Αρχική

Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

 

Το 1993 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως τη «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» και από το 2000 τέθηκε ως στόχος η μείωση της φτώχειας κατά 50%.  Παρά της βαρύγδουπες διακηρύξεις των ηγετών των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών η φτώχεια και η ανισότητα εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την Eurostat στην "ανεπτυγμένη" ΕΕ, 1 στους 4, κατά μέσο όρο, ζει κάτω από συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (στοιχεία του 2016), δηλαδή συνολικά 117,5 εκατ. άνθρωποι. Αν και η μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", ο μέσος όρος των έμεινε στο 23.4%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται από την ΕΕ δεν συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των λαών της Ευρώπης αλλά αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο η έκθεση της OXFAM για το 2017 καταδεικνύει ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από ότι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού μαζί. Την ώρα δηλαδή που οι λαοί μαστίζονται από τη φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση και τους πολέμους που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές, το πλουσιότερο 1% του πλανήτη αυγατίζει τα κέρδη του. Η αδικία, η ανισότητα και η εκμετάλλευση είναι η βάση του καπιταλιστικού συστήματος.

Από τη μάστιγα της φτώχειας και της ανισότητας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η Κύπρος. Παρ' όλες τις διακηρύξεις των κυβερνώντων και το περιβόητο "success story" η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στον τόπο μας. Σύμφωνα με τη Eurostat το 28% των Κυπρίων ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κάτι που σε πραγματικούς αριθμούς αντιστοιχεί σε 230 χιλιάδες συμπολίτες μας. 

Τα χρόνια που βρίσκεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχουν αυξηθεί ραγδαία οι κοινωνικές ανισότητες και μέσα από τις πολιτικές που ακολουθεί  έχει οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων και μισθών, σε αποκοπές επιδομάτων, κουτσούρεμα του κοινωνικού κράτους και φτωχοποίηση του λαού. Παράλληλα, με τις πλάτες της κυβέρνησης, η πλουτοκρατία όχι μόνο δεν πλήγηκε από την κρίση αλλά πολλαπλασίασε τα κέρδη της, σε βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ως ΕΔΟΝ θα παραμείνουμε μπροστάρηδες στον αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων και των εργαζομένων. Μπροστάρηδες στον αγώνα για να απαλλαγεί ο τόπος από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και την αντικατάσταση της από μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα κατανέμει τον παραγόμενο πλούτο προς όφελος των πολλών και θα προστατεύσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι άλλη από την υποψηφιότητα του Σταύρου Μάλα. Παράλληλα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη, μέχρι τη μέρα που οι λαοί όλου του κόσμου θα οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση, την κοινωνία του σοσιαλισμού.

 

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

17/10/2017

Last modified on Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 16:09
loader