθμού των εξετάσεων κάθε χρόνο, θα εντείνουν τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Επίσης, θα θέτει μαθητές και καθηγητές σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για να προλαβαίνουν να καλύπτουν την εξεταστέα ύλη, γεγονός που δε θα αφήνει περιθώρια στα σχολεία για προαγωγή της ανθρωποκεντρικής εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Η βαθμοθηρία, που ήδη ενυπάρχει στα σχολεία μας, θα αυξηθεί με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ως ΕΔΟΝ οραματιζόμαστε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, το οποίο θα προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας μας, ενεργούς και κριτικά σκεπτόμενους. Επομένως, δε θα μπορούσαμε να μη διαφωνούμε με ένα μέτρο που προάγει τον ατομικισμό και μετατρέπει τους μαθητές σε ανταγωνιστικά όντα με μοναδικό στόχο το βαθμό.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου, δημιουργούν μαθητές δύο ταχυτήτων, αφού αυξάνουν την παραπαιδεία. Η συνεχής αξιολόγηση των μαθητών μέσω των εξετάσεων θα ενισχύσει την ανάγκη για φροντιστηριακή στήριξη. Ειδικά στις συγκεκριμένες συνθήκες λοιπόν, που όλο και περισσότερες οικογένειες δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα εντείνουν το χάσμα μεταξύ μαθητών.

Για τους πιο πάνω λόγους, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αποσύρει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Τη στιγμή που οργανωμένοι γονείς και μαθητές αγωνίζονται ενάντια στις εξετάσεις τετραμήνων, η εφαρμογή τους θα αποτελεί αυταρχική επιβολή της κυβένρησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

 

Ως ΕΔΟΝ, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε αυταρχική απόφαση δημιουργεί ένα συντηρητικό και απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. 

ΟΧΙ στη μετατροπή του σχολείου σε βιομηχανία εξετάσεων!

 

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

13/01/2017

 

Last modified on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:54
loader