Αρχική

Η ΕΔΟΝ για την 77η επέτειο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού

 

77η επέτειος του «ΟΧΙ». Του βροντερού «ΟΧΙ» που είπε ο ελληνικός λαός «Με την καρδιά του και με το αίμα του» όπως το περιέγραφε ο Νίκος Μπελογιάννης στους στρατοδίκες του. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημα του στη ναζιστική σκλαβιά παρά την επιθυμία του δικτάτορα Μεταξά να πέσουν μερικές τουφεκιές «για την τιμή των όπλων». Αυτός ήταν ο δειλός και προδότης δικτάτορας Μεταξάς και όχι ο «πρωθυπουργός» όπως τον χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην εγκύκλιο του σε ακόμα μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Τιμούμε και υποκλινόμαστε στον ανυπότακτο ελληνικό λαό που όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στο φασισμό στις 28 Οκτωβρίου 1940 που ήταν το πρόσταγμα για να γραφτούν λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η κατάκτηση της Ελλάδας το 1941 από τους Ναζί οδήγησε τον ελληνικό λαό στις δοκιμασίες της πείνας, των κακουχιών και των εκτελέσεων. Το λάβαρο της αντίστασης ενάντια στο φασισμό και στους ντόπιους συνεργάτες του όρθωσε ο ελληνικός λαός με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ηρωικής νεολαίας της ΕΠΟΝ. Των οργανώσεων αυτών που με την πλατιά απήχηση στις λαϊκές μάζες κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημα τους στο φασισμό και να απελευθερώσουν τα 2/3 της Ελλάδας μέχρι το 1944.

Ως ΕΔΟΝ, τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας το φασισμό, αυτούς που αγωνίστηκαν για ελευθερία, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία.  Η επέτειος του «ΟΧΙ» πρέπει να μας θυμίζει ότι η καθημερινή πάλη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Το «ΟΧΙ»  αυτό πρέπει να αντηχήσει ξανά ενάντια στο τέρας του φασισμού που σηκώνει ξανά κεφάλι στην Ευρώπη των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης.

Για την ΕΔΟΝ το έπος του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ αποτελεί φωτεινό φάρο αντίστασης. Πηγή για να αντλούμε διδάγματα από αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού και γι αυτό εμείς, η νέα γενιά, επαναβεβαιώνουμε τη θέληση μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο φασισμό που εγκλημάτισαν σε βάρος του τόπου μας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/10/2017

Last modified on Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 16:10
loader